In vizor

După Tetarom IV și Tetarom V, construite pe hârtie, Consiliul Județean mai vine cu o dumă: face Parcul Științific Tetapolis

Pe motiv că Tetarom III din Jucu este plin și nu mai au loc alți investitori, Consiliul Județean vrea să mai construiască un parc, de data aceasta, științific, nu industrial. Este vorba despre Parcul Științific Tetapolis. Conducerea Tetarom este optimistă și estimează că lucrările vor începe în toamna anului viitor. 

În ședința de Consiliu Județean de miercuri a fost votat un proiect de hotărâre referitor la majorarea capitalului social al societății Tetarom SA, în contextul necesității unui spațiu suplimentar în cadrul Parcului Industrial Tetarom III și a construirii Parcului Științific și Tehnologic Tetapolis. 

Tetapolis se va realiza de către societatea Tetarom SA și a obținut titlul de Parc Științific și Tehnologic în baza unei decizii a Ministerului Educației Naționale. 

“Odată devenit funcțional, PST Tetapolis va oferi cadrul necesar dezvoltării întreprinderilor care se concentrează pe activități de cercetare – dezvoltare – inovare cu impact la nivel regional, național. În cadrul parcului se vor furniza următoarele servicii: platformă tehnologică sectorială; transfer tehnologic; living labs și fab labs; oferirea de traininguri în domeniul managementului inovării pentru companii; inteligență regional; cluburi antreprenoriale și ateliere creative, brainstorming; coaching pentru start-ups, spin-offs; competiții pentru identificarea planurilor de afaceri innovative și susținerea dezvoltării acestora”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul Tetapolis, inițiat de societatea Tetarom SA, cuprinde edificarea mai multor clădiri, cu rol de infrastructură de bază destinate activităților de cercetare-dezvoltare-inovare și transfer tehnologic, desfășurat în extinderea Parcului Industrial Tetarom I. Un aspect esențial în redarea funcționalității PST Tetapolis constă în punerea la Societatea Tetarom SA integrează trei Parcuri Industriale Operaţionale şi unul green field, primele trei generând venituri comerciale şi fiscale.

Conducerea Tetarom SA susține că investiția ar putea fi demarată în toamna anului viitor. 

“Pentru a construi infrastructura viitorului parc tetapolis. În ceea ce privește posibilitățile de finanțare avem mai multe idei, dar până atunci mai avem de parcurs niște etape: întabulare, PUZ, SF și PT din care va reieși destul de clar câți bani ne trebuie să realizăm ce ne-am propus. Pentru realizarea infrastructurii de utilități ne putem îndrepta spre fonduri europene, ADR NV are un fond de 5 milioane euro sau un credit de la Banca Europeană de Investiții. Sunt câteva lucruri care nu depind de noi, cum ar fi de exemplu PUZ care trebuie aprobat de Primăria Cluj-Napoca, apoi SF. Eu sunt optimist. SF ar dura cam 3 luni, întabularea cam 2 luni, cel mai devreme anul viitor în toamnă putem să ne apucăm să construim. Mai trebuie să stabilim condițiile de acces, respectiv Consiliul Științific al asocierii va stabili cine are dreptul să își desfășoare activitatea în această structură”, a declarat Viorel Gavrea, directorul Tetarom SA.

Tetarom IV și Tetarom V sunt două proiecte care bat pasul pe loc de ani de zile. Dacă lucrurile vor merge în același stil ca în cazul celor două proiecte, sunt șanse ca și Tetapolis să se construiască tot pe hârtie.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *