Reportaj

După chipul președinților – VIDEOREPORTAJ

După chipul și asemănarea președintelui! Fără dubii, acesta ar putea fi sloganul celor două localități din județul Cluj în care Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis au reușit victorii zdrobitoare în turul doi al alegerilor prezidențiale. Candidata PSD a avut 81,20% din voturi în satul Cutca, iar candidatul PNL a obținut 97,01% din voturi în satul Dorolț.

Cutca, satul Vioricăi Dăncilă are peste 370 de locuitori. Este jucăuș, colorat, viu, harnic, pus pe șotii, foarte credincios. Nu este casă care să nu aibă o troiță în grădină. La orice oră, pe ulițe mișună oameni, animale, utilaje agricole și autoturisme. Porțile curților sunt deschise, vecinii se ajută între ei ba cu o reparare de acoperiș, ba la tăierea porcului. Acestea sunt prilejuri numai bune pentru o poveste despre politică la un păhărel de tărie. Doar politica se poate face oriunde.

Grădinile din Cutca sunt pline cu animale. Peste tot vezi porci, găini, cai, pisici. Câinii pare că ar fi privilegiați. Ei umblă liberi peste tot, sunt prietenoși cu oamenii, dar și ei între ei. Patrupezilor le place să își arate prietenia și amorul în public.

Cutcanii sunt oameni deschiși, care nu se sfiesc să stea de vorbă cu străinii și să îi cheme în curte, dacă e rost de povestit. Le place să vorbească despre orice, inclusiv despre alegeri și despre candidatul lor favorit.

Dvs cu cine ați votat?

Cu doamna Viorica, da păi cum…

Dar ce vă place la doamna Viorica?

Noi am fost cu PSD-u ohoo de ani de zile tot cu PSD am votat. Tot cu dumneai, cu cine să votăm? Asta îi viața noastră. Femeia asta ne-o mărit pensiile, ne-o mărit salariile, le-o făcut bugăt, apăi eu nu știu de ce PSD o pierdut așe dintr-odată. 

                                                                              –––––

Păi am votat-o pe doamna.

De ce ați votat-o?

Păi am gândit că dacă o votăm pe doamna se schimbă ceva în România. Am și tri copii duși în Spania și am gândit că dacă se face ceva se întorc aici.

Dar ce vă place la doamna Dăncilă?

Cum adică, cum? Frumusețea? Îmi place no, apăi ce a face nu știu.

                                                                           ––––––-
 

Să spui, îi bine să spui? Cu doamna…cum o cheamă? Dăncilă.

Dar de ce vă place doamna Dăncilă?

Așa o vorbit de frumos, foarte frumos o vorbit când am ascultat la televizor și așa o spus niște cuvinte de frumoase. Și mi-o plăcut, vă spun sincer. Și o femeie frumoasă și elegantă și o vorbit foarte frumos. Și o fost o femeie serioasă, o vorbit serios…

Le-a mai pierit un pic veselia de pe chipuri când au văzut că doamna lor favorită a fost înfrântă de Klaus Iohannis. Dar le-a trecut repede pentru că viața merge înainte. Ei spun că tot înainte trebuie să meargă și Viorica Dăncilă.

Doamna Viorica, nu vă descurajați, țineți-o înainte și dați-ne partidu în mână, nu vă dați demisia, stați ca președintă la PSD că asta îi treaba cea mai bună. Ați făcut mult, aveți coraj și nu vă lăsați.

                                                                        –––––––

Doamna, ești o femeie de nota zece, așa ai vorbit de frumos la televizor și ne-o plăcut cum ai vorbit și de aia v-am votat. Să fiți cu fruntea sus că dacă nu ați câștigat amu poate că îți câștiga de altă dată.

                                                                        –––––––-

Doamna Dăncilă, vă rog să vă țineți înainte și să fiți cu noi, să nu vă lăsați!

Dorolțu, satul lui Klaus Iohannis are aproape 100 de locuitori, majoritatea de etnie maghiară. Este taciturn, retras, suspicios, tăcut, pro tehnologie din Europa de Vest, cu influențe săsești. Nu vezi țipenie de om pe uliță, porțile sunt bine ferecate, casele sunt mari, înalte, cu garduri care seamănă cu zidurile de apărare ale cetăților medievale. Dorolțenii își văd fiecare de treaba lor, fără să se amestece în viața vecinilor.

Animalele au fiecare locul lor. Câinii nu umblă de capul lor prin sat, sunt legați pe lanț, într-un țarc. De acolo își fac datoria de câine, așa cum știu ei mai bine. Găinile, porcii și celelalte orătănii sunt, probabil, în grădinile din spatele caselor sau în cotețe. Pisicile sunt singurele ființe din sat care strică armonia. Sunt atât de prietenoase încât se lasă mângâiate și luate în brațe.

Oamenilor nu le place să vorbească despre nimic. Nici despre ei, nici despre sat, nici despre politică și nici despre alegeri. Din bun simț, răspund totuși atunci când sunt întrebați ceva. Monosilabic pentru că nu le stă în fire să stea la palavre.

Ați fost duminică la vot?

Am fost.

Cu cine ați votat?

Nihanis…Iohannis…domnu Iohannis am votat că el a ajutat multe la sat, a făcut drumul, s-a măritat pensiile și salariile și mai este o vorbă că face canalizare

                                                                          –––––

De ce vă place Klaus Iohannis?

Da păi că o dat salar mai mare și pensie mai mare și de aceea noi placem

Eu sunt obișnuită cu domnu Iohannis, mie nu mi-o făcut rău, nu mi-o făcut bine, îs mulțumită de soarta mea. Pensia să îmi vină și sănătate să am.

Și spuneți-ne de ce vă place Klaus Iohannis?

Nu pot să zic că îmi place, dar nici concurenta cealaltă concurentă nu îmi place mai mult, nu îmi displace mai mult. La fel.

                                                                      –––––––

Cu cine ați votat duminică?

Cu domnul Iohannis.

De ce l-ați votat pe Iohannis?

Că ne ajută mai mult.

Și ce vă place la președinte?

Ca și un om calumea. Să fie cum trebuie.

                                                                  ––––––––

Ați fost duminică la vot?

Da

Și cu cine ați votat?

Pe Iohannis

De ce l-ați votat pe Iohannis?

Da cu el am votat no.

Ce vă place la el? Trebuie să fie ceva care vă place

Nu știu ce să zic no.

                                                                  –––––––
 

Da poi am fost duminică la vot și am votat cu Iohannis.

De ce l-ați votat pe Iohannis?

Pentru că aia știm ce cunoaștem ce o făcut până acum. Eu așa mă gândesc că țara asta mere bine către Europa.

Viața politică merge înainte indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale. La fel și viața sătenilor, care își pun nădejdea în candidați din patru în patru ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *