A doua zi de scoala, prima zi de calvar pe strazile – santier ale Clujului

Daca ieri s-a circulat in conditii relativ normale in Cluj-Napoca, astazi, cand copiii au inceput scoala de la ora 8, lucrurile s-au schimbat. Ambuteiaje, zeci de minute petrecute in trafic, nervi si claxoane au facut “atmosfera” in aceasta dimineata la Cluj-Napoca. De vina este incompetenta administratiei locale de a gestiona lucrarile de reabilitare a strazilor, majoritatea fiind in santier in acelasi timp.

Lucrarile de reabilitare a tramei stradale de la  intersectia  strazii Clinicilor cu Calea Motilor au facut ca sirul de masini sa ajunga pana aproape in Manastur in aceasta dimineata. Sistemul de circulatie in sistem de benzi reversibile anuntat cu mult tam-tam de catre  primarul Emil Boc permite, dimineata la prima ora, accesul spre zona centrala a municipiului doar a mijloacelor de transport in comun ale CTP, soferii find obligati sa circule pe strada Clinicilor. Acest lucru a facut ca pe strada Clinicilor sa se circule in aceasta dimineata bara la bara, distanta pana in piata Lucian Blaga  fiind parcursa in aproximativ 30 de  minute.

Parintii care au copii la gradinita Raza de soare de pe Calea Motilor nr 135, din cauza tarficului infernal,  au fost nevoiti in aceasta dimineata sa isi parcheze masina la jumatatea Caii Manastur, iar de acolo pe o distanta de aprope un kilomentru cu micutii de mana s-au deplasat  pe jos, facand salom printre bordurile lasate la voia intamplarii peste trotuarul neasfaltat.

Pe Calea Motilor, desi este asfaltata, accesul autovehiculelor nu este permis. Singurele mijloace de locomotie care circula pe Motilor sunt autobuzele Companiei de Transport Public si masinile riveranilor.

Dublu blocaj pe Calea Turzii

Cei care au coborat in aceasta dimineata pe Calea Turzii au avut de indurat doua blocaje. S-a circulat bara la bara pe sute de metri pana la sensul giratoriu de la intersectia cu strada Observatorului, pe o distanta mai mare de trei ori fata de coloana "obisnuita".

Circulatia a fost ingreunata si pe Observatorului. De la statia de autobuz din partea de jos a Caii Turzii se forma o noua coloana pe sensul de coborare, sutele de masini blocate astfel fiind nevoite ca inainteze incet si poticnit pana in Piata Cipariu.

Intersectia cu strada Avram Iancu era si mai aglomerata, la masinile care abia se miscau adaugandu-se si pietoni panicati, parinti cu copii care trebuiau sa ajunga la scoala inainte de ora 8.  

Si in cea de-a doua zi de scoala au fost mobilizati multi politisti in aceasta zona, oameni care isi pierdeau cumpatul si ii atentionau verbal din cand in cand pe pietoni.

"Degeaba faceti poze, e nevoie de solutii!", a strigat un politist catre reporterul Ziar de Cluj.

De cealalta parte, un alt politist le spunea oamenilor sa nu treaca pe culoarea rosie a semaforului, chiar daca nu trecea nici o masina pe respectiva banda.

In fata Colegiului National "George Cosbuc" circulatia se bloca pentru perioade scurte de timp, pana sareau din masina elevii adusi de parinti, sau chiar cate o mama cu un copil de mana, in claxoanele prelungi ale celorlalti soferi din trafic.


Daca pe Avram Iancu situatia a fost cat de cat tinuta sub control, pe strazile de alaturi a fost un dezastru. S-au format coloane de masini pe Baba Novac, unde este intrarea elevilor de la Liceul Teoretic "Gheorghe Sincai".


De asemenea, s-a umplut de masini parcate de o parte si de alta strada Kogalniceanu si s-a blocat de la Universitatea "Babes-Bolyai" pana pe Baba Novac din cauza celor isi duceau copiii la Colegiul National "Emil Racovita" si la Liceul Teoretic "Bathory Istvan".
Toate stradutele din jur au fost pline de masini parcate.


Traficul a fost sugrumat in aceasta dimineata si pe strazile din afara centrului. Pe strada Paris s-a format o coloana de cateva zeci de masini. Acelasi lucru s-a intamplat si pe strada Traian, care a fost blocata inainte de ora 9:00 din cauza numarului mare de autobuze si autoturisme, dar si din cauza masinilor parcate neregulamentar in zona.

Pe strada Baritiu, soferii clujeni au facut slalom printre excavatoare, care continua sa sape in strada transformata in santier in urma cu aproape doua luni.

Florestiul, blocat in prima zi de scoala

Daca ieri florestenii s-au bucurat ca au ajuns in 10 minute in Manastur, astazi, in prima zi in care cursurile au inceput de la ora 8, traficul a fost infernal. 40 de minute a durat sa ajunga soferii de pe strada Cetatii pana in capatul cartierului Manastur.

Sirul de masini s-a intins pe aproape toata strada, punand la grea incercare nervii si rabdarea soferilor. Apoi pe DN1 coloana s-a miscat relativ repede, asa ca cei care au iesit din casa la ora 7 au ajuns pe strada Bucium, in Manastur, la ora 8 fara 5 minute.


Un blocaj usor a fost si la intersectia strazilor Primaverii si Izlazului, din cauza lucrarilor din zona, apoi pe linia de tramvai s-a circulat bine pana la podul Garibaldi, unde, din nou s-a aglomerat, pentru ca la semafor se circula pe o singura banda in directia centru, tot din cauza lucrarilor de reabilitare a tramei stradale.

Comentarii

anca

16.09.2015 22:14

Asteptam cu interes vesti pe data de 1 octombrie cand incep si studentii anul universitar.

viorel

18.09.2015 09:26

Un motiv excelent pentru cei care au diverse afaceri pe strazile zdrobite, sa dea faliment"" in liniste""; corectez, pe strada Baritiu ""se lucreaza""de 4 luni jumate !Mii de multumiri si urari ""de bine""celor responsabili!

teo

24.09.2015 20:47

E absolut ingrozitor in momentul de fata si probabil va fi tot mai rau pe masura ce orasul se extinde. Infrastructura nu face fata cerintelor iar autoritatile sunt cu 10 ani in urma. E nevoie in primul rand de o miscare civica reala si sustinuta !!! Daca poporul s-ar revolta macat o leaca ... apoi ... de putina bunavointa si nitzica inteligenta ( cea care a mai ramas prin tara ). Evitarea semaforizarii: prin pasarele pentru pietoni, sensuri giratorii etc., largirea drumurilor PESTE TOT unde este posibil, restrictionarea accesului cu autovehicule in buricul centrului, crearea de locuri de parcare in spatiile "moarte" etc ... Adevarul e ca se iau si masuri stupide, ce costa enorm, fara prea mult folos, cum s-a facut de exemplu modernizarea pe Calea Baciului unde ... s-au facut 4 benzi pe o distanta relativ scurta, iar coloana se formeaza acum la podul ... care a ramas pe 2 benzi ...si copii pleaca la scoala la 6.30 si oamenii nu ajung la timp lucru. Daca am calcula cati "ani de munca" aduna impreuna cei care-si risipesc zilele in trafic ... poate am ajunge umili in atentia autoritatilor cu suma calculata. Numai bine tuturor.

Adauga comentariu