Doua palate cu acoperisul spart asteapta cu disperare interventia primariei

Locuiesc in centrul Clujului, in cladiri minunate, insa traiesc de multi ani in conditii precare. Dupa ce instanta a decis ca Primaria Municipiului Cluj-Napoca detine cladirile de pe strada Iuliu Maniu de la numerele 1 si 3, chiriasii de aici asteapta cu infrigurare sa le reabiliteze. Frumoasele camere au pete mari pe tavan, iar peretii au multe crapaturi, pentru ca nu s-au mai facut reparatii de trei decenii. Oficialii municipalitatii spun ca lucrarile vor fi incluse in bugetul de anul viitor, insa locatarii atrag atentia ca ar putea fi prea tarziu.

Cele doua cladiri au porti scorojite, cu crapaturi si tencuiala cojita. Chiriasii de acolo nici macar nu stiau de decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a acorda Primariei Cluj proprietatea acestora, in defavoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba si a Fundatiei Statusul Romano-Catolic din Transilvania. 

"Ar fi bine sa se faca ceva repede cu cladirile astea. De cel putin 30 de ani nu s-au mai facut reparatii aici!", a spus unul dintre locatari, care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Pe coridor, o pata galbuie se vede in coltul tavanului. 

In dormitor, alte pete, mult mai mari. 

"Anul trecut, chiar in a doua zi de Craciun ne-am trezit cu inundatie din pod", a spus un alt locatar al apartamentului.

Cauza acestor pete de mucegai este acoperisul subred. Sute de sparturi se pot vedea din interiorul podului. Tiglele vechi s-au spart, au alunecat sau chiar s-au deteriorat scandurile care le sustin. 

Drept urmare, locatarii isi iau masuri cum pot: amenajand o adevarata instalatie de galeti, oale si ligheane care sa colecteze apa de ploaie. 

Sparturile se pot vedea pe toate laturile acoperisului. O alta masura pe care au luat-o chiriasii, disperati de situatie, a fost sa lege tiglele cu sarma. 

 

"Noi am tot facut sesizari la primarie in toti acesti ani, dar ni s-a raspuns mereu ca nu sunt bani. Ar fi bine sa ia masuri cat de repede, oricand se poate intampla un dezastru cu acoperisul, plus ca sunt crapaturi in pereti", a mai spus chiriasul. 

La toate acestea se adauga si faptul ca locatarii care au perete spre cladirea Muzeului de Arta au igrasie si pe pereti.

"A fost un proces de retrocedare pe care l-am castigat saptamana trecuta, urmeaza sa ni se comunice sentinta si urmeaza sa il prindem in programul de reabilitari de anul viitor. Se va face si proiectare, alocari bugetare si tot ce va fi nevoie demersurile vor demara la inceputul anului viitor. se pot faceinsa reparatii de urgenta, daca e cazul. Pana acum nu puteam interveni acolo legal. Nu puteam aloca buget pentru reparatii, nefiind finalizat procesul", a declarat un reprezentant al Biroului Mass-Media din cadrul municipalitatii clujene. 

Amintim ca recent a avut loc loc un dialog pe aceasta tema la Realitatea FM, intre primarul Emil Boc si un ascultator care s-a prezentat Daniel, care s-a lasat cu nervi si jigniri. Ascultatorul l-a intrebat pe primar daca e "platit din banii nostri sau din poseta Elenei Udrea", Boc l-a facut "impertinent", dupa cum relateaza ziuadecj.realitatea.net.

Dincolo de iesirile celor doi, s-a dovedit ca Daniel avea dreptate. Acesta a intrebat daca primaria intentioneaza sa faca lucrari de reparatii la imobilele de pe strada Iuliu Maniu, de la numerele 1 si 3, despre care el aflase ca au intrat definitiv in proprietatea primariei. Primarul a parut insa ca nu cunoaste acest detaliu. "Sunt ale noastre", a venit si confirmarea de la Biroul mass-media al municipalitatii.

Printr-o decizie a inaltei Curti de Casatie si Justitie (iCCJ), Arhiepiscopia Romano - Catolica Alba - Iulia si Fundatia Statusul Romano - Catolic din Transilvania, cele care revendicasera cladirile, au pierdut definitiv sansa de a pune mana pe ele. iCCJ a confirmat in 7 octombrie decizia din septembrie 2014 a Curtii de Apel Iasi pe aceasta speta. "Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantele Arhiepiscopia Romano - Catolica Alba - Iulia si Fundatia Statusul Romano - Catolic din Transilvania impotriva deciziei nr. 194 A din 29 septembrie 2014 a Curtii de Apel Iasi - Sectia Civila", este solutia. Motivarea deciziei nu a fost facuta inca publica.

In discutia cu Daniel, Emil Boc o tinea cu Kentucky Fried Chicken (KFC), despre care sustinea ca este singurul chirias din zona al primariei. Dar mai sunt cateva familii care locuiesc acolo si care au participat financiar la castigarea procesului cu romano-catolicii, inclusiv prin angajarea unui avocat. si care platesc lunar chirie municipalitatii.

In plus, Boc s-a aratat gata sa sanctioneze proprietarul cladirii pentru ca nu repara cladirea, dar proprietarul este chiar primaria pe care o conduce. Evident, in aceasta calitate, municipalitatea are obligatia de a repara cladirea. Emil Boc a afirmat intr-o alta emisiune radio ca exista o societate desemnata sa repare imobilele primariei unde exista chiriasi, dupa ce administratorul blocurilor de locuinte sociale de pe strada Timisului s-a plans in direct ca nimeni nu se mai ocupa de aceste imobile date in folosinta in 2008.

Adauga comentariu