Necategorizat

Dragonul Negru – ceaiurile Oolong

De sute de ani in Extremul Orient, ceaiul Oolong a fost recunoscut si apreciat pentru calitatile sale de vindecare si de capacitatea de slabire. Minunat si unic, ceaiul Oolong combina aroma si gustul delicios plin de ceai negru, cu unele dintre cele mai bune calitati benefice pentru sanatate ale ceaiului verde.

Spre deosebire de alte produse de slabit, ceaiul semifermentat Oolong este un ceai hranitor, iar calitatile lui terapeutice sunt mult mai numeroase: intareste sistemul imunitar, stimuleaza sistemul nervos, ajuta la detoxifiere, atenueaza acneea si estompeaza petele de pe ten. Deoarece contine cofeina nu trebuie consumat in exces de cardiaci.

Ceaiul Oolong este un ceai care, din punct de vedere al culorii, gustului si producerii, se situeaza intre ceaiul verde si ceaiul negru. In mod traditional frunzele ceaiului Oolong se infoliau in asa fel incat aratau ca niste dragoni mici, de unde si numele ceaiului Wu Long – Dragonul Negru. Ceaiul Oolong este doar pe jumatate fermentat avand un gust mai fin si mai delicat decat ceaiul negru. In comparatie cu ceaiul verde, ceaiurile Oolong nu au o nota aspra ci una dulce.

Acest tip de ceai a inceput sa devina un remediu tot mai cunoscut in Occident, despre care tot mai multi cercetatori sustin ca previne cancerul, artrita reumatoida si stimuleaza arderea grasimilor. Prin antioxidantii aflati in compozitia sa, el reduce efectele destructive ale radicalilor liberi.

Ceaiul Oolong confera foarte multe beneficii, fiind considerat in momentul de fata un „superaliment”. Foarte multe rapoarte stiintifice arata ca el are niste proprietati incredibile, care ajuta la prevenirea si vindecarea a unei mari game de afectiuni. Dincolo de efectele sale benefice, ceaiul Oolong este o bautura delicioasa care incanta zi de zi milioane de oameni din intreaga lume.

Istorie culturala

Originea ceaiului Oolong este in zona subtropicala a muntilor Anxi, in sud-estul Chinei. Muntii Anxi au un climat bland, cald si cetos cu ploaie din abundenta si multa lumina solara. Solul este maro, foarte bogat in componente minerale organice. Ceaiurile Oolong sunt deosebit de apreciate de chinezii bogati, iar pentru faptul ca sunt mai parfumate, mai dulci, mai putin bogate in teina decat ceaiurile verzi, acestea se numara printre preferatele europenilor. Cele mai faimoase ceaiuri Oolong se gasesc in China, Taiwan (Formosa) si in India.

Termenul „Oolong” (wulong) inseamna in chineza “dragonul negru” sau “sarpele negru”, diferite legende descriind originea curiosului nume. Intr-o legenda, proprietarul unei plantatii de ceai a fost speriat prin intermediul frunzelor sale uscate de catre aparitia unui sarpe negru; cand s-a intors precaut cateva zile mai tarziu, frunzele fusesera oxidate de soare ce daduse o curioasa forma minunata.

Alta poveste spune despre un om numit Wu Liang (nume schimbat mai tarziu in Wu Long sau Oolong) care a descoperit accidental ceaiul Oolong dupa o grea zi de cules ceai. Potrivit acestei legende, Wu a fost intr-o zi la cules de ceai. Cum mergea el, a zarit o caprioara, a ucis-o si a luat-o acasa. Distras de pregatirea caprioarei, el a uitat sa usuce ceaiul. Dupa o zi sau mai tarziu, cand si-a amintit in cele din urma, culoarea ceaiului se schimbase. Wu era ingrijorat ca ceaiul se stricase, dar, fiindca nu voia sa iroseasca bunatate de ceai, a continuat procesul de uscare. Dupa uscarea ceaiului, el si-a preparat o ceasca si a fost placut surprins de gust. Ceaiul era delicat si aromat. El a facut si pentru vecinii sai, si, foarte curand, numele sau s-a raspandit in intreaga provincie. Ceaiul a devenit cunoscut in cele din urma sub numele de Wu-Loong sau de dragonul (balaurul) negru.

 Atii spun ca ceaiul se cheama “oolong” deoarece frunzele arata ca mici dragoni negri care merg cand torni apa fiarta peste ele. Cand sunt uscate, frunzele de ceai “Oolong” se deosebesc prin aspectul lor de firicel negru.

Cum se produce?

In cazul ceaiului Oolong, oxidarea este oprita dupa aproximativ trei zile dupa culegere si este procesat ca si ceaiul verde. Exista numeroase metode de obtinere. Frunzele sunt de obicei recoltate primavara tarziu spre vara, desi, uneori, frunzele se recolteaza si in timpul iernii. Dupa recoltare, conform unui calendar agricol taranesc, frunzele sunt sortate si uscate. Dupa incheierea procesului de uscare, frunzele sunt vanturate prin agitarea lor cu fermitate in cosuri. Astfel se deterioreaza marginile frunzelor si incepe procesul de oxidare, cand frunzele sunt expuse la aer.

Procesul de oxidare determina caracterul, gustul si continutul de cafeina din ceai, precum si culoarea sa – ceaiul oxidat pentru perioade mai lungi e cunoscut ca Oolong inchis, in timp ce ceaiul cu un timp mai mic de oxidare e cunoscut ca Oolong verde. Dupa o perioada de oxidare – de obicei, de 15 la 75% – frunzele sunt arse pentru a opri procesul. Ceaiul este apoi rulat, obtinandu-se aspectul sau distinct, si in cele din urma e uscat cu ajutorul carbunilor.

Metoda manuala de productie a ceaiului Oolong presupune insa traditie si maiestrie. Productia acestor ceaiuri delicioase necesita timp si rabdare. Frunzele de ceai sunt culese in dimineata unei zile senine. Acestea sunt culese in seturi de cate un boboc si trei frunze, pentru ca mai apoi sa fie expuse la soare. Aceasta ar fi prima etapa.

A doua etapa este lasarea frunzelor sa se usuce in interior pentru a genera procesul de fermentatie. Partea cruciala in producerea ceaiului Oolong este alegerea momentului in care trebuie oprita fermentarea. Tocmai de aceea ceaiul oolong este considerat un ceai semi-fermentat. Este nevoie de o experienta deosebita pentru a stii cu exactitate momentul in care trebuie oprita fermentatia, si anume atunci cand frunzele sunt in procent de 30% rosii si 70% verzi. Dupa aceasta, frunzele sunt frecate in mod repetat, pentru a obtine un gust si o aroma desavarsite. In cele din urma, frunzele sunt uscate in cuptor.

De mentionat ca nici o alta tehnica de producere a ceaiurilor nu se bazeaza atat de mult pe retete individuale, care s-au transmis din generatie in generatie, de-a lungul a cateva mii de ani. Pur si simplu, ceaiul Oolong ofera ceva pentru toata lumea, de la arome tari pana la cel florale si suave ale ceaiurilor usoare.

Ceaiul oolong pentru consum este vestejit, usor zdrobit si partial oxidat; el are mai multe varietati sau sortimente:

•    Da Hong Pao (Marea roba rosie): ceai chinezesc foarte pretuit; gustul sau difera in functie de conditiile din locurile de cultivare si de prelucrarea ulterioara.
•    Shu Xian (Zana apei): este un ceai oolong oxidat destul de puternic, de culoare inchisa si cu gust puternic de miere.
•    Tie Guan Yin (Zeita de fier a milei)
•    Pouchong/Baozhong: foarte putin oxidat, considerat cateodata drept un ceai verde; gustul sau este floral, iar cele mai bune ceaiuri din aceasta varietate au o aroma suava de pepene galben.
•    Dong Ding: ceai de provenienta taiwaneza, floral cu note de miere si de cantalup.
•    Formosa Oolong: ceai din Taiwan (denumirea sa provenind de la numele dat de portughezi Taiwanului: Isla Formosa – Insula Frumoasa); are gust de fructe si se serveste fara adaosuri.

Beneficii terapeutice

Cea mai bune metoda de pastrare a corpului la cel mai inalt nivel de sanatate se poate realiza prin consumul de ceai Oolong, ceai care contine una dintre cele mai ridicate concentratii de antioxidanti si minerale care s-au dovedit benefice pentru organism. Vitamina C, alt cunoscut antioxidant, este de asemenea prezenta in ceai. Nici o alta gama de ceaiuri nu include o varietate mai mare de forme, arome si culori ca si acest ceai. De multi ani incoace, ceaiul Oolong a atras in mod particular atentia lumii medicale. Beneficiile ceaiului Oolong sunt cercetate cel mai intens in China si Japonia. Iata o scurta lista a beneficiilor ceaiurilor Oolong:

Ceaiul Oolong, mai putin bogat in teina decat celelalte ceaiuri, este unul dintre remediile cele mai eficiente pentru slabit. Spre deosebire de cel verde, el arde de 2,5 ori mai multe calorii si reduce efectul de ingrasare pe care-l au carbohidratii. Consumul lui regulat stimuleaza oxidarea (arderea) grasimilor din organismul uman. Ceaiurile Oolong sunt o parte importanta si sanatoasa a dietei chineze. De fapt, felurile grase de mancare sunt adesea servite in China impreuna cu ceai Oolong.

Consumul de ceai Oolong stimuleaza oxidarea (arderea) grasimilor din organismul uman. Ceaiurile Oolong sunt o parte importanta si sanatoasa a dietei chineze. De fapt, felurile grase de mancare sunt adesea servite in China impreuna cu ceai Oolong. Acest lucru se datoreaza faptului ca Oolong este cunoscut ca un luptator impotriva obezitatii.

Ceaiul oolong stimuleaza sistemul nervos si da un impuls metabolismului. Pe langa aceasta, el contine si o anumita doza de polifenoli care ajuta la dizolvarea trigliceridelor in exces (trigliceridele sunt in mod normal utilizate de organism ca si combustibil, insa atunci cand sunt in exces ele sunt depozitate). Acest proces de ardere al grasimilor se numeste „termogeneza” si confera un plus de energie. Tot el, elimina excesul de apa si ajuta la arderea tesutului adipos din organism. Antioxidantii mentionati anterior, ajuta de asemenea si la protectia impotriva petelor pielii si a ridurilor. De fapt studii stiintifice au demonstrat ca ceaiul Oolong poate ameliora unele afectiuni ale pielii.

Ceaiul oolong actioneaza ca si un agent antibacterian si ajuta la mentinerea unui mediu alcalin in organism. Mediul alcalin din organism este incompatibil cu bacteriile, ciupercile sau alti microbi, care nu pot trai intr-un asemenea mediu. Prin uciderea bacteriilor din stomac, Oolong previne respiratia urat mirositoare. Un studiu efectuat la o universitate japoneza a demonstrat ca un consum regulat de ceai Oolong consolideaza, prin polifenolii din el, dintii, inlatura tartrul dentar si previne cariile dentare.

O substanta din ceaiul Oolong, numit tanina, poate ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva infectiilor. Un consum regulat de astfel de ceai poate sa creasca productia de proteine antibacteriene cu de 5 ori mai mare decat la consumatorii de cafea, acesta fiind un indicator al unui sistem imunitar puternic.

S-a demonstrat ca ceaiul Oolong a scazut aparitia mai multor tipuri de cancer, cu o scadere semnificativa a celor de tract digestiv si urinar. S-a aratat si efectul benefic asupra celulelor albe in timpul tratamentului chimioterapic. Ceaiul Oolong ajuta la scaderea colesterolului si a formarii cheagurilor de sange. Institutul National de Cercetare a Cancerului din Tokyo a observat ca “a bea ceai poate fi una dintre cele mai practice metode de preventie a cancerului disponibile in prezent”.

Ceaiul Oolong contine mai multe componente care au un efect de stimulare al sistemului nervos. Aceasta inseamna ca imbunatateste reflexele, concentrarea si functiile creierului in general. Este unul dintre putinele stimulente mentale 100% sigure. Consumul unei cani cu ceai Oolong creste consumul de energie cu 10% comparativ cu ceaiul verde care-l creste doar cu 4%.

Ceaiurile de tip Oolong pot fi un bun adjuvant in tratamentul diabetului de tip 2. Starea pacientilor cu anumite forme de eczeme s-a imbunatatit dupa ce au inceput sa bea zilnic un litru de ceai Oolong. Doi derivati ai catehinelor (C1 si C2) cu potential antialergic au fost izolati de catre cercetatorii taiwanezi…

.ro

www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *