Dragos Bilteanu, sotul cantaretei clujene Cristina Rus, retinut de procurorii DIICOT pentru delapidare si manipularea pietei de capital

Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crisana si alte doua persoane au fost retinuti de procurorii DIICOT, in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea societatilor de investitii financiare. Surse judiciare au declarat, marti, pentru Mediafax, ca procurorii au emis cinci ordonante de retinere, dupa ce au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital, informeaza Hotnews.ro. Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, este sotul cantaretei Cristina Rus.

Prejudiciul in acest dosar este estimat de procurorii DIICOT la peste 62,5 milioane lei. Potrivit procurorilor, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

"In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", a precizat DIICOT, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, mai arata sursa citata.

Operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca apoi pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.
Dragos Bilteanu are o avere estimata la 90 de milioane de euro si se afla pe locul 38 in Topul Forbes.

Foto: jurnalul.ro

Adauga comentariu