Din oras

Dupa Bucuresti, afacerea panseluta e pe cale de disparitie si la Cluj-Napoca. Consilierii locali cer firmelor sa adopte cat mai multe spatii verzi din oras

Dupa ce Consiliul general al Municipiului Bucuresti a apropbat ieri o hotarare prin care obliga primariile de sector sa planteze pe domeniul public numai plante perene, consilierii locali clujeni iau in calcul aplicarea aceleiasi masuri si la Cluj-Napoca. In dezbaterea de maine pentru bugetul local al acestui an, acestia sunt hotarati sa ceara executivului primariei reducerea cheltuielilor pentru plantarea de panselute in Cluj-Napoca. 

In ultimii cinci ani, Primaria a cheltuit peste 20 de milioane de lei pentru achizitionarea de flori care au fost plantate pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, in mare parte fiind panselute. Pentru a reduce cheltuielile de la bugetul local cu astfel de activitati o parte a consilierilor locali iau in considerare sa aduca cateva amendamente in cadrul dezbaterii de maine a  proiectului de buget sau chiar sa propuna spre adoptare o hotarare asemanatoare cu cea de ieri a Consiliului general al Municipiului Bucuresti. 

“Ca prima reactie, referitor la hotararea adoptata ieri de Consiliul general a Municipiului Bucuresti, cred ca nu este un lucru rau daca ai o alta solutie de plantari. Nu vad de ce Clujul nu ar putea prelua ideile bune. Ar trebui facuta o analiza comparativa intre costurile pentru achizitionarea  paselutelor si cele pentru aceste plante perene. Trebuie evaluat ce presupune intretinerea  plantelor perene, achizitia si dupa aceea intretinerea versus platarea anuala de panselute”, a afirmat Claudia Anastase consilier local PSD.

Consilierul local PNL, Ioan Bildea considera ca cea mai buna modalitate de reducere a cheltuielilor de la bugetul local cu intretinerea spatiilor verzi din oras ar fi ca tot mai multe dintre acestea sa fie adoptate de catre firme private asa cum s-a incetatenit deja in ultimii ani la Cluj-Napoca. 

“Ar fi ideal ca primaria sa cheltuie cat mai putin pentru materialele acestea dendrofloricole, iar spatiile verzi sa fie cat mai mult posibil in gestiunea unor firme pentru ca la Cluj exista posibilitatea de a adopta spatii verzi. Cred ca vizavi de subiectul de a avea sau a nu avea panselute in oras merita o discutie mai ampla, pentru ca vor exista si reactii adverse – de ce nu exista flori in oras. Nu cred ca nu mai trebuie sa punem nicio floare in oras, pe de alta parte ar trebui, pe cat posibil, limitata cheltuirea banului public pentru flori si adoptate spatii de catre firme. Eu pe aceasta idee as merge. Noi nu trebuie sa crestem sumele anual, ci, pe cat posibil, sa le scadem, iar spatiile disponibile sa le dam spre adoptie firmelor”, a afirmat Ioan Bildea.

In opinia Loredanei Pop, consilier PNL, Cluj-Napoca fiind un oras european, un centru medical de traditie, un centru universitar, fiind vizitat lunar de mii de turisti, ar fi utila plantarea in continuare a panselutelor, in special in zona centrala a orasului pentru a oferi o pata de culoare.

“La nivelul municipiului stiu ca s-au redus considerabil locatiile unde se plantau astfel de plante bienale, in cazul de fata panselute. Au fost ani in care nu s-au plantat chiar deloc ci s-au plantat doar arbusti care din pacate, o buna parte, au fost vandalizati  sau chiar furati ,din cate mi-au relatat reprezentantii primariei. Pentru a oferi o pata de culoare orasului,din cate am fost informata, anul acesta vor fi plantate doar in jardiniere. Trebuie sa tinem seama ca pretul unui arbust este destul de mare, iar marea problema a acestora e ca erau furati, iar de la an la an, desi erau plantati, existau tot mai putine zone in care sa fie vizibile aceste plante perene”, a declarat Loredana Pop. 

De meserie horticultor, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj Vakar Istvan este de parere ca pentru amenajarea anumitor spatii din oras genul de plante perene si cele anuale nu pot sa se inlocuiasca una pe alta, ci doar sa se completeze. Varianta amenajarilor spatiilor cu gazon nu este o varianta prea buna deoarece costurile de intetinere sunt mult mai mari, iar atentia acordata de catre cei care se ocupa cu aceste spatii ar trebui sa fie mult mai mare pentru ca gazonul pentru a arata bine trebuie tuns si udat in mod regulat.

“Aceste panselute infloresc un sezon dupa care se arunca, in timp ce plantele perene au o durata de viata de mai multi ani, insa preturile difera intre aceste doua specii de plante. Un exemplu e ca  o planta anuala cum e categoria in care se incadreaza si panselutele are un pret unitar de un leu, in timp ce pretul pentru o planta perena poate sa inceapa de la 5-6 lei si sa ajunga pana la cateva sute de euro. Ca amenajator de parc cu plantele perene te poti juca mai mult pe culoarea frunzelor si in aranjemente in perioada de infloriri. Floarea anuala, gen panseluta, este un alt joc de culori si sunt doua chestii total diferite care nu se pot inlocui una pe alta. Gazonul se intretine destul de scump cu taieri la cel mult doua saptamani cu sistem de irigare nu cum s-a facut la noi in Parcul Central, unde nu avem sistem de irigare. Gazon este pe stadion, iar ce e in parc nu se poate numi gazon, e doar iarba si vegetatie. Trecerea la amenajari ale spatiilor verzi in stil englezesc, cu gazon si plante perene, raportat la costuri s-ar face simtita in 4-5 ani pentru ca pentru plante perene investitia initiala este mult mai mare”, a declarat Vakar Istvan. 

Gabriel Oniga vede decizia luata de catre Consiliul general al Municipiului Bucuresti, cu privire la impunera primariilor de sector sa planteze doar plante perene ca fiind una logica insa in acelasi timp trebuie analizate costurile necesare implementarii aceleiasi solutii si la Cluj-Napoca.

“Nu sunt un specialist, insa joi este dezbatere pe tema bugetului, pe banii pe care trebuie sa ii cerem penstru astfel de servicii si am sa le pun intrebarile celor care se pricep mai bine. Mi se pare logic ceea ce au facut la Bucuresti, asta nu inseamna ca costurile sunt mai mici pentru amenajarea spatiilor verzi cu plante perene”, a afirmat Gabriel Oniga.

Consilierul ALDE, Adrian Muresan crede ca desi se incearca de multi ani la nivelul municipiului inlocuirea panselutelor cu alt gen de plante decorative este destul de dificila aceasta trecere insa va recomanda reprezentantilor din cadrul priamriei sa incerce ca pe spatiile actuale amenajarile sa fie facute cu plante perene. 

“Am vazut in mult mai multe locatii in oras spatii amenajate cu aceste plante perene si consider ca arata mult mai bine decat acele straturi de panselute. Stiu ca se incearca de mai multa vreme sa se elimine amenajarea spatiilor verzi prin plantarea de  panselute. E mai bine sa fie iarba si sa spunem tuia sau alte plante ornamentale care nu mai trebuie schimbate si intretinerea costa mult mai putin, in cazul in care exista sisteme de irigatii nu mai intalnim situatii in care pe ploaie sistemul respectiv functioneaza. Vom  incerca sa initiam un proiect sau cel putin o recomandare pentru cei care se ocupa de spatiile verzi din oras sa nu mai planteze panselute si sa incerce amenajarea acestor locatii cu alte plante ornamentale”, a declarat Adrian Muresan. 

Fostul primar Radu Moisin vede ca o posibila eliminare a panselutelor din spatiul urban al Clujului printr-un amendament pe care consilierii locali sa il faca in cadrul sedintei de adoptare a bugetului, amendament prin care sa se impuna achizitionarea doar de plante perene.

“Nu prea mai sunt in Cluj multe zone cu panselute pentru ca inca de acum cativa ani, din 2012 stiu sigur ca s-a insistat pentru gazon si arbusti, mai ales in sensurile giratorii. Aceasta decizie a fost luata la vremea respectiva tocmai datorita discutiilor avute in Consiliul Local si din aceste considerente s-a insistat foarte mult pentru inlocuirea panselutelor. Daca va uitati in sensurile giratorii din municipiu, fie ca acestea au fost amenajate de primarie, fie ca au fost amenajate de catre firme private, toate sunt cu arbusti si cu gazon. Pe baza hotararii de consiliul local se poate distinge la capitolul spatii verzi ce se va intampla, poate chiar sub forma de amendament. Nu se compara Clujul cu Bucurestiul din acest punct de vedere pentru ca la Cluj de cativa ani strategia a fost sa fie inlocuite gradual toate aceste zone cu flori sezoniere cu gazon si arbusti”,  afirmat Radu Moisin.

Contractul incheiat de catre Primaria Cluj-Napoca pentru furnizarea de material dendroforicol a fost semnat in 2013 pentru o perioada de patru ani. Trei firme se ocupa de plantarea de flori, arbori si arbusti in municipiul Cluj-Napoca: Sod Silva Group Romania cu un contract de 585.000 de lei, Paul Flowers SRL, cu doua contracte de 429.000, respectiv 279.000 de lei si  Serflor cu un contract de 350.000 de lei si altul de 521.000 de lei. Totalul depaseste 2,1 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *