Duct City, proiectul din 2008 al Primăriei Cluj-Napoca, de îngropare a cablurilor în subteran, nu a fost finalizat de 13 ani

Duct City, proiectul major al administrației locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie și internet trebuiau îngropate, este un mare rateu al administrației Boc, un proiect nerealizat de 13 ani. În 2011, Cluj-Napoca trebuia să fie curățat de cabluri. Suntem în 2021 și pânza de păianjen de pe stâlpi încă rezistă pe multe străzi, chiar pe unele centrale.

În 2008, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un parteneriat pentru realizarea unei rețele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc.) care sunt agățate pe stâlpii din municipiul ”smart”. Societatea câștigătoare, CFO Integrator, controlată de un grup de oameni de afaceri cu opțiuni liberale, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o rețea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea rețelei și se obliga să îi convingă pe operatorii de date să își mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. In 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau îngropate, adica 300 de kilometri în tot orașul.

În 2014, datele actualizate arătau că, până atunci, CFO Integrator nu realizase nici jumătate din Duct City. Mai mult, cei de la CFO Integrator aveau o altă “surpriză” pentru Primăria Cluj-Napoca: extinderea orașului din ultimii ani a dus la o suprafață mult mai mare de cabluri ce trebuiau îngropate. Contractul a fost semnat pentru 300 de kilometri, iar realitatea din teren indica 460 de kilometri!

În 2021, chiar și în buricul târgului, cablurile încă mai atârnă pe stâlpi. Vă oferim câteva exemple.

Pe Dorobanților:

În Piața Avram Iancu:

În zona Pieței Mihai Viteazul:

E fain la Cluj! Proiecte dintre cele mai grandioase, realizate doar parțial după câte un deceniu.

Adauga comentariu