In vizor

Dorin Bob, sătmăreanul care revitalizează Țara Codrului. Cu o fermă uriașă de aluni și milioane de euro investiți

Sătmăreanul Dorin Bob (52 de ani) este un anteprenor de peste două decenii care s-a remarcat, în primul rând, prin fabrica de conserve de legume și fructe Arovit, devenită un brand național. Acum își propune un alt plan ambițios, care va duce la revitalizarea Țării Codrului, potrivit presasm.ro

O fermă revitalizată printr-o investiție de 15 milioane de euro în realizarea unei plantații de aluni

Ferma de la Necopoi, reprezentativă în trecut, își va recâștiga locul bine meritat în județul Satu Mare. Prin această investiție, în valoare de 15 milioane de euro, Țara Codrului va primi un impuls major.

”Vom face o investiție de 15 milioane de euro din fonduri proprii și din credite bancare. Planul nostru de dezvoltare este făcut independent de fondurile europene pe care nu le excludem in viitor.”, a explicat Dorin Bob, administrator Arovit.

În cadrul acestui proiect, gigantul jucător pe piata industriei dulciurilor și alunelor, Ferrero, va asigura suportul tehnic.

De ce o cultură de alune la Necopoi?!

”Din discutiile cu reprezentanții Ferrero – cu o experiență uriașă pe segmentul producției de alune – am înțeles potențialul acestei culturi, care este foarte mecanizată. Am fost în Roma și am văzut o cooperativă cu 5.200 de membri, cu un randament de aproximativ 3.000-4.000 de euro pe hectar, corespondentul la 50-60 de zile de muncă pe an, ceea ce mi-a stârnit interesul. Cercetând potențialul acestei nișe de agricultură sunt convins că putem dezvolta în regiune o afacere de acet tip. În procesul de căutare a unei locații, inima m- a adus la Homoroade”, a dezvăluit investitorul cu origini sătmărene.

”Ca parte integrantă a procesului de expansiune, specialiștii italieni vor fi prezenți în vederea realizarii unei pepiniere și ne vor asista pe parcursul transferului tehnologic”, a completat Dorin Bob.

Puterea exemplului, agregatorul agricultorilor din Țara Codrului

Un patriot și un optimist convins, Dorin Bob pornind în prima fază cu 350 de hectare cultivate, are ca obiectiv în orizontul a 5 ani mărirea suprafeței până la 5.000 de hectare. Acest lucru nu se va putea realiza fără colaborarea agricultorilor din zonă. Aceștia vor beneficia de sprijinul total din partea Arovit: financiar, logistic cât și asistența pe durata procesului de implementare a transferului tehnologic.

”Unitatea de la Necopoi va avea și calitatea de experiment pilot- cercetand posibilitatile de realizare a unei activitati de acest tip intr- o zonă in care hărnicia este îmbinată cu cinstea. În cadrul colaborarii vom beneficia de specialiști formatori din Italia sau Franța care ne vor asista pe durata întregului proces. Actualul plan de la Necopoi este modular și va începe să genereze profit din anul 4 sau 5. Odată implementat suntem siguri că viitorii fermieri sătmăreni vor fi alturi de noi. Obiectivul nostru în orizontul a 5 ani este atingerea a unei suprafețe de 5.000 de ha cultivate în asociere cu investitorii locali”, a afirmat investitorul Dorin Bob.

Țara Codrului, o zonă aleasă cu inima

Personaj complex, Dorin Bob este de origine din Satu Mare și este inginer agronom de profesie și provine dintr-o familie de intelectuali. A venit în urmă cu patru ani la ferma din Necopoi, iar din fostul sediu administrativ al fostei ferme pomicole a văzut turla bisericii din Medișa, localitatea unde s-a născut mama sa, devenită medic de profesie. Pe partea dreaptă a fermei se află localitatea Hrip, unde bunicii săi au fost învățători. Astfel încât toată copilăria sa a fost legată de Țara Codrului și de minunatele sale peisaje.

Arovit, transformat într-un brand național

Povestea Arovit a început în 1942, odată cu primele conserve din fructe și legume produse în fabrica din Valea lui Mihai – fabrică de conserve cu tradiție în Romania și emblemă a agriculturii bihorene. Continuând un obicei culinar românesc cu vechime, de-a lungul celor 79 de ani de activitate, Arovit a pus la dispoziția clienților săi conserve din cele mai bune roade ale pământului și odată cu acestea, o fărâmă a tradițiilor și bunătăților autentice românești.

Practic, Arovit reprezintă în multe privințe istoria conservării legumelor și fructelor – privită atât ca și perpetuare a unei tradiții, cât și ca o evoluție constantă a acestor importante resurse ale bucătăriei. Astfel, gama produselor Arovit s-a transformat și ea, în pas cu vremurile, fără a răpi însă din savoarea gustului de odinioară și cuprinde în prezent o varietate de produse și arome din următoarele categorii: dulcețuri și gemuri, nectaruri, produse din tomate, mâncăruri de post, mâncăruri cu carne, legume în apă, produse dietetice și produse dedicate patiseriilor.

sursa foto: presasm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *