Din oras

Dragonii de Transilvania se antreneaza azi la Cluj pentru Campionatele Mondiale de Lupte Medievale

Un cavaler din Cluj si unul din Sibiu, ambii din Ordinul Dragonului, vor reprezenta Romania la Campionatul Mondial de Lupte Medievale, care se va derula in iunie in Croatia. Astazi, la Turnirul Campionilor de la Cluj-Napoca, tinerii se lupta din placere, in armuri medievale si vor sa-si faca propria Federatie.

Bogdan Aza si Andrei Prian vor reprezenta Romania in Campionatul Mondial de Lupte Medievale din Croatia. Ambii cavaleri din Ordinul Dragonului vad Turnirul Campionilor de la Cluj ca pe un antrenament. Imbracati in armuri medievale si de vikingi, cavalerii mizeaza pe interesul publicului pentru un segment cultural nou.

Cu armuri care reproduc fidel originalele istorice, spade, sabii, topoare, 24 de cavaleri din Romania si Ungaria se intrec astazi, la Cluj-Napoca, la cea de-a doua editie a Turnirului Campionilor.

“Suntem cativa nebuni in tara care ne luptam sa ne adunam sa traim cu adevarat acest segment cultural si am observat ca publicul larg incepe sa guste din ce in ce mai tare. Este spectaculos pentru public”, explica inainte de deschiderea competitiei, Andrei Prian, fondatorul Ordinului Dragonului de la Cluj, la 6 secole dupa regele Ungariei Sigismund de Luxemburg.

Andrei a infiintat, la Cluj-Napoca, Ordinul Dragonului, in 2010. Isi dorea asa ceva inca de la 11 ani, pe cand facea teatru istoric cu diferite trupe. A fost si fondatorul Ordinului Cavalerilor Barsei din Brasov, iar cand s-a mutat la Cluj, a pornit trupa aici.

Dupa 5 ani si numeroase antrenamente, cavalerii spun ca lupta nu e periculoasa, mai mult socitanta. La o adica, unui cavaler nu ii e teama de cateva julituri. Antrenamentul depinde de la trupa la trupa. Dragonii se antreneaza destul de intens, de doua ori pe saptamana, intr-o sala inchiriata in zona industriala a Clujului.

“Echipamentele de protectie sunt la standarde destul de ridicate. Nu ne asteptam la pericole mai mari decat niste simple julituri care pot aparea in absolute orice sport”, continua Andrei.

Astazi participa, cu inca 23 de cavaleri la Turnir. Lupta e mai mult bazata pe tehnica manuirii armelor. Greul e maine, la HMB (Hystorical Medieval Battle), care e mult mai dur. Multi din ei sunt studenti la Istorie si Arheologie sau pur si simplu pasionati. Ca sa inteleaga mai bine ce se intampla si ce inseamna competitia sportiva, cavalerii incearca sa faciliteze accesul la informatiile din izvoarele istorice pentru participanti. Asa au reprodus, cat se poate de fidel, un ring ca in Evul Mediu.

“Mai ales cei care suntem din domeniu incercam sa facilitam, pe cat posibil, accesul celorlalti colegi la surse de informare. Inclusiv cu sinteze, ii putem informa cat mai bine. (…) Se lupta in armura completa din cap pana-n picioare, cu full contact. Se lupta pana la omul cazut la pamant. 3 probe, triatlon cu 3 seturi diferite de arme, o proba care se bazeaza pe tehnica manuirii armelor, proba de Pro Fight, pe categorii de greutate. Acolo conteaza foarte mult rezistenta. Se puncteaza inclusiv aruncarea adversarului din ring”, continua Dragonul.

Demers pentru ca HMB sa fie recunoscut ca sport in Romania

Nu au organizat turnirul din distractie neaparat. E, mai mult, un demers sportiv.

“Noi il privim destul de serios, e un demers sportiv. Eu acum fac demersurile, ca reprezentant al Romaniei in Miscarea Internationala de HMB, cat mai intens posibil pentru oficializarea sportului si in Romania, la fel ca in alte tari”, a punctat Cavalerul clujean.

Asta inseamna un sistem de campionate, o federatie, o ascensiune a fiecarui luptator in Campionatul National si International, dar si participarea la singurul Campionat Mondial de HMB, care se tine in fiecare an. In acest an se tine in Croatia.

“Am si participat la competitii internationale. Vom incerca sa participam cu echipa Romaniei la Batalia Natiunilor, la Campionatul Mondial, din 15 iunie. Din Ordinul Dragonului vom merge doi sau trei. Daca nu vom reusi sa participam, din cauza echipamentelor, suntem invitati sa participam cu o echipa combo, alaturi de echipa nationala a Serbiei”, continua Andrei Prian, imbracat intr-o armura de otel construita dupa sursele istorice. O astfel de armura poate sa ajunga sa coste 2.000 de euro.

“Este enorm de costisitor. Personal, spun ca armura mea a fost adunata de-a lungul a mai multor ani, piesa cu piesa, banut cu banut. Unele elemente mi le-am facut singur, altele au fost comandate la ateliere din Romania si strainatate. Noi ne autosustinem, multi participam la Festivalul Medievale in tara si strainatate. Acolo se mai si primesc onorarii. Suntem obligatii sa ne autosustinem deocamdata”, continua Cavalerul.

Vikingul Aza, in Croatia la Capionatele Mondiale

Dupa ce va fi recunoscut ca sport, lucrurile se vor schimba. Cavalerii se gandesc sa acceseze fonduri europene. “Primii pasi sunt mai grei”, recunoaste, insa arata ca in acest an va merge in Croatia, alaturi de vikingul Bogdan „Aza”, la Campionatul Mondial de HMB.

Bogdan „Aza” Fratila e un Viking atipic: brunet, inalt si bine infipt in realitate. Isi leaga aparatorile de la picioare, pe care singur si le-a facut: din otel si nituri. Cavalerul are 28 de ani si e din Sibiu. Spune ca o sa participe la Campionatul Mondial de HMB cu Andrei, pentru ca are  ocazia.

“Totul a inceput ca un fel de activitate didactica. Am vrut sa vad cum aratau pe bune echipamentele vikingilor, asa ca am cautat carti si le-am realizat. Am  papuci vikingi, aparatori de picioare lamelare, pantaloni, bluza, gambezon, armura lamelara. Dupa care vine o protectie de gambezon la cap peste care vine pus coiful si manusi de protectie din piele”, spune cavalerul Gladius Dei.

Nu crede ca e o activitate anacronica, cu toate acestea, recunoaste ca deseori, in timpul antrenamentelor pe care le face in parc, alaturi de alti cavaleri, incita interesul trecatorilor.

“Da, oamenii cred ca suntem actori, ca ne antrenam pentru ceva film, insa nu. Pur si simplu e un sport si ne antrenam pentru lupta”, continua Aza, in timp ce-si trage pe el gambezonul de cel putin 10 kilograme.

La Campionatul Mondial de HMB participa 45 de state din intreaga lume, inclusiv Canada, Australia, Africa de Sud, Argentina.

Turnirul de la Cluj a avut 3 sectiuni de lupta

Turnirul de azi a avut doua sectiuni de lupta. A treia fiind tirul cu arcul.

Cavalerii lupta in arena, tap fight sau lupta pe punctaje. Se considera un punct orice lovitura clara, curate, data pe corpul adversarului si se opreste lupta dupa 5 puncte. Primul care acumuleaza 5 puncte este considerat castigator. La Turnirul de la Cluj, sunt 24 de participanti din Romania si Ungaria.

Foto: Eugen OLARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *