DOSARUL ȘPAGĂ DE LA INVALIZI a ajuns în instanță. Medicii Carmen Teodora Gruiță, Faur Alexandru și Aurica INTERMEDIARA, principalii inculpați!

Medicii Teodora Gruiță și Faur Alexandru, alături de Aurica Calman - cea care încasa șpaga pentru dosare de ajutor social, au fost trimiși în judecată. DNA Cluj a finalizat rechizitoriul din dosarul DOSARUL ȘPAGĂ DE LA INVALIZI. Potrivit procurorilor, ancheta cuprinde 51 de inculpați: câțiva medici clujeni, printre care Gruiță și Faur, persoana care intermedia mita (Aurica Calman) și alte zeci de persoane care plăteau șpăgi pentru pensii de invaliditate. 

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților: FAUR ALEXANDRU, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată, GRUIȚĂ CARMEN TEODORA, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată;

În stare de arest preventiv a unei persoane fizice (Aurica Calman), fără vreo calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită (2 fapte din care una în formă continuată),
- trafic de influență în formă continuată.


Și în stare de libertate a 48 de persoane fizice sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită,
- cumpărare de influență.

Citește și: EXCLUSIV! Medic de la Clujana, suspendat de către DNA Cluj! Dr. Carmen Teodora Gruiță, inculpată în dosarul ȘPAGĂ DE LA INVALIZI


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:


„În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei și a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienților noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă.
În total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum și diferite produse alimentare și băuturi alcoolice.
La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași perioadă și în același context, inculpata Gruiță Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi medici și față de persoana fizică cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, arată cei de la DNA Cluj. 

 

VEZI ȘI: EXCLUSIV! SCANDALUL momentului. DNA Cluj: Dosar NOU de MITĂ pentru pensii de invaliditate. ȘPAGĂ pentru parafa doctorului Alexandru Faur

 

 

Dosarul DNA CLUJ, o "noutate" veche! Orbul vedea, surdul auzea, invalidul se plimba și toți aveau venituri asigurate de medicul Alexandru Faur

Potrivit informațiilor Ziar de Cluj, infracțiunile comise de medicul Alexandru Faur au fost prezentate procurorilor de la DNA Cluj în urmă cu ceva ani, dar aceștia n-au avut chef de lucru și ba și-au declinat competența, ba au făcut pe proștii. Cel puțin ofițerul Remus Pintea și procurorul Theodor Pavelescu știau de șpăgile încasate de Alexandru Faur. 

În starea de fapt pe care cei de la DNA Cluj o vor prezenta public mâine, în comunicat de presă, se va vorbi despre zecile de cazuri ale persoanelor declarate invalide, dar care puteau umbla fără probleme. Surzii auzeau, iar orbii vedeau. Fără a fi vorba despre un miracol dumnezeiesc, pe scurt oamenii o foloseau pe Aurica ”INTERMEDIARA” pentru a obține venituri ilicite de la Statul Român: pensii de boală și de invaliditate. 

Reamintim că în prezent există peste 60 de acte materiale cu privire la rețeaua șpăgii din acest dosar. Mai mult, procurorii au reușit să audieze inclusiv ”victime„ ale celor doi: persoane care aveau probleme de sănătate reale, dar cărora, din cauză că au refuzat să dea mită, li s-a stabilit o încadrare medicală mai ”ușoară”, pentru a nu beneficia de ajutorul de la Statul Român. 

Adauga comentariu