După patru ani, odată cu desecretizarea protocoalelor dintre SRI și structurile Justiției române, aflăm și noi cum știu să încalce procurorii legea

Conform evz.ro, zeci de clujeni au primit acasă, în ultimele zile, scrisori oficiale cu antetul DIICOT sau DNA, prin care sunt anunțați că au fost ascultați și filați de Serviciul Român de Informații în diferite dosare penale, cu mandat de la judecător. Termenul obligatoriu este de 10 zile, dar oamenii au fost informați după patru ani.

Desecretizarea protocoalelor de colaborare dintre SRI și Parchetul General și Înalta Curte de Casație și Justiție i-a făcut pe procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să își aducă aminte că își desfășoară activitatea în baza unor legi speciale dar mai ales a Codului Penal și a celui de Procedură Penală.

Aceste desecretizări i-a făcut pe procurori să îi informeze pe cei care i-au ascultat că au fost urmăriți. Un important om de afaceri din Cluj, a primit acasă trei scrisori, cu antetul DIICOT. Clujeanul a fost informat că a fost ascultat și filat de Unitatea Militară nr. 0603 a SRI Cluj, în diverse dosare penale din 2014 și 2015. În prima scrisoare, omul de afaceri a fost informat că în 2014 a fost ascultat pentru trei luni consecutiv, plus o lună într-un alt dosar, fără să i se ofere alte amănunte.

La finalul scrisorilor, procurorii DIICOT mai susțin că, dacă acesta dorește, poate să meargă la București, unde să consulte stenogramele discuțiilor pe care le-a avut cu diverse persoane. “Sunt consternat de-a dreptul. Nu știu nici cum să procedez. Nu știu de ce am fost urmărit, eu nu mă ocup de lucruri ilegale. Dacă tot am fost ascultat, mi se părea normal ca domnii procurori să îmi fi comunicat mai multe informații. Am primit adresa, care a fost emisă în 3 iunie, în 23 iunie, adică după 20 de zile, asta ca să nu mai pot cere informații”, spune milionarul clujean. Asta deoarece un alt alineat al art. 145 din CPP îi permite celui ascultat ca, în maximum 20 de zile, de la primirea informării să poate să depună cerere de studiere a materialului probator obținut în urma ascultării sau filării.

Articolul din Codul de Procedură Penală, care îi obligă pe procurori să le comunice celor vizați de dosare penale că au fost urmăriți, este cel care poartă nr. 145. Acest articol îl obligă pe procuror să informeze persoana urmărită, în termen de maximum 10 zile, că a fost supusă unei proceduri judiciare. ”După încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa”. Omul de afaceri clujean a fost informat după patru ani.

Adauga comentariu