După autobuze electrice, Emil Boc vrea taximetre electrice! „La Cluj se poate ca în Europa”

Emil Boc consideră că mașinile sunt de domeniul trecutului, astfel face tot ce poate pentru a încuraja „mijloacele alternative de transport”.

Primarul orașului Cluj-Napoca este decis să înlocuiască, treptat, flota de taxiuri existente cu mașini electrice, și le promite șoferilor de taxi că vor putea circula pe benzile destinate autobuzelor.

„La Cluj semnalul e clar, se poate ca în Europa. Avem resursa umană, calitatea serviciilor. Trebuie să încurajăm transportul electric, astfel că dorim să încurajăm taximetrele să înceapă să fie electrice. Nu peste noapte, noi nu avem momentan cadru legal. Avem totuși două propuneri în acest sens. Vrem ca licențele care se retrag anual din diverse motive să fie date celor care au mașini electrice, sau vom încerca suplimentarea cu 100-200 licențe pentru taximetre electrice. Noi la Cluj avem 2500 taximetre, conform legii ar trebui sa avem 1300, și așa sunt prea puține. Ar mai fi un lucru, momentan nu am aprobarea Comisiei de Circulație, dar vrem să facem un proiect pilot în Gheorgheni pe 6 luni, să vedem cum funcționează. Să poată circula taximetrele pe benzile dedicate autobuzelor. Peste tot în lume transportul în comun are prioritate. Avem 200.000 de mașini în oraș, toate hârburile din Europa au venit în România și Bulgaria. În secolul trecut mașina fost centrul Universului, acum nu mai e valabil”, a declarat Boc.

Când vom avea centură metropolitană?

Primarul a vorbit și despre planul de a construi mult așteptata centură metropolitană a Clujului. Boc nu a evitat să folosească cuvinte grele la adresa „unor instituții a statului”, care îngreunează bunul mers al lucrurilor în România.

„Noi am înaintat oficial celor de la Minsterul Transporturilor varianta de traseu, cu rugămintea de a fi avizată cât mai repede cu putință, sperăm ca la finele lui mai. Dacă nu va fi discutată la Minister, conform protocolului vom merge mai departe cu realizarea celorlalte documentații, ca să putem organiza licitația. Până acum am colaborat bine cu ei. Problema statului român, strict administrativ, e indolența în foarte multe structuri ale statului, care nu înțeleg prioritățile oamenilor. Sunt birocrați care consideră că ei sunt stăpânii scaunului și ai funcției și cu ei a început și se sfârșește funcția respectivă. Ei nu înțeleg că noi la Cluj avem această problemă în trafic. Cei de la Ministerul Transporturilor au fost surprinși că avem nevoie de centură metropolitană, deși intrarea dinspre Florești e mai aglomerată ca cea din Otopeni. E indolență, multă incompetență, din nefericire, în multe structuri”, a declarat Boc pentru un post de radio din Cluj.

 

Adauga comentariu