După eșecurile “Pădurea Clujenilor” și “Un copil, un arbore”, Boc anunță “Ofensiva verde”, cu plantări “masive” de copaci în oraș

Primarul Emil Boc anunță plantări masive de copaci în oraș, adică 105 arbori într-o primă fază. În total, vor fi plantați 1740 de copaci, în campania de plantări primăvară-toamnă 2018. Conducerea Primăriei nu spune însă nimic cum s-au cheltuit bani publici pe mii de arbori care s-au uscat, în cadrul programului “Un copil, un arbore” sau cum s-au plantat degeaba 60.000 de puieți care s-au uscat.  

“Ofensiva verde”: plantări masive de arbori (cireși japonezi, ulmi și alte specii), montare de gazon, gard viu – așa sună titlul unui anunț postat de primarul Emil Boc pe Facebook.

“Un smart city adevărat nu se rezumă la utilizarea tehnologiei în variate domenii importante pentru dezvoltarea orașului (precum transport public ecologic, spre exemplu). Smart Cluj-Napoca înseamnă și un oraș care înțelege importanța investițiilor în spațiul verde din mediul urban. Primăria continuă cea mai mare campanie de plantare de arbori cu balot ce a avut loc la Cluj-Napoca în ultimii ani.

Zilele acestea sunt în curs de plantare 105 arbori cu balot la rădăcină, în mai multe locuri din oraș:
- 65 cireși japonezi în Parcul Central, Parcul Diana, zona Romtelecom, Baza Sportivă Gheorgheni;
- 40 ulmi în Piața Mihai Viteazul, sensul giratoriu din cartierul Mărăști, Piața Cipariu, Cetățuie, Parcul Central și în cartierul Zorilor;
Acțiunea de plantare va continua până la un total de 1740 arbori cu balot, în campania de plantări toamnă-primăvară 2018.
De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a început montarea de gazon - 400 mp gazon rulat (la Baza Sportivă Gheorgheni și în zona centrală) și gard viu. 100.000 fire de gard viu se plantează în această perioadă, la solicitarea asociațiilor de locatari, pe aliniamentele stradale, în parcuri etc”, a scris Boc, în postare.

Conducerea Primăriei nu suflă însă nicio vorbă despre două mari eșecuri în materie de plantare arbori: “Pădurea Clujenilor” și “Un copil, un arbore”.

“Pădurea Clujenilor” este unul dintre cele mai mari rateuri ale Primăriei în materie de plantări de arbori. În perioada 2009 – 2014, au fost plantați 60.000 de puieți, pe un teren de 20 de hectare la capătul bulevardului Muncii.  Singura parte bună este că toți arborii au fost donați de Ocolul Silvic Cluj-Napoca.

Un alt rateu este “Un copil, un arbore”. Au fost cheltuiți 43.000 de euro pentru cumpărarea și plantarea de puieți în cadrul acestui program. Mare parte din arbori s-au uscat însă.

Sperăm totuși ca “Ofensiva verde” să nu aibă același sfârșit tragic ca cele două programe.

Citește și:

60.000 de puieți plantați degeaba de Primărie sau cum să dai rateuri și pe gratis. Pădurea Clujenilor s-a uscat și va fi reconvertită în parc

„Un copil, un arbore” sau cum să irosești 43.000 euro din banul public pe copăcei care s-au uscat

 

Comentarii

Clujean

06.04.2018 09:51

felicitari

ion

07.04.2018 07:45

dar pentru toaletarea prin retezarea intregii coroane a mii de arbori si taierea in totalitate a altor sute nu trebuie felicitat?astept sa posteze si o poza cu drujba in mana ,fiindca asta este principala activitate vizavi de spatiul verde in Cluj,

Adauga comentariu