După lupte seculare, o mică parte din Cetățuie va fi amenajată. Concursul de idei arde la buzunar bugetul local

Aproape 90.000 euro este valoarea premiilor din cadrul concursului organizat de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea unei părți a Cetățuii, banii fiind alocați din bugetul local.

Într-un final, pe Cetățuie va fi construit teatrul de vară despre care primarul Emil Boc vorbește de mai bine de cinci ani. Se dorește ca zona să rămână predominant cu copaci și verdeață, să fie dotată cu mobilier urban și să fie în consonanță cu celelalte cartiere din jur. Deocamdată se organizează concursul de soluții pentru revitalizarea acestui obiectiv turistic.

De cel puțin cinci ani, conducerea Primăriei Cluj-Napoca vorbește despre amenajarea Cetățuii în scop turistic și realizarea unui teatru de vară. Concret nu s-a făcut mai nimic din cauza problemelor juridice legate de terenuri. Ani la rând s-au purtat negocieri peste negocieri și nici în momentul de față nu s-a rezolvat în totalitate situația. Primăria mai cumpără cu zeci de mii de euro câte un imobil degradat, mai pune niște bănci, mai toarnă o găleată de beton pe alei și cam atât. Cetățuia este în continuare degradată, fără căi de acces pietonal amenajate și năpădită de vegetația crescută haotic.

Conducerea Primăriei admite că acest obiectiv turistic de o importanță majoră pentru oraș este degradat și nu a fost deloc valorificat. „Deși aflat într-o poziție privilegiată din oraș, ansamblul Cetățuia a beneficiat de foarte puține investiții pe parcursul anilor, cu atât mai puțin în ceea ce privește amenajarea spațiului public. Singurele intervenții notabile au fost reabilitarea scărilor de acces, inserția unor unități de alimentație publică, Hotelul Belvedere și Monumentul Eroilor Neamului, ridicat la mijlocul anilor ‘90. În ceea ce privește incinta fostei cetăți, atâta timp cât a fost proprietate privată, interesul pentru amenajarea spațiului acestui ansamblu a fost minim și s-a rezumat la realizarea de locuri de parcare. Astfel, un loc cu un flux constant de vizitatori nu a ajuns să pună în valoare poziția și terenul de care dispune, mulți clujeni neștiind măcar de existența acestuia”, se arată într-un proiect de hotărâre privind amenajarea Cetățuii.

Concurs de soluții pentru o bucată de teren

În ședința de Consiliu Local, de marți, 31 ianuarie, a fost votat un proiect de hotărâre privind organizarea unui concurs de idei pentru amenajarea unei părți a Cetățuii. Competiția vizează doar partea dinspre strada Șerpuitoare, de lângă Turnul Parașutiștilor. Terenul are o suprafață de 10.000 mp. Restul terenurilor de pe Cetățuie nu au intrat încă în posesia Primăriei. „Amplasamentul propus cuprinde un segment din fortificațiile cu val de pământ și este caracterizat de o topografie specifică, fiind liber de construcții. Suprafața terenului ce face obiectul acestui concurs este de aproximativ 10.000 mp”, este precizat în proiectul de hotărâre. 

Procedura este un concurs de soluții, desfășurat într-o singură fază, ce are ca finalitate atribuirea contractului de proiectare pentru acest obiectiv. Valoarea premiilor este semnificativă. În total, administrația publică locală va plăti aproximativ 90.000 euro pentru participanții care se vor situa pe locurile I, II și III.

Premiul I constă în contractul de proiectare pentru PUZ, PUD, SF, PT, documentație pentru certificat de urbanism, studiu geotehnic, întocmirea documentațiilor necesare pentru obținere avize și obținerea avizelor, DDE, DTAC, caiete de sarcini. Toate acestea se ridică la aproximativ 81.000 euro.

Câștigătorul premiului II va primi aproximativ 4.400 euro (20.000 lei), iar pentru premiul III se alocă aproximativ 2.200 euro (10.000 lei).

„Prin preluarea de către Primărie a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice principale din oraș. Dorința promotorului concursului este ca acest spațiu să devină unul destinat evenimentelor în aer liber, dar și un spațiu public de o foarte bună calitate, cu un puternic caracter identitar, reprezentativ pentru întregul oraș”, mai este precizat în proiectul de hotărâre.

Teatru de vară în loc de buruieni și tufișuri

Potrivit conducerii Primăriei, pe cei 10.000 de mp se dorește amenajarea unui teatru de vară și a altor spații de recreere. „Se dorește crearea unei amenajări contemporane, care să respecte și să se integreze în contextul ansamblului monument istoric. Arborii maturi prezenți pe sit vor fi păstrați. Eventualele noi plantări de arbori vor trebui să țină cont de specificul zonei și de climat. Spațiile verzi trebuie să rămână dominante în cadrul proiectelor de amenajare, iar materialele propuse trebuie să asigure permeabilitatea solului. Funcțiunea principală va fi cea de spațiu destinat evenimentelor și pentru petrecerea timpului liber (de tip teatru de vară). Se va urmări asigurarea tuturor spațiilor conexe funcțiunii principale ca loc pentru evenimente, dar și ca spațiu public, de agrement, între aceste evenimente”, scrie în proiectul de hotărâre.

Zona va fi iluminată artificial pentru evenimentele care se vor desfășura noaptea. De asemenea, se dorește amenajarea și cu mobilier urban, care să se coreleze cu mobilierul din Parcul Central și din zonele pietonale de referință.

Cetățuia, văzută ca legătură cu alte zone din oraș

La nivel urban, zona poate fi înțeleasă ca parte a unui sistem de agrement mai larg format din Cetățuie, Parcul Etnografic Romulus Vuia și Pădurea Hoia. În acest context, zona Cetății joacă un rol determinant în activarea acestei axe prin conexiunile pe care le face între zonele amintite și Parcul Central. De asemenea, Cetățuia poate fi înțeleasă ca parte dintr-un ansamblu de spații publice verzi aferente Someșului (din care ar putea face parte Parcul Central, Parcul Babeș, Parcul Rozelor, Parcul Feroviarilor, malul nordic al râului, între podul Garibaldi și bulevardul 1 Decembrie 1918, înspre Mănăștur).

Cetățuia este o fortificație habsburgică ridicată în perioada 1715-1735 după planurile arhitectului Giovanni Murando Visconti. Clădirile militare au fost înconjurate cu un val de pământ. Dintre clădirile originale au mai rămas patru, dintre care porțile de sud-est și nord. Scopul fortificației nu era unul de apărare ci de control asupra orașului și a fost folosită și ca închisoare.

În perioada de dinaintea celui de-al doilea război mondial, în vecinătatea Cetățuii, s-a dezvoltat cartierul Gruia, unul dintre cele mai vechi cartiere ale orașului, caracterizat predominant de locuire individuală.

În anii ‘70 a fost construit Hotelul Belvedere.

Adauga comentariu