In vizor

După ce au permis „pelerinajul” la vot, autoritățile au interzis pelerinajele religioase. Reacția reprezentanților Bisericii Ortodoxe

Potrivit Hotărârii nr. 47, din 5 octombrie 2020, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, „organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.

Codul Penal, la Art. 381 – „Împiedicarea exercitării libertăţii religioase”, stipulează:

„(1) Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(4) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”

Astfel, hotărârea „Cezarului” pare a fi în dezacord cu Codul Penal. Îi va împiedica, de pildă, pe credincioșii din Cluj să meargă în pelerinaje de sărbători (Crăciun, Revelion ș.a.) sau duminica la mănăstirile din județ și din județele învecinate (Nicula, Florești, Dumbrava etc.).

Unui credincios din Cluj-Napoca, de exemplu, care obișnuia să meargă duminica să se roage la Mănăstirea Dumbrava din județul Alba sau la Mănăstirea Nicula din Cluj, Hotărârea nr. 47 din 5.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență  îi va împiedica și tulbura libera exercitare a ritualului religios.

Ziar de Cluj a anticipat, de altfel, faptul că, pe modelul de Paște, când președintele Iohannis ne scrâșnea din dinți să stăm acasă, fiindcă altfel, „după sărbători, vom avea înmormântări”, și după votare, vom avea  din nou parte de restricționarea și de „înmormântarea” drepturilor civile. La procesiunile religioase credincioșii nu au voie de la stăpânirea liberală, pentru a nu transmite noul coronavirus, însă e liber la procesiunile politice, la campanii electorale în care mase mari de oameni se întâlnesc, în care candidații primesc în pelerinaj șefii și șefuții politici de la centru, e ok să se organizeze alegeri la care votanții se înghesuie în fața secțiilor și folosesc aceleași spații închise pentru datul cu ștampila. Când interesul politic o cere, se suspendă covidul. Când nu mai există un interes politic, se suspendă drepturile cetățenilor.  

Citiți și: După votare, la înmormântare

Ziar de Cluj l-a contactat pe noul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Dr. Cornel Coprean, pentru a afla punctul de vedere al Arhiepiscopiei în privința noilor măsuri dispuse de autorități, precum și recomandările preotului pentru credincioși:

„Când Înaltpreasfințitul se va reîntoarce la reședință, cu siguranță va fi discutat și atunci vom ieși și cu un comunicat pentru credincioși, în baza hotărârii de ieri.

Înalpreasfințitul Andrei este în continuare la spital, păstrează toate recomandările primite de la medici, e într-o stare bună.

Acum înțelept ar fi să așteptăm, vedeți că lucrurile se pot schimba de la o zi la cealaltă, în funcție de pandemie, și atunci și noi vom încerca să facem tot posibilul să respectăm toate recomandările care vin de la autorități.

Există o reacție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române. Decizia Înaltpreasfințitului va fi în ton cu hotărârea autorităților. Cu siguranță că hotărârea luată ieri e îngrijorătoare din prisma faptului că numărul de cazuri la nivelul țării a crescut.

Dacă luăm din perspectiva Sfintei Scripturi, Mântuitorul spune: Dați Cezarului cele ce sunt ale Cezarului și lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu! Nu există o autoritate, decât cea îngăduită de Dumnezeu. Și, atunci, dacă autoritățile în sensul acesta au dat hotărârea aceasta, hotărârea să știți că vine pe fundalul următorului pelerinaj care va avea loc la Iași și vizează în primul rând pelerinajele de anvergură, mari.

Bunăoară, la noi în Arhiepiscopie nu există un asemenea pelerinaj și credincioșii oricum au respectat, bisericile din Eparhie au respectat toate măsurile impuse de distanțare fizică, cu mască, cu dezinfectant la intrare. Există o precauție a tuturor bisericilor, a tuturor preoților, iar credincioșii noștri sunt ascultători, au dat dovadă că, pe lângă faptul că sunt cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu, ei sunt și cetățeni ai statului.

Până la Crăciun și până la Revelion, ar fi înțelept să așteptăm momentele respective. Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, e prematur să anticipăm deja sărbătorile de Crăciun, de Revelion. Se pot schimba multe de la o zi la alta și suntem părtași schimbărilor acestora. Numai bunul Dumnezeu știe ce va fi până atunci și, oricum, cu siguranță că hotărârile autorităților vor fi respectate, din dubla raportare a credincioșilor noștri, și de cetățeni ai statului român, și de cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu. Și Biserica, în întreaga perioadă a pandemiei, atât în starea de urgență, cât și în cea de alertă, a dat dovadă de responsabilitate”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Pr. Dr. Cornel Coprean.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat astăzi la decizia prin care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) anunță că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.

Măsura a fost motivată pe faptul că riscul de infectare ar fi unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

„Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun ca strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții.

Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România”, a declarat Vasile Bănescu, pentru basilica.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a amintit că Biserica Ortodoxă Română „a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”.

Argumentele Bisericii, însă, nu contează, în fața Cezarului liberal, interesat numai de câștigul electoral, care a încurajat „pelerinajul” la vot, pentru a interzice mai apoi pelerinajul la biserică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *