A durat ani de zile, dar, în sfârșit, blocul cu 12 locuințe sociale de pe strada Ghimeșului a fost finalizat!

„Au fost finalizate locuințele sociale de pe str. Ghimeșului. Urmează faza de recepție a lucrărilor”, a anunțat triumfal primarul Boc, pe pagina sa de Facebook, în seara zilei de 5 mai 2021, cu foarte mare întârziere.

„Locuinţe sociale pe str. Ghimeşului – 12 locuinţe

Stadiul de realizare este de 83%. Termenul de realizare este de 31 octombrie”, eram anunțați în septembrie 2020, înainte de alegeri, pe aceeași pagină de Facebook a primarului și pe site-ul oficial al Primăriei.

Dar nu a fost să fie! Imobilul promis din 2019, apoi repromis pentru finalul anului 2020, a fost finalizat de abia la jumătatea anului 2021.

„Imobilul cu funcțiuni publice și locuințe sociale situat pe str. Ghimeșului a fost finalizat. Urmează faza de recepție a lucrărilor. Suprafața desfășurată este de 1258,40 mp, iar suprafața construită este de 293,54 mp. Imobilul de locuințe este structurat în 2 scări, fiecare cu un număr de 6 apartamente.

Parterul construcției va fi destinat unor spații cu funcțiuni publice. Sunt asigurate și locuri de parcare amenajate pentru un număr de 14 autoturisme - câte 1 loc de parcare pentru fiecare apartament și 2 locuri de parcare pentru spațiile cu funcțiuni publice.

Valoarea investiției este 3.417.546,56 lei fără TVA”, a precizat primarul Boc, ieri, pe pagina sa de socializare electorală.

Blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului din Cluj-Napoca avea un prim termen de finalizare în anul 2019, dar de abia acum au fost încheiate, ardelenește, lucrările. Contractul a fost atribuit, în 2018, firmei Ceconi din Bixad, județul Satu-Mare, valoarea inițială fiind de peste 2,8 milioane lei (aproape 600.000 euro), fără TVA. 

Firma Ceconi a fost penalizată, până la finalul anului 2020, cu 165. 000 de lei pentru întârzierile de peste un an. Deși Ceconi a depășit foarte mult termenul de încheiere a proiectului, Primăria nu a reziliat contractul.

„În anumite situații rezilierea este soluția, dar în cazul contractelor cu grad de realizare mai redus. Aici avem un stadiu de realizare de 92%. A rezilia acum contractul înseamnă a amâna proiectul cu cel puțin un an, un an și jumătate. În urma discuțiilor cu departamentul de specialitate, am apreciat ca firma să finalizeze această lucrare. Am ales răul cel mai mic. Firma are niște probleme complicate din punct de vedere economic și de aceea nu a reușit să finalizeze lucrările. Nu este o problemă de proiect. Aici avem doar incapacitatea firmei de a încheia lucrările din motive pe care le invocă legate de pandemie și de pierderea resurselor umane. Eu sper ca în prima parte a acestui an, lucrările să fie gata”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința de Consiliu Local din 4 ianuarie 2021.

Pe parcursul derulării lucrărilor, au existat și grave probleme de execuție. După cum a arătat Ziar de Cluj în 20 ianuarie 2020, când am „inspectat” șantierul, BCA-ul folosit pentru pereții exteriori părea a fi provenit din demolări:

Zidurile erau strâmbe, sparte, ciobite, cu plăci de BCA lipsă sau poziționate cu spații între, pentru a avea pe unde bate vântul:

Întreaga clădire stătea, de altfel, sub semnul cârpelii și improvizației: un zid de cărămidă, unul de beton, altul de BCA, după o logică arhitecturală greu de înțeles:

Pentru mai multe detalii și imagini, citiți și:

Șantierul deplorabil al locuințelor sociale de pe Ghimeșului ar mai putea dura încă 22 de luni

Astăzi, Ziar de Cluj a mers la fața locului pentru a verifica dacă blocul de locuințe sociale al Primăriei, singurul construit de la zero din 2008 încoace, este într-adevăr finalizat.

Surprinzător, blocul chiar este gata și nu prezintă vicii vizibile de construcție:

Viciile ascunse sub decorativă vor ieși la suprafață, bineînțeles, dacă există, în următorii ani. Proiectele realizate de Primărie țin, de obicei, cel mult pe durata garanției. De multe ori, nici atât! Dar, să vedem și partea plină a paharului gol: până la urmă, cu chiu, cu vai, s-a și făcut ceva.

Adauga comentariu