Drumul cu patru benzi din Lomb, o lucrare fără sfârșit. Primarul Emil Boc: „Drumul e în curs de finalizare”

Drumul cu patru benzi care face legătura între strada Oașului și Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC – Buftea de Cluj) din Dealul Lomb este încă departe de finalizare. Acesta este unul din motivele pentru care investitorii se feresc să își deschidă afaceri în zonă. În prezent, gradul de ocupare CREIC este de doar 38% și până la sfârșitul lunii iunie se creaseră doar patru locuri de muncă. Mai mult, imobilul nici măcar nu este întabulat. Cu toate că sunt probleme majore la Buftea de Cluj, primarul Emil Boc se face că nu le vede. Totul este în curs de rezolvare, la fel ca orice altă problemă din oraș. Pe hârtie și din vorbe!

“Drumul e în curs de finalizare, întabularea deja cred că a trecut sau este un proiect de hotărâre în curs de adoptare, lucrurile își urmează cursul lor firesc, nu am văzut să fie observații majore în acest caz”, a declarat Boc, la o emisiune a unui post de radio local.

În raportul de activitate al Cluj Innovation Park, societatea care coordonează Buftea de Cluj și Centrul de Sprijnire a Afacerilor TEAM, scrie clar că nefinalizarea drumului este un impediment major.

“Nefinalizarea drumului de acces, coroborată cu începerea cu întârziere a activităților de administrare a celor două centre de sprijinire afaceri – CREIC și TEAM, din cauze independente de societatea Cluj Innovation Park, funcționarea în această perioadă a condus la înregistrarea unei pierderi în sumă de 548.761 lei. Pe măsură ce gradul de ocupare a celor două centre va crește, se preconizează, pentru finalul anului în curs atingerea pragului de rentabilitate operațională a societății. Acest lucru va crea premisele necesare pentru ca exercițiul bugetar al anului viitor să fie unul pozitiv”, scrie în raport.

Lucrările la realizarea drumului se desfășoară cu mare dificultate din cauza alunecărilor de teren. Încă din 2015, când au început lucrările, au apărut și primele probleme cu alunecările de teren. De atunci, au fost organizate mai multe licitații pentru consolidarea terenului, care se duce la vale an de an.

Drumul cu patru benzi are o lungime de 1,6 kilometri. Inițial, trebuia să fie realizat cu fonduri europene. Valorea contractului este de 17,9 milioane lei (3,9 milioane euro), a fost atribuit în 2015 firmei Diferit SRL. Din cauză că proiectul a fost oprit la nici două luni de la start, banii au fost pierduți și a fost nevoie de cheltuirea banului public.

În fiecare an se alocă bani din bugetul local pentru lucrări de consolidare a terenului care se surpă la nesfârșit. În proiectul de buget pe anul trecut, a fost prevăzută suma de 28 milioane lei (6 milioane euro) pentru consolidarea zonei din dealul Lomb, consolidarea cu piloți forați – acces din strada Oașului la zona de dezvoltare Lomb. Acestei sume se adaugă 1 milion de euro care au fost alocați în 2017.

Adauga comentariu