După scoaterea universităților din oraș, în Centru vom face agricultură – vom cultiva cartofi și varză a la Cluj

Preşedintele Consiliului Civic Local, Iosif Pop, a propus o soluţie pentru rezolvarea problemelor traficului din Cluj-Napoca: scoaterea campusurilor şi universităţilor în afara oraşului.

„Să iasă din centrul Clujului universităţile, Primăria să le aloce o zonă de campus universitar, care să fie aproape de autostradă, care să fie accesibilă şi cu maşina. Pentru că atunci soluţia poate fi degajată. În subsoluri să fie locuri de parcare sau campusul să fie suficient de generos încât să-i înghită pe toţi acolo cu maşinile. Decât să se aglomereze Haşdeul acolo, unii peste alţii, eu aş spune – mergeţi sus pe Feleac, că tot e aer curat şi vă aerisiţi mintea pentru pregătirea bună”, a explicat Iosif Pop propunerea sa, în cadrul unei emisiuni online de pe citynews.ro.

Soluția lui Iosif Pop a fost luată în serios de către universitarii orașului, care s-au pus pe dezbateri: dacă se justifică acest demers, cât ar costa, ce se va întâmpla cu actualele campusuri universitare, care ar fi impactul scoaterii studenților din oraș asupra economiei locale.

Pentru a nu își mai irosi neuronii în dezbateri inutile, le răspundem profesorilor și activiștilor civici clujeni la toate aceste întrebări, ba chiar le oferim soluții pragmatice, de bun-simț, aplicabile imediat. Așadar:

Se justifică acest demers?

Bineînțeles că se justifică! Clujul, oraș eminamente universitar, e firesc să scoată universitățile în afara orașului. Practic, vom scoate orașul din oraș. Ceea ce e bine, fiindcă orașul e rău.

Care ar fi impactul scoaterii studenților din oraș asupra economiei locale?

Nesemnificativ! Bineînțeles că industria horeca va falimenta, că imobiliarele se vor prăbuși, însă toate aceste efecte nefaste vor fi compensate prin câștigurile din agricultură. În Centru vom cultiva cartofi și varză a la Cluj. Deja Primăria a început lucrările agricole, strada Ferdinand este proaspăt arată și așteaptă însămânțările de primăvară.

Ce se va întâmpla cu actualele campusuri universitare?

Ele vor fi vândute la prețuri de nimic dezvoltatorilor imobiliari care le vor dărâma și vor construi blocuri-turn, probabil chiar cu două etaje suplimentare, peste cele autorizate, așa cum știm că se practică în buricul târgului, pentru maximizarea profitului.

Spațiile de la parter vor fi închiriate magazinelor cu haine second-hand și agențiilor de pariuri, iar etajele de la 1 la 12 vor avea destinație rezidențială. Apartamentele vor fi vândute cu 2000 de euro metrul pătrat, iar parcările insuficiente de la subsol cu minimum 10 000 de euro.

Practic, Centrul Clujului va deveni teren agricol și dormitor cu magazine second-hand, pariuri sportive și Untold. Fiindcă Untold nu va fi scos niciodată în afara orașului – festivalul nu sporește aglomerația și, în plus, este un simbol al Clujului, spre deosebire de universitățile care doar ne încurcă.

Adauga comentariu