Dupa multi ani, TIFF n-a inceput pe ploaie, ci printr-un spectacol uimitor

Festivalul International de Film Transilvania, ajuns la editia cu numarul 14, s-a deschis oficial vineri seara la Cluj, de data aceasta fara ploaie si cu Piata Unirii Open Air arhiplina la premiera in Romania a comediei nominalizate la Oscar, Povesti trasnite.

Prezentatorul galei a fost Tudor Giurgiu, presedintele festivalului, care le-a multumit celor peste 2.500 de spectatori pentru „cea mai mare prezenta de pana acum la o gala de deschidere a TIFF-ului” si a anuntat si ca „biletele se vand online, in avans, in cantitati record, cel putin dublu fata de anul trecut”.

Tudor Giurgiu a prezentat locatiile si evenimentele noi de anul acesta: TIFF Campus - demarat cu ocazia Cluj - Capitala Europeana a Tineretului 2015; Cine-piscina - un eveniment inedit la care iubitoriide film sunt invitati in costumele de baie, pe 1 iunie, ora 20.30, la Club Moving din Hotel Belvedere; Depozitul de filme - care intra anul acesta in programul obisnuit TIFF cu filme si concerte cu intrarealibera, dar si ca spatiu de joaca, targ si gradina de vara, promitand sa devina un nou de loc de intalnire constant pentru Cluj. De asemenea, a fost prezentat proiectul  EducaTIFF, ajuns la cea de-a sapte aeditie, care promoveaza importanţa educatiei cinematografice si necesitatea introducerii ei in scolile dinRomania.

Directorul  artistic  TIFF,  Mihai  Chirilov, a  declarat  ca de neratat  sunt,  printre altele,  filmul  Despre oameni  si  oi  /  Rams,  distins  cu  Premiul  Un  Certain  Regard  la  Cannes,  titlurile  din  sectiunea Supernova,  „un  fel  de  superlativ  al  festivalurilor  mari  ale  lumii”,  retrospectiva  dedicata  lui  Mircea Daneliuc.

 „Pentru cei tineri: va incurajez sa descoperiti filmele acestui mare regizor roman. Apoi, aici, in Piata Unirii, va invit sa vedeti cel mai recent film romanesc care a castigat un premiu la Cannes, in Un Certain Regard - Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu,  care va fi si el la Cluj. Sper ca Piata Unirii sa fie la fel de plina”, a spus Chirilov.

In Piata Unirii  au rasunat  ritmuri  de tango,  Compania de Tango Cluj  prezentand un flash mob cudansatori amatori. Apoi, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams a prezentat un fragment din noul lor spectacol muzical si vizual unic: „FierS à Cheval”, care a facut deliciul tuturor celor prezenti.

Adauga comentariu