Drumul cu patru benzi spre Lomb, finalizat anul acesta, cu speranțe

Drumul de acces din strada Oașului spre Dealul Lomb, unde se află Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) și Centrul pentru Sprijinire a Afacerilor (TEAM) încă nu este gata, deși termenul de finalizare a fost anul 2015. Companiile care au închiriat spații și terenuri în Lomb trebuie să folosească un drum provizoriu, cu o singură bandă.

Conducerea Primăriei Cluj-Napoca a precizat astăzi că drumul cu patru benzi ar putea fi gata anul acesta. De fapt este vorba despre speranța încheierii lucrărilor la acest drum.

„Sunt anumite lucrări care se efectuează la drum. Sperăm ca anul acesta să finalizăm lucrările la drum în totalitate”, a afirmat viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local.

Și anul trecut, în toamnă, primarul Emil Boc spunea că lucrările sunt în curs de finalizare și urmează cursul firesc.

„Drumul e în curs de finalizare, întabularea deja cred că a trecut sau este un proiect de hotărâre în curs de adoptare, lucrurile își urmează cursul lor firesc, nu am văzut să fie observații majore în acest caz”, spunea Boc, în octombrie 2019.

Lucrările la drumul de acces au fost îngreunate din cauza alunecărilor de teren repetate. Încă din 2015, când au început lucrările, au apărut și primele probleme cu alunecările de teren. De atunci, au fost organizate mai multe licitații pentru consolidarea terenului, care se duce la vale an de an.

Drumul cu patru benzi are o lungime de 1,6 kilometri. Inițial, trebuia să fie realizat cu fonduri europene. Valorea contractului este de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În fiecare an au fost alocați bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului. În proiectul de buget pe anul 2018, a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați în 2017.

În momentul de față, clădirile CREIC și TEAM au fost date în folosință, iar gradul de ocupare se aproprie de 100% în cazul microhalelor de la TEAM.

„La TEAM avem 92% din parcele date în folosință, cele 5 micro hale sunt ocupate 100%, iar clădirea de birouri urmează să obțină autorizarea ISU și apoi o vom scoate la licitație. Au fost și probleme legate de drum, în sensul că în perioada următoare se va soluționa și nu avem niciun motiv de îngrijorare”, a declarat, astăzi, Alexandru Coroian, director Cluj Innovation Park, firma care administrează CREIC și TEAM.


 

Adauga comentariu