Dreapta socialist-românească a ieșit din bârlog. Ne așteaptă doi ani electorali extrem de grei

A fi la putere din punct de vedere politic înseamnă un singur lucru: primarii celor care țin în mână pâinea și cuțitul bugetar primesc felii generoase, ceilalți numai firmituri. Dacă vor mai mult (oropsiții din opoziție), să nu-i alunge pe stradă alegătorii, fac înțelegeri pe seama câtor voturi vor ceda celorlalți la alegeri. Politica se face pe bani și pe voturi. Banii cumpără voturi, voturile aduc bani și sinecuri politice. Votantul este o marfă de schimb în trocul politic, fix ca banii. Din calculele politice lipsesc doctrinele, lipsesc interesele alegătorilor. Lor li se dă gargară și li se vorbește pe limba pe care vor să o audă.

Unii vor să audă că li se dă – și li se dă. Au zis salarii, zahăr, ulei, zile libere căcălău, mititei, pâine și circ? Li s-a dat – indiferent de cum s-au numit, chipurile doctrinar, cei aflați la putere. Cei care au vrut să audă: sănătate, autostrăzi, învățământ șamd, li s-a dat să audă: gargară. Și atât. Țara are bani, dar, de 30 de ani, e ocupată cu bunăstarea politicienilor săi și a celor care-I sponsorizează.

Toate partidele din România sunt aripi ale aceluiași Front al Salvării Nomenclaturiștilor Partidului Comunist Român. Dintr-un specialist în socialism științific nu faci decât capitalist de cumetrie. Și atât.

România este condusă nu după nevoile și voința electoratului, ci după prioritățile și bunul plac ale unor grupuri de interese. Au dovedit-o toate alianțele politice posibile și imposibile care s-au întâmplat post-decembrist. Că s-au numit DA, sau USL (și câte alte acronime or mai fi fost și au să mai fie), toate au spus BA celor care și-au pus votul pe ele. Nu au rezistat intereselor personale ale celor cățărați în căruța puterii. A vrut Băsea să i-o tragă penal lui Dinu Putiriciu? A sărit Trădătoriceanu și i-a debarcat pe pedeliști din Alinața DA. A crezut Geoană că va fi președinte? A spart alianța cu pedeliștii lui Boc.

Ce vină a avut, de un alt exemplu, cetățeanul care a votat USL că Plagiatorul Mitoman l-a păcălit pe Crizel al Căcărăului lăsându-l să creadă că va fi candidat la președinție, pentru ca apoi să-l înlăture, să rupă alianța și să candideze el pentru Cotroceni? Cearta politicienilor îl lasă doar pe el, cetățeanul votant, fără drumuri, fără rețele de apă și canalizare sau fără școală modernă în sat.

Câți politicieni de dreapta cunoașteți să trăiască din afaceri proprii, altfel decât mufați, identic egal cu cei de stânga, la bugetele statului? Și câți în sinecuri? Care sunt afacerile de dreapta ale lui Antonescu, Orban, Băsescu, Tăriceanu, Boc, Cioloș, Barna? Noroc că i-a ținut statul în general pe salarii, altfel, ciu-ciu afaceri!

Neștiind să facă ei afaceri, nu i-au lăsat nici pe alții. Și ăștia de dreapta și-au bătut joc de clasa de mijloc prin taxare imprevizibilă și în exces când au fost la guvernare. Și aici este cheia în care trebuie citită afirmația că o dreaptă unită nu poate exista în România, că politicienii care se denumesc așa sunt niște bieți profesorași de marxism care se dau altceva decât sunt prin întreaga lor carieră și educație. Motiv pentru care nu au făcut nimic pentru crearea unui electorat de dreapta solid. Nimic pentru apariți și întărirea unei clase mijlocii puternice și numeroase. Căci ciolanul și interesul personal este singura miză a politicianului român, fie că se denumește el de dreapta sau de stânga.

Politicile fiscale post-decembriste aproape au neantizat clasa de mijloc. Iar cei 9.000 de români care halesc 8 miliarde de euro în pensii de lux nu sunt clasă de mijloc.

Așa că la vot, în anii aceștia, nu mai se poate conta decât pe pensionari, funcționari și asistații. Asistații nu vor simpatiza în veci un partid de dreapta. Funcționarii, numai răriți, aduși ca număr la dimensiunea unui corp de experți extrem de bine plătiți – și, mai ales, neamenințați de ingerințe politice la fiecare schimbare de guvern, vor fi simpatizanții unui partid de dreapta. Iar cu pensionarii se poartă la fel de ticălos toți politicienii: care e diferența dintre puii congelați cu care fericea Mazăre babele din Constanța și pungile cu Vegeta pe care le scoate Boc pe interval de două ori pe an? Sau chermezele cu pensionari și gratuitățile de transport local… A, Boc mai dă și Untold – îi mai învață pe unii că e fain să-ți bagi picoarele în legi când e vorba despre distracție. Ce vreți mai “cheghevarist” decâta asta? Boc încă mai stă cățărat pe stâlp la Costinești ca să capete o vacanță gratis.

Ieri am avut parte de încă două evenimente de dreapta, la fel de inutile și fără scop pentru cei care ar putea fi votanți dar nu mai pot fi scoși din case: cununia de listă la europarlavramentare dintre USR și PLUS (Uniți Salivăm România în PLUS) și aducerea lui Sică Orban la Cluj de către eurodeputatul Daniel Buda.

Da, și?

Și, nimic!

Adauga comentariu