După ce dascălii au migrat la giganții IT, cea mai căutată specializare a UBB duce lipsă de profesori

În România, foarte mulți absolvenți de liceu visează să se facă IT-iști. Așa că, în acest an, cea mai căutată specializare de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este informatica, unde se predă în 4 limbi: română, maghiară, engleză și germană. Numai că, în avalanșa de candidați și absolvenți, universitatea a rămas fără dascăli care să îi instruiască pe viitorii IT-iști. 

Pentru admiterea din acest an, la cea mai râvnită specializare, sunt scoase la concurs 660 de locuri pentru tinerii absolvenți.  Conform reprezentanților UBB, dacă ar exista suficienți profesori, numărul locurilor ar putea fi dublat. Însă, în prezent, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, deși sunt scoase posturi la concurs pentru profesori sau conferențiari, candidații nu se înghesuie să își depună dosarele.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, consideră că subfinanțarea sistemului de învățământ este factorul care duce la lipsa de dascăli.

Reprezentanții universității clujene spun că cererea din partea firmelor de IT este atât de mare, încât ar fi nevoie anual de 11 000 de absolvenți de informatică.


Adauga comentariu