Donald Trump sau Joe Biden? Busola electorală, un test realizat de o echipă din Cluj, îți spune cu care din cei doi candidați te potrivești

Românii au acum posibilitatea de a-și compara preferințele politice cu cele ale principalilor doi candidați în alegerile prezidențiale din SUA: Donald Trump și Joe Biden, mulțumită unei „busole electorale”, un instrument dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și de la alte universități din Olanda și SUA. Tot ce trebuie să faceți este să răspundeți la niște întrebări.

”România este una dintre puținele țări care a lansat o asemenea aplicație. Facem parte dintr-o echipă internațională. Mai există în Olanda, Belgia, evident SUA, dar sunt relativ puține țările care au implementat-o”, a declarat pentru Libertatea Mihnea Stoica, lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (UBB).

Unul dintre scopurile busolei este de a familiariza cetățenii din România cu spațiul politic american.

„De fiecare dată, un avantaj în percepția publicului, mai ales a celui care nu este familiarizat, îl are actorul politic care se află într-o poziție de conducere. Vizibilitatea cea mai mare în România o are Donald Trump. Dar tocmai asta încercăm să facem cu această platformă, să familiarizăm cititorii cu temele, nu atât cu actorii, care au personalitatea lor și pot să atragă simpatii și antipatii prin felul lor de a fi”, spune Stoica.

Busola electorală pentru alegerile din SUA are însă și un rol de test, în condițiile în care aceeași echipă de cercetători se pregătește să lanseze o aplicație similară pentru alegerile parlamentare din România.

„Am avut în vedere și apropiatele alegeri parlamentare din România. Și am familiarizat românii cu această aplicație, cu această platformă care va structura mai bine harta politică in România. O astfel de platformă îți permite să înțelegi structurat cum te raportezi față de principalele partide, sau față de principalii candidați, în cazul SUA”, spune lectorul universitar.

Cele mai relevante teme Temele întrebărilor au fost alese pentru a reflecta interesele americanilor, dar și ale europenilor.

În acest moment, la puține zile după ce a fost lansată busola electorală pentru alegerile americane, câteva mii de utilizatori din România au făcut deja testul, cifră care arată interesul mare pentru scrutinul american.

Primele răspunsuri, explică Stoica, arată că românii se înscriu în tendința europeană, de a avea perspective similare mai degrabă cu Joe Biden decât cu Donald Trump. Dar deocamdată, asta spune mai multe despre publicul care a apucat să facă testul busolei, unul restrâns, și nu reprezintă în niciun fel un eșantion relevant pentru întreaga populație a României.

Testul poate fi făcut AICI. 

sursa foto: dallasnews.com

Adauga comentariu