Drama unei familii din Cluj, cu ȘASE COPII, care a rămas fără acoperiș deasupra capului după un incendiu violent - VIDEOREPORTAJ

O femeie singură, cu șase copii, din localitatea Viișoara, județul Cluj, a ajuns să locuiască și să doarmă pe unde apucă după ce un incendiu violent a distrus acoperișul blocului în care locuiesc. Sunt oameni sărmani, care abia își duc zilele și își câștigă greu banii din munca cu ziua prin sat. Acum, soarta familiei depinde de conducerea Primăriei, care le-a promis că va repara acoperișul.

Irina Gașpar este o femeie singură, cu șase copii, care abia își duce zilele. Locuiesc într-o garsonieră, fără bucătărie și fără baie, într-un bloc insalubru, la marginea localității Viișoara. Trage de fiecare leu, câștigat la munca cu ziua prin sat, să le pună copiilor o bucată de pâine pe masă.

Până acum opt luni ani a fost bătută și de soartă și de soț. A scăpat de călău abia după ce nu a mai putut îndura bătăile și l-a dat pe mâna poliției. Acum, bărbatul își ispășește pedeapsa în închisoare. Doi ani a primit după ce instanța l-a găsit vinovat pentru violența asupra femeii și a propriilor copii. Pe când credea că ea și copiii și-au găsit liniștea, viața le-a mai dat o palmă grea, în urmă cu o lună. Un incendiu violent a pornit la colțul blocului, flăcările s-au extins rapid din cauza unor barăci din lemn, lipite de imobil și au ajuns la acoperiș. Nenorocul a făcut ca doar acoperișul de deasupra apartamentului ei să fie mistuit de flăcări.

Irina Gașpar spune că de vină ar fi un vecin, care a dat foc la vegetația de lângă bloc. El spune că de fapt necazul a pornit de la barăci.

„Am dat foc la vegetația aia uscată, nu o ars nimic, am țâpat apă pe garduri, m-am dus în jos și am venit să iau medicamentele și o ieșit fata afară că ce arde? Nu am dat eu foc intenționat. Și o ars, apăi eu de unde să știu?”, spune Traian Gamba, vecinul care a dat foc la vegetație.

Din fericire, femeia era în vecinătatea casei când a izbucnit incendiul. A avut și norocul ca flăcările să nu coboare și la apartament.

„Am intrat în casă, era plin de fum, nu am putut să stau, mi-am luat niște haine la copii și le-am scos afară, după aceea au venit pompierii, m-au scos afară și au zis că nu am voie să stau în casă. Mi-am luat butelia și aragazul și le-am scos afară”, afirmă Irina Gașpar. 

Din cauza acoperișului distrus de flăcări, femeia nu poate locui în casă. Când plouă, apa se infiltrează în tavan și plouă aproape ca afară. Există și riscul să se curenteze dacă apa ajunge la instalația electrică.

"Nu pot să stau din cauza la ploaie. Când nu a plouat am stat și am dormit aici, dar când a plouat nu am mai putut să stau în casă că deja curgea apă pe copii în pat și nu am mai putut să dorm", adaugă femeia. 

Are noroc cu verișoara sa, care locuiește la același palier. Chit că are și ea o singură cameră, în care locuiește cu soțul, nu a putut să o lase pe drumuri pe Irina Gașpar. Noapte de noapte, nouă persoane se înghesuie într-o singură încăpere și dorm cum pot.

"Doarme la mine cu toți copiii. Fata a vorbit cu noră-sa și doarme și ea la mine și ne culcăm toți pe jos, nouă inși", declară verișoara Irinei Gașpar. 

Vecinul care a dat foc la vegetație le-a reparat barăcile, iar Primăria comunei Viișoara i-a promis femeii că o va ajuta cu repararea acoperișului. Până una alta i-a dat folii din plastic pe care le-a pus sus pe clădire. Cam degeaba. Apa se scurge pe sub folie și pătrunde prin tavan. Urmează ca în decembrie să fie reparat și acoperișul. Până atunci, femeia trăiește cu speranța că va fi mai bine.

Adauga comentariu