Vocea ta

Dubiosul domn Bordei: problemele de credibilitate ale unui personaj care se vrea senator USRPlus de Cluj

De la bun început, fac câteva precizări: acesta este un articol de opinie, în care prezint argumente pentru toate afirmațiile pe care le fac. Invit cititorul să analizeze tot ce scriu și să gândească singur dacă personajul central al acestui articol este sau nu un politician credibil, a scris astăzi Doru Șupeală pe blogul său.

Nu este vorba aici nici de o investigație jurnalistică, nici de anchetă sau reportaj, nu este un material care are de a face cu sfera jurnalismului. Este un articol de opinie și atitudine al unui cetățean care susține activ, încă de la apariție, noua ofertă politică generată de protestele din stradă, de după Roșia Montană, Colectiv și Ordonanța 13.

Cred că este de datoria oricărui cetățean să privească atent la evoluția mediului politic și să avertizeze public, de fiecare dată când apare pericolul ca direcția în care se mișcă lucrurile să nu fie cea corectă și promisă de politicienii care ne cer votul.

Scriu acest articol fiindcă, alături de foarte mulți cunoscuți, colegi și prieteni, mulți dintre ei membri ai PLUS și USR Cluj, am realizat că există pericolul real ca un personaj dubios, alunecos și fără vreo competență relevantă sau consistență reală să ajungă parlamentar de Cluj.

Fiind pus pe liste de ”mâna nevăzută” a unei organizări interne foarte disciplinate, aproape militarizate, în care dezbaterile asupra calității candidaților, opiniile și dubiile îndreptățite ale membrilor de partid au fost absolut superficiale sau blocate brutal prin metode de vot puse la punct în mod perfect, ca un tăvălug.

Cea mai mare parte a informațiilor și documentelor pe care le veți vedea mai jos sunt furnizate de membri ai organizației PLUS Cluj, oameni revoltați că un personaj dubios, cu un trecut tenebros și un prezent secretos, o persoană cu un profil foarte ciudat și cu un comportament de o calitate îndoielnică a reușit să se strecoare miraculos prin filtrele democrației de partid și să ajungă pe locul 1 pe lista de candidați la Senat a Alianței USRPlus Cluj.

În prima parte a articolului voi prezenta informațiile și documentele care ridică uriașe semne de întrebare legate de credibilitatea, competențele, onestitatea declarațiilor publice și reprezentativitatea candidatului Cristian Bordei.

Iar în partea a doua voi sintetiza explicațiile pe care le-am tot oferit în această perioadă atât cunoscuților mei, cât și oficialilor Alianței USRPlus, legate de poziția mea publică și modul în care am înțeles să reacționez la seria de gafe, abuzuri, erori materiale și greșeli grave de poziționare pe care am identificat-o în comportamentul public recent al grupării politice a cărei ofertă politică am susținut-o și votat-o din 2016 încoace.

Comentariile la acest articol sunt și vor rămâne deschise.

****

Pentru a scrie acest articol, am discutat ore întregi, în mod repetat, cu cinci membri ai PLUS Cluj, inclusiv cu lideri ai acestei organizații, am studiat întregul set de documente prezentat de candidatul Bordei la depunerea candidaturii, am făcut un audit amplu al referințelor online relevante despre această persoană publică și am analizat o serie de documente interne ale partidului și alianței, de la evaluările interne ale candidaților până la documentele rezultate din procesul de vot intern în urma căruia acest personaj a ajuns candidatul numărul 1 la Senat.

Bordei managerul: ”o non-valoare” cu probleme de reputație și o carieră cu semne de întrebare

Să începem cu CV-ul domnului Bordei Cristian: are șase pagini. La prima vedere, ai spune că în 28 de ani de carieră a acoperit atât de multe roluri, industrii și experiențe încât în viitorul parlament va ajunge un om foarte bine pregătit pentru a construi strategii pertinente de dezvoltare și poziționare a economiei naționale.

Dacă ne uităm însă mai bine la CV (vezi fotografiile un pic mai jos), acesta este o compunere exagerat de extinsă, scrisă parcă de colega cu ISO în CV, cu intenția de a impresiona prin multitudinea de activități, sarcini și responsabilități îndeplinite în timp. În realitate, în afara celor două joburi de student din anii 90 (agent de vânzări mărfuri și asigurări), în CV-ul domnului Bordei regăsim fix 4 experiențe profesionale: roluri de management în vânzări și achiziții, în industria petrochimică (cauciuc și petrol și gaze), mobilier și instalații electrice. La care putem să adăugăm experiența de ”antreprenor” (proprietar și administrator – la firme fără activitate – din 2017 încoace – subiect pe care dezvoltăm un pic mai târziu).

Trei lucruri sunt deosebit de interesante în cariera domnului Bordei:

Primul – imediat după terminarea facultății lucrează la Onești – orașul natal, la CAROM (Cauciuc Românesc), fabrica de cauciuc sintetic, o perlă a industriei comuniste, locul unde Elena Ceausescu își dezvolta ”cercetarea științifică” despre polimerizarea stereospecifică a izoprenului și unde se producea cauciuc pentru export, una dintre liniile de business de forță și strategice ale economiei comuniste, unde Securitatea era extrem de activă, mai ales pe relațiile cu partenerii externi.

Al doilea – după 6 ani la CAROM, urmează atenție, 6 ani în rolul de coordonator logistic la o firmă italiană constructoare de instalații de petrol și gaze, în Nigeria. Foarte interesantă schimbarea de peisaj, profesie și poziționare geografică. Evident că oricine s-ar întreba cum ajunge cineva din Onești, în anul 2000 când nu eram în UE și piața muncii nu era deschisă, direct coordonator logistic la o firmă italiană, într-un proiect strategic de exploatare a hirocarburilor în Africa. Rolul din Africa are o întrerupere de câteva luni în 2004, timp în care domnul Bordei este manager de export la Neoset mobilier, în București.

Al treilea – din 2006, domnul Bordei revine în țară și se așează la Cluj, la Energobit, o companie aflată atunci la început de drum, în sectorul energetic, mai precis al producției de echipamente electrice de mare complexitate. Vreme de 11 ani, este manager de achiziții sau de export la compania clujeană, care a trecut prin câteva schimbări de acționariat și, de câțiva ani, a revenit în proprietatea și sub controlul direct al fondatorilor, conduși de Ștefan Gadola.

Dacă până acum avem ciudățenii și coincidențe spectaculoase în CV-ul candidatului la Senat, acum apare prima uriașă problemă de credibilitate a domnului Bordei. Imediat după anunțarea rezultatelor votului intern din Alianța USR Plus și publicarea numelor candidaților, domnul Ștefan Gadola, proprietar și președinte al grupului Electrobit a reacționat public, scriind următorul comentariu la postarea de pe rețelele sociale a Alianței USR Plus Cluj:

”O mare dezamăgire USR-PLUS! Sunteți penibili! Am crezut că veți propune oameni de caracter, de valoare! Dar ați ales non-valori. De ce nu ați cerut referințe despre cei pe care i-ați ales? Ați votat… catastrofe pentru senatori! Dar nu îmi fac griji, veți dispărea rapid pe votul vostru! Mare dezamăgire!” – Ștefan Gadola, comentariu pe Facebook.

Referirea la Cristian Bordei mi se pare evidentă. Iar caracterizarea făcută de Ștefan Gadola, unul dintre cei mai respectați, influenți și puternici oameni de afaceri din Cluj, este un element extrem de important, de care orice partid dar trebui să țină cont, mai ales când candidatul la care se face referire deschide lista pentru Senat și va avea de răspuns public la problemele de credibilitate și legitimitate care se ridică la adresa sa.

Faptul că proprietarul companiei pentru care a lucrat domnul Bordei, Ștefan Gadola, o personalitate foarte cunoscută și respectată în comunitatea locală de afaceri, acuză direct și foarte vocal lipsa de valoare umană și de caracter a personajului Bordei este un semn alarmant și ar trebui să fie punctul de plecare a unei analize mult mai serioase în cadrul partidului și alianței. Nu poți pleca la o competiție în care trebuie să impresionezi zeci de mii de oameni, știind că ai o bubă mai mare decât capul, fix în fruntea listei.

Revenind la CV, să notăm că domnul Bordei a făcut armata la finele anilor 80, în plin ceaușism, la clubul sportiv al armatei Steaua, secția din Oradea, lucru care se întâmpla în perioada comunistă în special celor favorizați, fie că aveau rude sus-puse în sistemul comunist, fie că erau sportivi de performanță. Nu regăsim în CV-ul domnului Bordei nicio referire la practicarea vreunui sport.

Studiile universitare ale domnului Bordei sunt aparent în regulă: cinci ani de relații economice internaționale la ASE București în anii 90, după 3 ani de inginerie energetică abandonați odată cu Revoluția, cu un Master recent în Comunicare Internațională și un doctorat început anul trecut la UBB în Cluj, ambele pe teme de politică internațională în relația cu China și Rusia.

Teme foarte interesante pentru un om care a circulat cu serviciul în industrii strategice, în țară și străinătate și este pasionat de Informații Externe, de exemplu  . Care spune că vorbește fluent trei limbi străine, engleză, franceză și italiană și e începător la rusă și spaniolă.

 

Bordei antreprenorul: trei firme fantomatice, cu activitate aproape zero

Cariera de antreprenor a domnului Bordei este una deosebit de interesantă. Aceasta începe, conform CV-ului, în anul 2017, cu înființarea firmei Inclutech Consulting, unde îndeplinește rolul de acționar unic și administrator. În CV, domnul Bordei spune că această companie se ocupă cu realizarea de ”parteneriate și business match-making” între firmele mici și mijlocii din România și Coreea de Sud.

Sună foarte bine. Să vedem rezultatele celui recomandat de partid ca reprezentant al oamenilor de afaceri și antreprenoriatului: conform datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice, firma respectivă a avut activitate doar în anul 2018, când a realizat uriașa cifră de afaceri de 5822 de lei (circa 1200 de euro) și un profit de 3855 de lei. În 2017 și 2019 firma nu a avut activitate, rapoartele extrase din datele ANAF arătând că nu există vreo activitate și vreun venit pentru anii respectivi.

Domnul Bordei mai este acționar și administrator în alte două firme: Inclutech SRL (unde deține 60%) și Medikor Technology SRL (unde deține 30% și este asociat cu coreeanul Park Lae Weon, care deține și el 30%). Inclutech a declarat cifră de afaceri zero în 2018 și pierderi de 433 lei, iar în 2019 nu a declarat nimic, iar Medikor Technology a declarat activitate doar în 2019, zero lei cifră de afaceri și pierderi de 528 lei.

Întrebat de colegii de partid despre cariera sa de antreprenor și despre ce venituri și activități profesionale și productive are în ultimii patru ani, domnul Bordei a răspuns că e adevărat că în ultimii patru ani singurele încasări sunt cele menționate mai sus (5822 lei) și că parteneriatele cu firmele coreene trebuiau să se concretizeze anul acesta prin deschiderea unei activități de comercializare a unor plite cu inducție, dar a venit pandemia și partenerul coreean cu care discutase a dispărut fără urmă.

”În aproape patru ani, activitate practic zero pe trei firme, nu a avut niciun angajat vreodată, are pierderi pe două firme și un profit nesemnificativ pe a treia firmă. A venit un coreean și a stat pe aici și când să înceapă să vândă plite, pac!, a venit pandemia! Asta este rețeta antreprenorului de succes care va avea o activitate răsunătoare în Senat? Oamenii din partid care ni l-au băgat pe gât și l-au pus pe listele date delegaților să fie votate orbește ni-l tot prezintă ca mare antreprenor de succes. E o minciună penibilă, am fost manipulați și ignorați în cel mai jenant mod cu putință, e clar că omul ăsta nu are nimic în comun cu antreprenoriatul și ne este băgat pe gât prin metode foarte abile de cineva foarte puternic și influent”, mi-au scris membrii PLUS care au ajutat la documentarea acestui articol.

Așadar, marele antreprenor are trei firme, dar nu are afaceri. Aceasta este a doua mare problemă de credibilitate a domnului candidat Cristian Bordei.

Banii domnului Bordei: avere zero, după 30 de ani de carieră și afaceri , venituri zero în ultimii doi ani

Ajungem acum la declarația de avere a domnului Bordei, care reprezintă a treia mare problemă de credibilitate a acestui domn candidat la Senat. Până la vârsta de 53 de ani, după aproape 30 de ani de carieră profesională în roluri de management, domnul Bordei declară într-un document oficial că, în afara unei jumătăți de apartament moștenit la Onești, NU DEȚINE NIMIC.

Nicio clădire, niciun teren, niciun autoturism, nici bijuterii sau obiecte de artă, doar o jumătate de apartament modest de 70 de metri pătrați, moștenit la Onești. Niciun obiect de valoare vândut în ultimele 12 luni. Niciun fel de depozit bancar, fond de investiții, card de credit, plasament sau cont de economii. NIMIC. Niciun fel de cadou valoros primit în ultima vreme.

Dacă ne uităm și la performanțele celor trei firme unde este administrator și acționar, putem înțelege că, de patru ani de zile, domnul Bordei nu are niciun fel de venit. Practic, în afara veniturilor ”confidențiale” ale soției, care este avocat, nu are niciun fel de sursă de venit. Dar este, nu-i așa, un foarte priceput și de succes om de afaceri, care va ajunge în Senat și va munci exemplar pentru dezvoltarea economiei naționale (inclusiv prin importul plitelor coreene) și pentru prosperitatea noastră, a cetățenilor.

Bordei cetățeanul: zero activitate în spațiul public

Am încercat să găsesc referințe online despre activitatea cetățeanului Cristian Bordei în spațiul public, în societatea civilă. În afara știrilor publicate recent de presa regională și națională, în care acest domn este în unanimitate considerat un ”no-name”, nu există nicio altă referire la ilustra persoană.

Singurele referințe sunt conturile sale de pe Linkedin și Facebook, care ne dezvăluie o persoană extrem de discretă și foarte puțin comunicativă, care se mărginește la a oferi câte un Like sau un scurt comentariu, ici-colo, la postări mai degrabă ușurele despre fitness, fashion și impactul pandemiei. Nimic despre calitatea domniei-sale de candidat, nicio pagină oficială în care să ne explice viziunea, programul, perspectivele și inițiativele sale politice.

Doar câteva fotografii din contul de facebook ne dau niște informații relevante: îl regăsim pe domnul Bordei ca participant la câteva întruniri ale unui club local al pasionaților de criptomonede, un fel de masonerie a amatorilor de IPO, care era la modă acum câțiva ani. Mai sunt și câteva poze de la niște evenimente de tip cocktail în care se făcea un pic de socializare pentru antreprenori și oamenii de afaceri wanna-be din Cluj, ținute la Chios, în Parcul Central.

Mă și întreb, în mod legitim: cum a reușit acest domn să obțină votul unanim al delegaților PLUS la alegerile interne, de vreme ce dânsul NU EXISTĂ în spațiul public și în mediul online? Nu a avut niciun fel de activitate online legată de recenta campanie electorală locală, nu a scris nicio luare de poziție, nu a recomandat rețelei sale sociale niciun candidat al Alianței USRPlus, nu a publicat nicio postare care să ni-l arate implicat în evenimentele specifice campaniei.

Aceasta este a patra mare problemă de credibilitate a domnului candidat de Senat Cristian Bordei. Nu a prezentat public nicio literă din superbul său program de candidat, care nici nu știm dacă este real sau e doar o însăilare de idei adunate de ici și de colo. Care sunt activitățile și meritele sale politice, care l-au făcut atât de puternic, încât să fie considerat de membrii de partid ca fiind un candidat mai bun decât Mihai Goțiu, un om cu o activitate parlamentară extrem de bogată și cu merite uriașe în spațiul civic, în ultimul deceniu?

Dacă răsfoim prezentarea pe care și-a redactat-o pentru a convinge colegii de partid despre competențele și experiența sa în spațiul public, putem observa că, în afară de o campanie de bugetare participativă din 2012, în care a fost implicat un ONG la care a fost printre inițiatori, nu găsim alte activități și merite care să îl recomande pentru o poziție atât de importantă în forul care dezbate și scrie legile țării.

 

Cât despre activitatea de mare valoare din cadrul partidului, dezvoltarea de programe și implicarea experților în construirea de politici publice, acestea sună a pură demagogie, de vreme ce Alianța USRPlus la Cluj este un exemplu de haos organizatoric, de lipsă de leadership și de calitate, lucruri văzute cât se poate de clar în recenta campanie de la locale și în rezultatele catastrofale obținute.

Evaluarea internă PLUS: media 9.16. Pentru ce?

Avem așadar un domn cu studii aparent serioase mai ales pe zona de relații economice internaționale, cu o carieră interesantă și care stârnește curiozitatea, mai ales în sectoare strategice (energie, hidrocarburi, petrochimie), cu avere inexistentă după atâta muncă și cu patru ani, cei mai recenți, în care nu a muncit și produs practic nimic.

La care adăugăm activitate inexistentă în societatea civilă și comunitatea locală, și apartenența la cluburile așa-zis ”antreprenoriale” ale naivilor fascinați de îmbogățire miraculoasă prin criptomonede. Cu toate acestea, evaluarea pe care comisia de validare a candidaților PLUS de la centru este extrem de generoasă, domnul Bordei primind o notă medie excelentă, 9.16.

Pe ce s-au bazat oare membrii comisiei din Biroul național PLUS ar trebui să ne explice componenții acesteia: Dacian Cioloș, Victor Giosan, Liviu Iolu, Andreea Mitrofan, Alin Mituța, Raul Pop, Raul Olajos, Florin Sabou, Dragoș Tudorache, Oana Ungur și Oana Ursache. E greu de crezut că vom primi explicații pertinente, de vreme ce comisia a avut de ”evaluat” aproape 500 de candidați din toată țara, într-un interval foarte scurt.

Notele acordate de Comisia din cadrul Biroului Național al PLUS

Gramatica limbii române, ultima problemă a domnului Bordei

Am citit cu atenție scrierile puse la dispoziția colegilor săi, în cadrul procesului de candidatură, de către domnul Bordei. Am găsit câteva greșeli de dactilografiere (”potetiali”, ”Molodova”, ”situatiilori”), absența virgulei din foarte multe contexte în care ar fi trebui să fie prezentă, un cuvânt inexistent în limba română (”procedurare”), dar specific probabil jargonului din zona ”managementului”, așa cum îl înțelege domnul Bordei.

Legile din parlament se scriu în limba română, iar acestea trebuie să fie redactate clar, simplu, ușor de înțeles și interpretat. Suferim imens fiindcă legile noastre ori sunt proaste și redactate defectuos, ori nu sunt aplicate fiindcă de multe ori sunt scrise alambicat, neclar sau nerealist. Nu mai avem nevoie de parlamentari care stâlcesc limba română. Iar erori precum ”neâncredere” și ”neânlocuit” nu pot fi puse pe seama funcției auto-correct.

****

”Ce ai cu noi? De ce vrei să ne demolezi ? Ce interese ai tu să denigrezi partidul și candidații? Ce ți-am făcut de ești atât de critic? Chiar nu poți trece cu vederea niște mici scăpări sau erori nevinovate dintr-un CV? Ești nebun, tu nu îți dai seama că ajuți PSD criticându-ne?” – toate aceste mesaje au sosit către mine, în ultimele săptămâni, de la oameni, cunoscuți sau necunoscuți, din Alianța USRPlus.

Le-am explicat tuturor ceea ce o să repet aici, pentru a fi totul foarte clar: nu am niciun interes să sabotez rezultatele electorale ale Alianței și candidaților săi, ba dimpotrivă. Nu am niciun interes personal, nu candidez la vreo funcție, nu sunt membru de partid, nu am rude, prieteni sau parteneri de afaceri pe listele de candidați, care ar putea beneficia de sprijinul meu.

Sunt unul dintre susținătorii cei mai vocali ai USR și acum ai USRPlus, încă din 2016, de la apariție, am fost mereu printre donatori, am fost voluntar la strâns semnături în toate campaniile anti-corupție sau electorale. Ceea ce văd că se întâmplă în ultima perioadă în cadrul USRPlus m-a făcut să reacționez, așa cum au reacționat alte sute sau mii de persoane, fie membri ai partidelor, fie cetățeni simpli, activi în spațiul public.

Spre deosebire de celelalte partide, USR și acum USRPlus se bazează pe altă rețetă constructivă, în care parteneriatul cu societatea civilă a fost de la bun început fundamental în construirea identității, credibilității, legitimității și a programelor și proiectelor dezvoltate de partid. Celelalte partide au o clientelă inactivă, neimplicată, care se activează doar la alegeri. În marketing, numim acest profil ”consumator”.

Valorile fundamentale ale USR sunt competența, meritocrația, transparența, onestitatea, deschiderea, colaborarea, comunicarea deschisă, spiritul civic. USR și PLUS au un electorat viu, activ, treaz, mereu implicat, ceea ce în marketing se numește prosumator: este cel care îți ”cumpără” cu entuziasm produsul, încă de la lansare (este early adopter) și care vrea și se oferă voluntar să participe activ la designul, dezvoltarea și promovarea produsului.

Atunci când are sentimentul că este exclus sau înșelat în acest proces, iar valorile fundamentale sunt încălcate și compromise, acest tip de partener social reacționează, fiindcă așa sănătos a fost obișnuit: să fie prezent în viața publică și să sancționeze orice derapaj. Sunt câteva lucruri care au născut alerta civică și au dus la reacțiile extrem de clare și foarte dure ale unora dintre fanii cei mai loiali ai USR Plus.

Care sunt erorile uriașe făcute în această perioadă? Simplu: faptul că echipa Barna a eliminat mizerabil niște candidați, prin metode confirmat nestatutare, faptul că echipa Cioloș a jucat incorect și murdar în competiția internă pentru alegerea delegaților și candidaților, dictând propriilor membri votarea unor liste cu nume pe care nici nu le cunoașteau personal, faptul că pe liste au ajuns impostori sau persoane compromise (vezi cazurile celebre din online și dubiosul caz de față) și faptul că meritocrația nu mai contează și pierde teren în fața jocurilor de interese ale unor grupuri cu identitate bine ascunsă.

Atitudinea mea reprezintă revolta clientului înșelat, care a investit in brandul preferat și vede că e denaturat grav, iar cineva încearcă să îi bage pe gât cu forța un alt produs, total diferit în conținut și calitate de cel cu care s-a obișnuit și căruia îi este fidel.

Pe măsură ce voi găsi sau primi date relevante și despre ceilalți candidați de pe listele Alianței USRPlus, le voi face publice. De ce nu scriu și despre candidații altor partide? Fiindcă nu mă interesează să fie curățenie pe listele acelor partide, fiindcă știm cu toții că acele partide sunt deja compromise și fiindcă nu am încredere că acele partide ar avea vreun interes real de a ține cont și de părerea cetățenilor.

În final, reiau mesajul pe care i l-am trimis unuia dintre oamenii influenți din PLUS Cluj și care sper să ajungă la câți mai mulți dintre membrii celor două partide, cu scopul de a înțelege corect situația de acum și de a face ceea ce trebuie făcut pentru a își repara rapid relația cu o mare parte a alegătorilor dezamăgiți:

”Aveți prosumatori, spre deosebire de celelalte partide. Nu puteți închide în spațiul intern și foarte tulbure nominalizarea candidaților, fanii vor să participe la proces și ați compromis grav treaba asta. Acum vin consecințele. Iar în defavoarea voastră lucrează faptul că fanii și cei eliminați șmecherește de pe liste au o putere de emisie și o credibilitate muuuult mai mari decât aveți voi și “candidații” no-name și parțial dubioși cu care ați venit.

Din punctul meu de vedere, e simplu: recunoașteți cinstit că ați dat-o rău de gard, cereți iertare și reparați imediat și convingător toate gafele. Puteți să faceți pe niznaiul, dar o să vă asumați consecințele.

Uită-te un pic la profilele de Facebook și LinkedIn ale candidaților voștri. Știi că acolo au căutat oamenii imediat ce au văzut numele. Verificați și pe google cu numele lor. Și spune-ți-mi dacă vă place și vă convinge ce găsiți. Ar fi comic dacă nu ar fi tragic cum s-au pregătit oamenii ăștia și prin ei partidul pentru aceasta întâlnire cu prosumatorii.”

Din punctul meu de vedere, la Cluj situația de față se poate rezolva ușor și rapid: conducerile celor două partide își cer scuze alegătorilor pentru modul în care au construit și gestionat procesul de selecție intern, dar și pentru rezultatul absolut rușinos din alegerile locale. Apoi, fac o analiză amplă și deschisă a candidaților propuși pentru parlamentare, în care implică și cetățenii din Cluj cunoscuți ca susținători tradiționali, după care fac curat pe liste, eliminând problemele grave de imagine și credibilitate (domnul de față și domnișoara ISO, cel puțin). În final, găsesc soluțiile statutare pentru ca abuzurile, măgăriile, aranjamentele sinistre și tot jocul pesedistoid care a dus la alcătuirea listelor actuale să nu se mai repete vreodată.

Hai, că nu e greu, trebuie doar un pic de bun simț și bunăvoință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *