Din oras

Duelul muzeelor din Cluj. Cine e mai tare: Muzeul de Artă sau Muzeul Etnografic?

Zeci de mii de vizitatori au trecut pragul celor trei muzee importante din oraș, care sunt deschise publicului. Celelalte muzee sunt închise total sau parțial pentru lucrări de renovare ori din motive juridice. Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic sunt cele mai vizitate. Competiția este foarte strânsă. 

Cluj-Napoca nu stă foarte bine la capitolul muzee. Turiștii care ajung în oraș nu au prea multe opțiuni în acest sens, ceea ce este o uriașă bilă neagră pentru Cluj-Napoca. Sunt deschise trei dintre cele mai importante muzee: Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul Farmaciei. Celelalte, mai mici, aparținând de Universitatea Babeș Bolyai fie sunt într-o stare proastă, fie se află în renovări, fie nu li s-a făcut nicio promovare astfel că lumea nu știe mai nimic despre ele. 
De opt ani, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este închis aproape în totalitate din cauza lucrărilor de modernizare. Renovarea instituției de cultură ar fi trebuit încheiată în 2013, dar conducerea muzeului de la acea vreme a încurcat ițele atât de tare încât a intervenit pe DNA-ul pe fir. S-a lăsat cu dosare penale ca urmare a modului în care au fost cheltuiți banii destinați modernizării clădirii și a solicitării suplimentării de fonduri pe baza unor documente justificative care nu reflectă realitatea. Doar un etaj este deschis publicului, iar în acel loc se organizează expoziții temporare. 


Muzeul Farmaciei, care aparține de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, este unul dintre cele mai vizitate muzee din oraș. Expozițiile temporare, dar și cele permanente atrag mai ales turiștii din străinătate. În 2014, Muzeul de Istorie și Muzeul de Farmacie au fost vizitate de 14.124 de persoane, în anul 2015, numărul acestora a crescut la 19.885, iar anul trecut s-a ajuns la 22.600 de vizitatori. În mod cert, cel mai mare număr de vizitatori au fost adunați de Muzeul de Farmacie, care organizează expoziții temporare atractive. De exemplu, din 3 ianuarie până în 30 iunie poate fi văzută expoziția “Animale vindecătoare”, iar în 25 februarie „Sărbătoarea iubirii. Incursiune în istoria reprezentării inimii”. 

Peste 58.000 de vizitatori la Muzeul Etnografic

Adevărata competiție în ceea ce privește numărul de vizitatori se dă între Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic. „La mustață”, câștigător pe anul trecut este Muzeul Etnografic, care a avut cu 324 vizitatori mai mulți decât Muzeul de Artă. Muzeul Etnografic a fost vizitat în anul 2014 de 60.721 de persoane, din care peste 33.000 au plătit intrare și aproape 27.500 au beneficiat de intrare gratuită. În anul 2015, numărul de vizitatori a fost ușor mai mare decât în anul precedent. 60.887 de persoane au trecut să vadă expozițiile muzeului. În anul 2015 a crescut foarte mult numărul celor care au plătit intrarea la muzeu: 38.774 de persoane, față de 33.000 în anul 2014. Anul trecut, Muzeul Etnografic a avut 58.484 vizitatori, mai puțini decât în 2014 și 2015.

Peste 58.000 de vizitatori și la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a înregistrat pe parcursul anului 2016 un număr record de vizitatori. Astfel, numărul iubitorilor de artă care au trecut pragul acestei instituții de cultură, anul trecut, a fost de 58.160 de vizitatori, număr care, comparativ cu anul 2015, reflectă o creştere procentuală de 7.74%. Acest nivel a fost atins la finalul unei perioade de creştere constantă, numărul vizitatorilor din anul precedent fiind cu 65.58% mai mare comparativ cu anul 2011.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, în subordinea căruia se află muzeul, tendinţa de creştere a numărului de vizitatori a caracterizat nu doar activităţile derulate la sediul Muzeului de Artă ci şi expoziţiile care au vizat lucrări din patrimoniul muzeului, atât pe plan naţional, cât şi internaţional şi care au totalizat în anul precedent 293.945 de vizitatori. În acelaşi timp, trendul ascendent s-a menţinut şi în ceea ce priveşte numărul expoziţiilor găzduite pe parcursul anului 2016, fiind realizate 56 de expoziţii temporare comparativ cu 12 cât se preconiza iniţial. 

Obiecte expuse și în străinătate

În ceea ce priveşte lucrările din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca care au făcut obiectul unor expoziţii importante în străinătate, acestea au fost expuse în cadrul unor muzee de prestigiu precum Muzeul Naţional al Chinei din Beijing şi Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu, dar şi în galerii de artă europene. Numărul manifestărilor cultural-artistice şi al evenimentelor organizate de către Muzeul de Artă s-a ridicat în anul 2016 la nu mai puţin de 75, acestea bucurându-se de un real succes în rândul participanţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *