După închiderea piețelor, ministrul Agriculturii propune consumul produselor românești, iar Orban analizează, electoral, deschiderea târgurilor

După închiderea piețelor din spațiile închise și blocarea activității producătorilor români, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, promovează electoral „consumul produselor locale”, iar Ludovic Orban analizează chiar redeschiderea piețelor, în condițiile alegerilor parlamentare din 6 decemrbie 2020. 

„Consumați produse românești pentru a susține producătorii locali!”, notează în prag de 1 Decembrie, ministrul Agiculturii, clujeanul Adrian Oros, pe pagina sa de facebook.

 

„Vom construi o rețea națională de preluare, depozitare, prelucrare, distribuție și promovare a produselor agroalimentare românești!”, anunță electoral ministrul care a permis închiderea piețelor românești și blocarea activității producătorilor români. 

CITEȘTE ȘIPiața a devenit un depozit, tarabele cu produse românești sunt pustii

Mai mult, în contextul apropierii alegerilor parlamentare, Lucovid Orban susține că analizează ideea redeschiderii tâgurilor, piețelor și spațiilor de comercialziare a produselor românești:

„Analizăm posibilitatea redeschiderii piețelor, orice redeschidere nu va fi posibilă decât cu respectarea unor norme de protecție sanitare foarte stricte", a declarat Ludovic Orban citat de stiripesurse.ro

Închiderea piețelor din spații închise a dus la o scădere a PNL în sondaje. Culmea, cu câteva zile înainte de alegeri, premierul Ludovic Orban anunță că vrea să deschidă piețele, deși în România capacitatea de testare s-a redus la sub 20%.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de cameră decizională, pe data de 10 noiembrie legea referitoare la pieţe. Pe data de 12 noiembrie, actul normativ a fost trimis la preşedinte pentru promulgare, după cum se precizează pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă organizată după vizita la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dacă are de gând să promulge legea care prevede că pieţele agroalimentare rămân deschise pe perioada stării de alertă.

"Legea pentru redeschiderea pieţelor nu a ajuns la mine", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat, după adoptarea legii în Parlament, că închiderea pieţelor din hale sau spaţii acoperite reprezintă o măsură „justă” luată de Guvern. Președintele a acuzat în acest sens PSD, pentru că a propus deschiderea piețelor din motive politicianiste.

În Cluj-Napoca, administrația locală a aplicat o serie de măsuri prin care a scos producătorii locali din piețe afară, în condițiile unei temperaturi tot mai reduse, ori a vandalizat halele prin demontarea geamurilor, lăsând producătorii locali în bătaia vântului. 

CITEȘTE ȘIPiețele din spațiile închise au fost deschise în batjocură și în bătaia vântului

Producătorii și fermierii români au realizat acțiuni de protest chiar în fața Guvernului pentru redeschiderea piețelor.

Noile restricţii intrate în vigoare în 9 noiembrie, pentru a împiedica răspândirea COVID-19 prevăd, printre altele, închiderea piețelor acoperite și scurtarea programului magazinelor până la ora 21.00.

În Cluj-Napoca, de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară. În același timp, hypermarketurile și marile lanțuri de magazine, care funcționează tot în spații închise, sunt funcționale.

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, îndeamnă românii să consume produse românești, iar Ludovic Orban „analizează” măsura redeschiderii piețelor. 

 

Adauga comentariu