Sanatate

Drama părinților care ajung la spitalul de Copii pentru investigații. Computerul tomograf zace nefolosit, părinții sunt plimbați de la un spital la altul

În Cluj-Napoca avem aparatură modernă în spitale, dar lipsa personalului calificat să lucreze cu un computer tomograf, pune pacienții pe drumuri. Un clujean a trecut recent printr-o experiență traumtizantă la Spitalul de Copii, unde băiețelul lui accidentat nu a putut primi ajutor imediat din cauza faptului că nu a avut cine să îi facă o examinare la computerul tomograf. 

Pacienții care ajung de urgență la Spitalul de Copii și au nevoie de o investigație de tip tomograf sunt trimiși cu ambulanța în altă parte, chiar dacă spitalul are în dotare computer tomograf de mai bine de un an. În Spitalul de Copii nu există nici măcar o persoană calificată să lucreze cu acest aparat, prin urmare copiii sunt plimbați cu ambulanța la spitalul Județean, unde așteaptă uneori ore în șir pentru o banală tomografie.

O astfel de experiență este traumtizantă atât pentru copii, cât și pentru părinți. Clujeanul Bogdan Sever a trecut printr-un astfel de moment cu fiul sau. Băiețelul era amnezic după ce căzuse cu bicicleta. Avea nevoie de o examinare la computerul tomograf, dar nu  a avut cine să i-o facă. Iar ca să fie dus în altă parte, a trebuit să aștepte zeci de minute. 

”De urgență i-au făcut radiografie doar la coloană și la umăr deoarece necesita un CT. Iar acest CT era imposibil de făcut la pediatrie și trebuia transportat la spitalul județean. Fiind cu o pierdere de memorie era obligatoriu CT-ul și după ce au teminat toate examinările a trebuit să așteptăm circa 3 – 4 ore ca să vină o ambulanță să îl transportăm la spitalul județean”, a declarat Bogdan Sever.

Medicii din Spitalul de Copii confirmă că toți pacienții care au nevoie urgentă de examinare tomograf sunt trimiși la Spitalul Județean. Pentru că, deși au aparat, acestă stă nefolosit de un an. Singurii tehnicieni radiologi pe care îi are spitalul lucrează la aparatul de investigație prin rezonanță magnetică nucleară.

”Având în vedere că RMN-urile erau mai multe și solicitările mai mari, ne-am axat pe funcționarea rmn-ului, iar CT-ul începând de luna aceasta va începe să funcționeze, dar numai în regim de dimineață. În schimb, pentru urgențe, probabil din luna septembrie vom reuși să acoperim și tura a doua , astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să aștepte ambulanța 3 ore să fie transportați la spitalul județean, unde se face examinarea de urgență”, a spus Călin Lazăr, director medical la Spitalul de Copii.  

Computerul tomograf de la Spitalul de Copii a fost cumpărat cu bani de la Ministerul Sănătății, de mai bine de un an, dar a  primit aviz de funcționare abia în luna martie a acestui an. Problema e că nici acum conducerea unității sanitare nu a găsit personal calificat ca să lucreze pe acest aparat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *