Dupa 25 de ani, UDMR are organizatie municipala la Cluj-Napoca

Viceprimarul UDMR, Anna Horvath, a fost aleasa astazi sa conduca timp de trei ani filiala municipala a Uniunii, infiintata tot astazi.

In sala de conferinte a Cluj Arena s-a strans toata crema UDMR-ului, de la presedintele Kelemen Hunor pana la fosti si actuali consilieri, deputati sau senatori. Presedintele UDMR Cluj, consilierul local Csoma Botond, a subliniat ca procedura de infiintare a unei filiale municipale la Cluj-Napoca a inceput inca de pe vremea conducerii deputatului Mate Andras, doar ca nu s-a  finalizat si ca era deja cazul ca o comunitate atat de numeroasa precum maghiarimea din orasul de pe Somes sa fie reprezentata cum se cuvine.

“Ma bucur ca am ajuns in punctul in care am decis ca este nevoie de o organizatie municipala. Nu este posibil ca o comunitate de 50.000 de suflete sa nu fie reprezentata de o organizatie. Speram ca aceasta organizatie va fi capabila sa reduca din dezamagirea pe care oamenii o resimt fata de clasa politica, si ca vom putea aduce inapoi oamenii care au plecat din Uniune din diferite motive”, arata Csoma Botond.

Mai putin de jumatate din sala de conferinte de 220 de locuri a fost ocupata, membrii veniti la vot s-au asezat razlet. Au fost prezenti in sala aproximativ 80 de persoane.

“Ma bucur ca ati venit in numar asa de mare, nu am putut umple sala de conferinte, dar asa cum spunea si domnul presedinte Csoma Botond, Uniunea incearca sa reprezinte o comunitate puternica de 60.000 de oameni, asa ca daca lucrurile merg bine, urmatoarea sedinta s-ar putea organiza chiar pe stadion pentru ca acolo incap 70.000 de oameni. Nu ne putem permite noi, clujenii, ca orasul sa nu aiba voce, sa nu-si spuna parerea si sa nu conteze”, a spus Kelemen.

La prezidiu, pe langa Kelemen, Horvath si Csoma, au fost prezenti presedintele executiv al UDMR Cluj Deak Ferenc, vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan, senatorul Laszlo Attila si deputatul Mate Andras.

Dupa discursul de intampinare in care Kelemen a tinut neaparat sa explice anumite miscari politice ale UDMR din ultima perioada, concluzionand ca nu e nimic neobisnuit in politica sa fii intr-o zi in aceeasi tabara, iar in alta zi in alta si apoi invers, “lucrurile acestea se intampla”. A vorbit si despre faptul ca Uniunea nu sustine votul prin corespondenta pentru ca toti cetatenii trebuie sa fie egali, iar apoi s-a fofilat.

Au urmat reprezentantii bisericilor, care au urat succes noii organizatii, apoi discursul unicului candidat la presedintia filialei, Anna Horvath. Aceasta a vorbit despre “crezul politic” care i-a ghidat pasii in ultimii ani.

“Am ramas printre ultimele orase unde nu a fost organizatie UDMR. Desi, asa cum stiti mai bine ca oricine, comunitatea maghiara din Cluj-Napoca este una dintre cele mai numeroase din Transilvania. (...)

Ne despart doar 10 luni de alegeri, cand trebuie sa ne confruntam din nou cu dezinteresul tot mai accentuat al clujenilor maghiari, cu neincrederea fata de politica si cu slabirea constanta a reprezentarii noastre in administratia locala, pe care cred ca in 2016 vom avea ultima sansa sa o oprim. (…)

Stiu ca simpla infiintare a organizatiei municipale nu este suficienta, dar cred ca poate fi un instrument necesar pentru realizarea replanificarii UDMR. Va solicit sprijinul, pentru ca impreuna vom reusi sa redam UDMR celor pentru care s-a infiintat in decembrie1989”, a punctat unicul candidat la functia de presedinte al organizatiei UDMR Cluj-Napoca.

Spre final, inainte de vot au spus cateva cuvinte si senatorul Laszlo si vicele CJ. Singurul care nu a avut nimic de transmis si a stat ca un ficus in capatul mesei, atunci cand nu iesea la tigara si cafea, a fost deputatul Mate Andras. Nicio surpriza, la fel de invizibil ca in Parlament.

S-au facut propunerile pentru celelalte functii din interiorul organizatiei apoi s-a adus urna, pentru a se putea vota. Presedintele Csoma a fost atentionat din sala ca ar trebui, totusi, votata si o comisie care sa numere voturile, chiar daca era evident ca Anna Horvath nu avea cum sa piarda.

Adauga comentariu