PORTRET

Dragan Petricevic: "Intr-o zi, Clujul sa fie campion si la feminin si la masculin, nu poate fi nici macar dorinta de Craciun, pentru ca e un lucru firesc"

In urma cu doua decenii, Dragan Petricevic venea la Cluj-Napoca pentru a prelua echipa de baschet masculin a Universitatii Cluj, devenind la doar 27 de ani primul antrenor strain din istoria baschetului romanesc. Cu un palmares demn de invidiat, cu 11 trofee castigate pe trei continente, Dragan Petricevici este de departe cel mai titrat antrenor de baschet din Romania.

Dragan Petricevic a ajuns la Cluj-Napoca in urma cu 20 de ani pentru a prelua, in pauza competitionala, echipa Universitatii Cluj, numita la acea vreme U SM Invest Cluj. Dupa un retur de foc si o finala sustinuta impotriva Stelei, a reusit in 1996, performanta de a readuce la Cluj-Napoca titlul de campioana a Romaniei. Soarta l-a facut, ca dupa doua decenii, sa se reintoarca in orasul de pe malul Somesului ca antrenor, de aceasta data, insa, al echipei de baschet feminin a Universitatii Cluj, ca parte a unui proiect ambitios prin care se incearca readucerea echipei feminine pe podium. Un proiect pe termen lung dar care, incet si cu pasi marunti, a inceput sa readuca publicul iubitor de baschet la sala sporturilor Horia Demian. Despre publicul clujean, baschet si planurile de viitor Dragan Petricevic vorbeste cu modestie, considerand ca a transforma echipa de baschet feminin a Universitatii intr-o viitoare campioana a Romaniei este una dintre responsabilitatile sale.

„Publicul din Cluj este unul pretentios, este greu de cucerit, dar, odata cucerit, nu il pierzi niciodata. Mi-as dori ca iubitorii baschetului din Cluj-Napoca sa ofere mai multa apreciere acestor fete decat mie, prin venirea la sala. Fara modestie, stiu ca sunt apreciat, dar nu ma consider o persoana importanta. O persoana importanta este un medic care salveaza o viata. Eu sunt doar un om care a venit cu drag aici in Cluj si acest lucru si nu este doar o rasplata. Este si o obligatie pentru viitor sa dau si mai mult, pentru ca mi-as dori ca acesta legatura de 20 de ani, neintrerupta, sa se transforme si catre echipa pentru ca echipa are nevoie in acest moment de multa sustinere, de multa caldura si atunci cand nu joaca bine si atunci cand pierde, intrucat noi nu putem face traditie numai din victorii. Publicul a inceput sa vina la sala nu intr-un numar atat de mare pe cat mi-as dori, insa suntem constienti ca trebuie timp, trebuie sa oferim mult mai mult pentru a atrage acest public”, a afirmat Dragan Petricevic.

Ca antrenor principal al unei echipe de baschet feminin, Dragan Petricevic este la a treia sa experienta. In contextul acesta el a explicat care sunt diferentele dintre baschetul feminin si cel masculin la nivelul competiilor desfasurate in Romania.

„In cei 20 de ani de activitate, ca antrenor nu am activat neintrerupt in Romania. Sunt la cea de a doua experienta cu echipa de fete a Univeristatii Cluj dupa ce, ca antrenor de baschet feminin intr-un singur sezon, am pregatit  CSM Targoviste si am reusit sa castigam campionatul si sa jucam la acea vreme in Liga Campionilor. Putem afirma ca in Romania este o diferenta, am putea sa ii spunem drastica, intre baschetul feminin si cel masculin. In campionate de genul tarilor precum Rusia, Turcia, Spania, Italia, Franta diferentele dintre bachetul masculin si cel feminin exista, dar nu sunt atat de evidente ca si aici. Baschetul feminin este, din mai multe puncte de vedere, defavorizat. In primul rand, ca numar de spectatori, ca interes al mass mediei, ca dreptul de a avea meciuri televizate, care eu, personal, cred ca ar trebui reglementat cat mai repede la nivelul Federatiei Romane de Baschet, pentru ca si baschetul feminin poate sa atraga mai  multi sponsori si mai mult public si mai mult interes daca vor exista meciuri televizate. La inceput macar un meci pe etapa, un derby. Ca si buget si investitii, ca si durata a comptitiei e foarte important. Un alt aspect este durata campionatului. La feminin, durata copetitiei de 7-8 luni, este una care nu motiveaza nici jucatoarele, nici antrenorii. Mai glumesc cu colegii antrenori si le spun ca unii dintre ei mai au nevoie de inca un job intr-un sezon ca sa poata trai normal. Baschetul masculin este, prin capacitatea fizica a jucatorilor mai atractiv. Cred ca nu exista un antrenor in baschetul romanesc care sa poata spune mai multe, care simte aceasta diferenta decat mine. Practic, sunt un antrenor care a castigat destule trofee si finale in ultimii 20 de ani de activitate atat in Romania cat si in alte campionate si care vede foarte bine ce inseamna aceasta diferenta. In ceea ce priveste meseria de antrenor, eu consider si, totodata, nu vreau sa fac diferenta intre un antrenor de baschet feminin si unul de baschet masculin, deoarece capacitatile si abilitatile unui antrenor sunt aceleasi”, este de parere Dragan Petricevic.

In ceea ce priveste nivelul campionatului de baschet masculin romanesc, Petricevic considera ca acesta este in topul european. Astfel, sansa ca la Cluj-Napoca sa se desfasoare in 2017 meciurile unei grupe a campionatului european nu poate fi privita decat ca o oportunitate a Romaniei de a juca la un turneu final dupa o pauza de 30 de ani, indiferent de pozitia pe care echipa o va ocupa la sfarsitul competitiei.

„Diferenta dintre baschetul masculin romanesc si cel european este foarte mare. Cu toatea acestea, daca e sa privim sub aspectul bugetelor alocate, exista multe echipe in Romania care au la dispozitie sume pe care multe echipe din zona Europei Centrale nu le au. Romania are un campionat, cand discutatm doar de campionat, poate mai puternic decat multe tari din Europa, in opinia mea, este unul dintre primele 10-12 campionate din Europa. Nu putem sa ne raportam, insa, la acest sezon pe care il consider printre cele mai slabe de cand sunt eu in Romania. In primul rand, pentru ca pentru prima data de pe tabloul participantelor lipsesc Asesoftul in totalitate si Timisoara la nivelul competitional la care a fost in ultimii zece ani. Mai exact, campioana si castigatoarea cupei din sezonul precedent. Ajungem la o concluzie ca pana in ziua de astazi 95 % dintre echipele din baschetul masculin inca nu si-au gasit un stil de joc sau o formula de joc buna iar foarte multe echipe nu se apropie de nivelul investitiilor”, a marturisit Dragan Petricevic.

Investitiile in baschet nu sunt de cele mai mutle ori profitabile. Dragan Petricevic a explicat cum poate un proiect ca cel de rebranduire al echipei de baschet feminin a Universitatii sa devina un loz castigator.

„TSKA Moscova, echipa de baschet masculin, a investit in ultimii 15 ani aproape 600 de milioane de dolari si inca nu a reusit sa castige Euro Liga cu un buget mediu de 40 milioane pe sezon. Cu investitii medii, dar la timp, asa cum avem noi, se poate rebrandui. Acesta este, poate, unul dintre obiectivele pricipale ale noastre, ale mele si ale lui Liviu Alexa, sa rebranduim, practic, aceasta grupare de baschet feminin si din sezonul urmator. Sa aparem ca o echipa foarte serioasa care va fi atractiva pentru multe jucatoare din tara. Vrem ca ele sa isi doreasca sa vina sa joace la „U” nu pentru ca la noi exista salarii exorbitante, dimpotriva, nu exista salarii exorbitante, dar putem oferi seriozitate si continuitate, nu doar ceea ce inseamna seriozitatea platilor salariilor. Vorbim de seriozitate in pregatire, de calitatea pregatirii in executarea unui calendar competional, protectie medicala, conditii bune de pregatire. Practic, vrem sa redobandim acel statut pe care baschetul feminin clujean il avea in urma cu mai mult de 20 de ani. Rezultate sunt si vor veni cu siguranta, dar nimeni nu poate sa stie cand si nimeni nu poate sa estimeze anul in care vom lua campionatul. Sunt convins ca in 2-3 ani ne putem bate la titlu daca continuam cu acest ritm de organizare. Desigur, este nevoie de o finantare mai consistenta, dar, deocamdata, asa cum este totul pana acum, lucrurile stau bine, suntem pe un trend ascendent”, a declarat antrenorul echipei de baschet feminin a Universitatii Cluj.

Pentru Dragan Petricevic, Clujul este o a doua casa dupa Timisoara. In opinia tehnicianului, nivelul la care cele doua echipe de baschet ale Universitatii, atat cel feminin cat si cel masculin, ar trebui sa se situeze este unul european, iar publicul nu ar trebui sa fie surprins daca in viitorul apropiat cele doua grupari vor castiga simultan titlul de campioane ale Romaniei.

”Sunt timisorean prin adoptie. Dupa orasul meu natal, Sarajevo, Timisoara are un loc foarte special in inima mea si eu in viata Timisoarei. Pentru mine, cel mai important oras din Romania este Timiosara, dar iubesc Clujul foarte mult si ma bucur si simt dragostea clujenilor pe care o apreciez si care inseamna foarte mult pentru mine. Nu pot sa spun ca, brusc, iubesc Clujul mai mult decat Timiosara, nu am cum sa pot masura aceasta dragoste. E ca si cum ai declara pe care dintre parinti ii iubesti mai mult, iar pentru mine si Clujul si Timiosara sunt un fel de parinti. Intr-o zi, Clujul sa fie campioana si la feminin si la masculin, nu poate fi nici macar dorinta de Craciun, pentru ca e un lucru firesc. E o normalitate. Clujul feminin si Clujul masculin sa joace in cupele europene la cele mai inalte nivele, acesta trebuie sa fie targetul pentru un oras cum este Cluj-Napoca”, a incheiat Dragan Petricevic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *