In vizor

După interzicerea ambarcațiunilor cu motor, activiștii de mediu cer plaje publice pe lacurile din Cluj și piste pentru biciclete până la Tarnița

8000 de clujeni au semnat până acum o petiție prin care se solicită interzicerea ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș și demolarea tuturor construcțiilor ilegale plus amendarea proprietarilor. După ce ieri, Guvernul a adoptat proiectul privind interzicerea ambarcațiunilor motorizate pe Tarnița și Beliș-Fântânele, activiștii de mediu merg mai departe cu solicitările și cer amenajarea de plaje publice pe malurile celor două lacuri și realizarea de piste pentru biciclete pe malurile Someșului.

„Victorie! Guvernul a răspunsul solicitării pe care am făcut-o de a interzice ambarcațiunile motorizate pe lacurile Tarnița și Beliș-Fântânele. Apa din care beau clujenii este mai puțin amenințată acum. Le mulțumesc celor 8.000 de clujeni care au semnat cea mai mare petiție a județului, inițiată de Asociația Societate Organizată Sustenabil S.O.S, din care fac parte. Le mulțumesc parlamentarilor clujeni, indiferent de culoarea politică, ce s-au alăturat demersului pe care l-am început în vara anului trecut, când am semnalat public nesimțirea cu care lacurile Clujului sunt poluate de deținătorii de ambarcațiuni motorizate. Atenție, este o victorie de etapă! În continuare, cerem prin petiție autorităților să avem plaje publice, ca să aibă acces la lacuri, nu doar proprietarii, plus demolarea construcțiilor ilegale. Solicităm regulament de navigație și utilizare eco a lacurilor. Propunem o pistă de biciclete din Cluj spre Gilău, via Florești până la „marea” clujenilor, la Tarnița”, au transmis reprezentanții Asociației SOS Cluj.

Semnatarii petiției cer stoparea ilegalităților din lacul Tarnița și împrejurimile sale, demolarea tuturor construcțiilor ilegale de pe lac, de la pontoane, la garduri și cabane, amendarea proprietarilor care au construit ilegal, a celor care deversează fecalele în Tarnița, dar și a turiștilor care aruncă deșeuri, demiterea PNL-istei Rocsana Contraș, șef birou grad II la Salvaspeo Cluj și a ariilor protejate montane administrate de Consiliul Județean, care în loc să aplice legislația care interzice ambarcațiunile motorizate pe lac, este prima persoană care o încalcă, folosind ambarcațiuni motorizate și denumind „penali” sau „insecte” demnitari ori iubitori de natură care se împotrivesc poluării zonei cu motoare.

Petiția poate fi semnată AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *