Dovada ca se poate. Sute de copii si parinti cu suflet mare au strans ajutoare pentru familiile defavorizate din Cluj-Napoca

Un caz izolat prezentat in Ziar de Cluj a fost suficient pentru ca sute de persoane sa doneze, din putinul lor, bani si alimente pentru cei mai putin norocosi. Astazi, 108 copii de la Scoala Traian Darjan din Someseni au primit cadouri de Craciun, iar familiile lor au primit pachete cu alimente si haine.

Dupa ce in luna octombrie Ziar de Cluj a prezentat situatia grea pe care o are Emanuel, sute de oameni au incercat sa il ajute. Atunci, de situatia lui a decis sa se ocupe Cristian Abrudan, un tanar care l-a vizitat si l-a ajutat sa isi acopere lipsurile. Demersul lui a prins avant, iar astazi, alaturi de alti clujeni cu suflet mare, Cristian a fost Mos Craciun pentru 108 copii. Alaturi de Daciana Loi si Georgiana Salajan, Cristian a strans sute de kilograme de alimente, haine si jucarii, dar si cateva zeci de mii de lei, bani donati de romani cu suflet mare.

Cei trei „muschetari”, ajutati de cativa tineri, au coordonat o campanie demna de luat exemplu de orice ONG cu pretentii. In ultimele saptamani, ei au umblat in tot orasul si pentru 5 lei primiti in dar, masinile lor au fost burdusite de ajutoare, iar astazi s-au trezit la 4 dimineata pentru ca cei 108 elevi sa aiba parte de o surpriza de proportii in momentul in care ajung la scoala.

„Totul a pornit de la cazul lui Emanuel. Copilul primise deja tot ce avea nevoie, dar pentru ca s-au strans atatea ajutoare am decis sa ajutam alte familii. Atunci am mers cu mediatorul scolar in Pata Rat si am ajutat 10 familii, iar acum la 108 familii putem spune. Fiecare familie a primit un sac cu haine si unul cu alimente, iar cei mici cate un cadou, cu dulciuri fructe, jucarii si rechizite”, povesteste Daciana Loi, profesoara la un liceu din Huedin si una dintre voluntarele implicate in proiect.

Acestia au fost motivati sa ajute cat mai multe familii neviase de reactia neasteptata a oamenilor – sute de persoane au vrut sa ajute si niciuneia nu i-a pasat de etnia sau pozitia sociala a beneficiarilor. Au primit pachete din Italia, dar si bani din Spania si Austria, de la romani plecati in strainatate. Ba mai mult, sunt multe persoane care le urmaresc activitatea si le-au promis ca vor ajuta si dupa sarbatori.

„Noi am impartit ajutoarele pe liste primite de la scoala, facute de mediatorul de acolo. Pata Rat, Cantonului, Someseni si tot ce inseamna zona orasului. Acesti copii au fost ajutati si de alti copii, pentru ca in weekend am organizat un concert caritabil la Cinema Marasti. De la un caz izolat am ajuns sa ajutam peste 100 de familii, ceea ce e minunat. Ajutorul din Austria a venit de la o fosta eleva care in liceu era foarte, foarte saraca. Fratele ei a fost si el la mine in clasa si eu ii duceam pachetelul cu mancare pentru ca aveau o situatie foarte grea. Acum ea e casatorita, stabilita in Austria, si m-a sunat sa-mi spuna ca vrea sa contribuie si ea la demersul nostru”, mai spune Daciana.

Dorinta de a ajuta este cea mai importanta

De doua luni incoace, da cand a inceput sa viziteze romii din Pata Rat si sa ii ajute cum poate el mai bine, Cristian a avut parte atat de experiente pozitive, cat si de incidente mai neplaute. Spune senin ca din fiecare experienta a invatat ceva si ca nimic nu il poate face sa renunte la acest demers.

„Nu suntem profesionisti, dar din fiecare experienta invatam si stim cum sa gestionam situatia. Vrem sa continuam, iar asta conteaza. Acum am venit cu doua dube si doua masini mici pline cu ajutoare. Oamenii chiar sunt dispusi sa ajute, iar beneficiarii vor sa primeasca ajutor. Astazi s-au bucurat foarte tare, ne-au colindat, au pregatit o adevarata serbare. Fiecare caz si fiecare familie are plusuri si minusuri pe care le aflam, dar important e sa ii ajutam”, marturiseste Cristian.

Iar in sprijinul celor spuse, cei trei voluntari au dezvaluit ca saptamana viitoare urmeaza sa vina un nou transport cu pachete tot pentru scoala din Someseni, trimis de romani plecati in Italia.

Un ajutor de nadejde

Cristian, Daciana si Georgiana au decis ca vor sa continue sa ii ajute dupa ce au fost in comunitate cu mediatorul scolar. Pentru ca au vazut in ce conditii traiesc, din fondurile donate au cumparat si o masina de spalat, pe care astazi au lasat-o la scoala, unde cei mici sunt igienizati. Tot acolo au lasat si produse de igiena, de la sampon si sapun, la detergent si dezinfectant.

„In pachete am pus alimente de baza - cartofi, faina, mazara, ulei, paste fainoase, cate un kilogram de mezeluri, plus dulciuri si fructe in pachetele pentru cei mici. Multe alimente le-am primit, iar ce a mai fost nevoie am cumparat din banii donati.  Aseara am gasit intr-un pachet donat de un copil o bucata de carnat si cateva jumeri. Astea au venit din suflet, asta a avut copilul respectiv. Alt copil a venit cu un borcan de zacusca, altul cu trei caiete. Fiecare a contribuit cu ce a putut, iar aceste ajutoare mici au contat enorm de mult. Majoritatea sunt oameni simplii, cu o situatie destul de grea, dar care isi doresc cu adevarat sa ajute”, dezvaluie Georgiana.

Pe langa aceste produse, la scoala a mai fost lasat si un cuptor cu microunde, primit tot ca donatie. Iar in urma spectacolului si a campaniei de pe Facebook s-au strans 3.300 de lei, din care au cumparat alimente, detergent si dulciuri pentru cei mici.

Adauga comentariu