Domnule și Doamna Banca Mondială, vă rog să nu vă supărați, dar pentru 810.000 Euro luați pentru Strategie, umil subsemnatul mă aștept la un ceva mai mult, nu la manipulare tristă!

Primăria Cluj-Napoca a avut vreo 810.000 de euro de dat Băncii Mondiale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru ca nişte specialişti ai acesteia să creeze ceea ce s-ar numi "Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pe perioada 2014-2020".

2014 - 2020 am scris? Păi, deh, dacă dai căutare pe site-ul Funărilei lui Emil Boc pe cuvinte cheie (gen: strategie dezvoltare, Banca Mondiala, identificarea priorităţilor şamd, cuvinte din acestea frumoase ce sună fain la orice plenară), dai fix de ele şi în documentele mai vechi. Ceea ce seamănă a un copy-paste în valoare de 810.000 euro. E ca atunci când Boc s-a străduit mai tare ca Buta să îi vâre acestuia opt sute de mii de iepuroi în cont: o nimic pe bani publici. Strategia parcă e un parandarăt la deal-ul cu BM. Doar nu vrem să se şi muncească serios de 810.000 euro? Doar Boc stie să dea şi milioane de euro pe studii de prefezabilitate şi fezabilitate care folosesc doar la înfundat sertarele municipalităţii cu hârtii şi conturile cui trebuie cu bani. Ca să nu mai vorbim cum se descurcă pe Urbanism #El_Heffe al #Cartelului_PUZaloa...

Prin urmare (şi o să documentăm pe larg acest aspect), vorbim despre ceva care a fost "Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pe perioada 2014-2020" şi care acum, cândva, după consultări şi verificări la implementări, va fi fiind "Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pe perioada 2021-2030" (un deceniu de împliniri măreţe, sau cam aşa ceva). E un acord de prestări servicii semnat prin ianuarie 2020. Mno, după un an şi vreo două luni, prestatorul de servicii a scos la "dezbatere publică" şi "chestionat" cetăţenii municipiului nişte chestiuni. Cică la noi la municipiu am fost mai norocoşi, că ne-au trimis nişte surveymonkey, nu ca la alţii cărora le-au trimis nişte pdf-uri pe nişte mail-uri (grup restrâns) preluate de pe site-ul Guvernului din  secţiunea SIDU - Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană.

Ce-au trimis pe Cluj-Napoca (în bătaie de joc, să se bifeze ceva activitate de 810.000 de euro, îl lăsăm pe activistul civic Szakats Istvan să ne spună (dezvolte) într-o analiză acurată:

"Stimate domnule primar Emil Boc,

Stimată Bancă Mondială,

mă simt onorat ca, în calitate de cetățean, m-ați invitat și pe mine (alături de tot orașul) să contribui la identificarea priorităților pe termen mediu pentru Cluj. Să știți că am încercat - dar, cu părere de rău, a trebuit să mă dau bătut după o oră de chinuială cu cele două surveymonkey-uri.

Sintetizând: domne', ămi pare rău da' îmi cereți să fac un Top 50 Manele pe baza unor titluri - da' pesele nu mi le mai dați să le și ascult.

Chiar îmi pare rău.

Uite, chiar primul titlu din surveymonkey-ul dumneavoastră.

"Sprijinirea tranziției la o mobilitate urbană sustenabilă, multimodală și cu emisii reduse de gaze cu efect de seră, care să se concretizeze într-o scădere cu 10 procente procentuale a ponderii cetățenilor care utilizează autoturismul până în anul 2030".

Nu vă supărați, pe ce-i piesa asta, pe taragot sau pe saxofon?

-câte gaze cu efect de seră emitem acum?

-câte procente ale cetățenilor utilizează acum autoturismul?

-cât de sustenabilă e acum mobilitatea noastră urbană?

Intuiesc că ar trebui să știu aceste lucruri - doar m-ați întrebat din ele. Dar nu le știu.

Să știți, pe mine mă onorază și când îs băgat în samă preț de-o întrebare, și deci vă jur: eu CHIAR aș vrea să dau cu părerea informată. Dar nu le știu pe astea, Domne. Nu le știu.

Parcă aud: "Dă domne un goagăl, că-s acolo pă net!" Să știți, io chiar dau goagăle. Dar ca să fac asta pentru fiecare poziție din cele două surveymonkey-uri - ceea ce pare că-mi cereți, sincer, e un efort care mă depășește.

Dar stai! Există o soluție! Cu siguranță le știți pe astea chiar dumneavoastră! Că dumneavoastră chiar ați lucrat din aceste date! Deci le aveți deja pe toate, frumos, ordonate. Oare n-ați vrea să ne ajutați un pic? Ca să dăm cu părerea într-o oarecare cunoștință de cauză?

Ați binevoi, concret, să ne dați niște linkuri către documentele publice pe care le-ați utilizat - în cazul citat, la strategia pe mobilitate urbană, la câteva studii pe poluare ale orașului, gen?

Ne-ați ajuta oare, să avem măcar șansa să simtim și noi că răspundem informat - că tot ne-ați întrebat?

Măcar powerpointurile alea frumoase, prezentate public la prelegerile de la "CIIC", măcar alea nu ni le-ați mai arăta odată?

"Hai domne dă cu scrollu că-s în video?" Really? Ne puteți ajuta cu o listă a videourilor?

"Hai domne că-s pe pagina primarului?" Really?

Domnule Primar, vă rog să nu vă supărați, dar pentru 810.000 Euro dați pentru Strategie, umil subsemnatul mă aștept la ceva mai mult.

Domnule și Doamna Banca Mondială, vă rog să nu vă supărați, dar pentru 810.000 Euro luați pentru Strategie, umil subsemnatul mă aștept la un ceva mai mult.

Nu-i nevoie să vă mai dau eu încă un pic de la mine, așa-i? Hai să facem Top 50 Manele cinstit, pe ascultate, nu numa' pe titluri. Hai să nu ne batem joc de noi înșine, incluzând lăutari pe care-i știu valoroși, care chiar au băgat acolo prin tarafuri.

Știți, în al doilea surveymonkey ne cereți să ordonăm "proiecte de interes municipal, care cad în sarcina Primăriei Cluj-Napoca." Mă uit la o listă de 116 titluri. O sută șaisprezece avioane trec pe cer.

Domnule Primar,

dumneavoastră, cu atât de mult respect pentru cetățean, sigur nu avizați așa ceva - ce pentru unii cetățeni ar putea să arate așa, de la o poștă, a manipulare.

Domnule și Doamna Banca Mondială,

dumneavoastră, cu atât de mult profesionalism, sigur nu v-ați permite profesional să iasă ceva de sub mâna dumneavoastră - ce arată așa, de la o poștă, a cacealma.

Sigur trebuie să fie ceva eroare acolo.

Sigur sunt niște linkuri acolo - numai că nu se văd din cauza unei erori de redactare. Sigur e acolo un link către o bază de date publice - numa' nu se vede dintr-o eroare de CSS.

Am toată încrederea că o veți corecta.

Vă mulțumesc.

Szakats Isvan"

Adauga comentariu