Reportaj

Domnilor Boc si Cuibus, copiii vostri ar studia pe aceste scaune mucegaite, la o scoala publica?

O imagine face cat o mie de cuvinte. Iar imaginile surprinse in al patrulea cel mai performant liceu din judetul Cluj, Mihai Eminescu, vorbesc de la sine despre lipsa de responsabilitate a autoritatilor locale. Asa arata scaunele pe care cei 780 de elevi se vor aseza luni, in prima zi de scoala, dupa ce vor intona Imnul Romaniei. Cam la aceeasi ora, primarul Clujului, Emil Boc, va tine un discurs emotionant despre performanta invatamantului clujean. La o alta scoala, inspectorul scolar Cuibus se va lauda cu liceele din oras, dupa ce pe profesorii de la Eminescu i-a trimis sa-si tina orele la CUG.

Profesorii de la Liceul Mihai Eminescu sunt, in aceste zile, femei de serviciu. Aduna manuale, cara mobilier, spala pe jos. Cu cateva zile inainte, au aflat ca trebuie sa functioneze in urmatorul an scolar intr-un camin al Liceului Anghel Saligny, deoarece cladirea scolii lor, de pe Bulevardul 21 Decembrie, este in santier.

Ce au lasat, insa, constructorii in urma lor, este greu de imaginat. Aceste scaune, aproape noi, sunt pline de mucegai. Dulapurile cumparate anul trecut din fondul parintilor sunt la fel, pline de mucegai, numai bune de aruncat la gunoi. Afara ploua torential, iar in curtea liceului mobilierul din scoala este timid ascuns sub o prelata. In cateva luni, si acela va fi numai bun pentru lemne de foc.

Asa arata scaunele pe care cei 780 de elevi ai Liceului Avram Iancu se vor aseza luni, in prima zi de scoala, dupa ce vor intona Imnul Romaniei. Cam la aceeasi ora, primarul Clujului, Emil Boc, va tine un discurs emotionant despre performanta invatamantului clujean. La o alta scoala, inspectorul scolar Cuibus se va lauda cu liceele din oras.

Profesorii de aici le curata cat pot, dar mare lucru nu pot face, iar bani pentru altele nu sunt.

Cladirea liceului este reabilitata din fonduri europene, beneficiar fiind Primaria Cluj-Napoca. Numai ca, in timpul lucrarilor care au inceput in luna iulie, muncitorii au distrus sali de clasa aflate in stare buna, au smuls parchet aproape nou, si au lasat aproape toata scoala fara acoperis.

Asa arata o sala de la subsolul cladirii. Inauntru ploua cu galeata, iar mobilierul ascuns aici este plin de mucegai.

Daniela Ghita este profesoara de Limba Latina si ii vine sa planga, atunci cand arata spre dezastrul din jurul ei.

“Mobilierul sta in ploaie, peretii scolii sunt pana la subsol imbibati de apa. Fiind o cladire istorica, patronata de principesa Ileana, in loc sa se tina cont ca este patina Clujului, au distrus-o! Aceste dulapuri sunt cumparate dn fondul parintilor, anul trecut. Acum sunt bune de aruncat.

Cladirea este din 1896. Degeaba este termopan frumos afara, daca peretii sunt imbibati cu apa. Daca subsolul vechi de 120 de ani se imbiba cu apa, despre ce reabilitare vorbim?”, spune ea.

Ieri, profesorii de la Eminescu au carat toata ziua mobilier si manuale la caminul de la Anghel Saligny, acolo unde vor functiona, provizoriu, in urmatorul an scolar. Tot ei spala pe jos, in genunchi, salile de clasa, pentru ca elevii sa gaseasca, luni, incaperile curate. Dupa ce au aflat ca vor fi mutati, din vina constructorului, care a promis ca va finaliza 20 de sali de clasa din scoala pana in 7 septembrie, au incercat sa obtina intelegere de la Inspectoratul Scolar Judetean. Atitudinea cu care au fost, insa, tratati de inspectorii sefi ai judetului le-a lasat un gust si mai amar.

Inspectorul-sef Cuibus: „De ce i-ai adus pe ASTIA aici?”

Niculina Bodocan este profesoara de Geografie si a mers personal la viitoarea scoala, pentru a vedea conditiile in care vor studia elevii ei, S-a adresat inspectorului-sef, Valentin Cuibus, incercand sa gaseasca o solute mai avantajoasa pentru elevii de la Eminescu, nevoiti sa studieze dupa-amiaza, din lipsa de spatiu. Drept raspuns, inspectorul-sef al judetului a replicat pe un ton zeflemitor si i-a trimis la CUG.

“Am cerut sa se caute o alta solutie, bineinteles una mai buna, mai avantajoasa pentru elevii nostri. Dansul nu a fost dispus, pur si simplu, sa comunice. In plus, a ridicat tonul la mine. Eu nu am apucat sa spun care este propunerea, doar am spus ca am vrea ca elevii nostri sa nu fie nevoiti sa iasa de la scoala noaptea. Raspunsul lui a fost acela ca daca nu ne convine, are o solutie alternativa pentru noi :”Mergeti la CUG!”. Lucrurile acestea nu le-a spus pe un tot foarte potrivit. In plus, a intrebat-o pe doamna directoare: <> Noi nu suntem ASTIA. Eu, ca profesor, m-am dus acolo sa vad unde voi functiona in anul scolar care incepe”, spune cadrul didactic.

In replica, Valentin Cuibus spune ca nu i-a jignit pe profesori.

„In momentul in care a fost intalnirea de la Saligny, era dar o intalnire, in care trebuiau predate spatiile catre conducerile celor scoli, iar ideea pe care o voia o doamna, care era foarte agitata, era sa scoatem afara din scoala Liceul Avram Iancu, care a primit tot la Saligny sase sali de clasa. Nu puteai sa ii dai afara pe Avram Iancu, asa cum nu puteai sa dai afara Saligny din sala de sport, asa cum isi doreau unii dintre profesori. Ei trebuie sa accepte sa lucreze impreuna. Asta este situatia, nimeni nu e bucuros de ea”.

Cat despre starea mobilierului, inspectorul-sef sustine ca este strict responsabilitatea primariei, care a semnat contractul de modernizare a scolii.

„Nu avem niciun amestec in acest contract. De partea administrativa raspunde administratia locala, care este proprietarul spatiului. Noi am sesizat primariei roblemele de la Eminescu in urma cu o luna. Le-am spus ca nu vor termina si avem probleme cu constructorul. Eu nu pot sa intru in relatia contractuala pe care Primaria o are cu constructorul, sunt singurii care au posibilitatea sa intre acolo.

Profesorii de la Eminescu sunt nemultumiti de conditiile oferite in viitorul spatiu, de la Saligny. Mai mult, spun acestia, elevilor li s-a interzis sa foloseasca sala de sport a scolii.

“Inspectoratul a hotarat ca nu putem folosi sala de sport, in conditiile in care este inchiriata unui club sportiv.  Cei de acolo au luat inclusiv perdelele din geam, pe motiv ca le vor strica elevii nostri. Au spus ca au investit acolo. Noi nu am dorit sa mergem acolo, suntem fortati. Ostilitatea cu care am fost primiti ne-a socat”, spune profesoara Mihaela Turcu.

De situatia santierului de la Liceul Mihai Eminescu, responsabila este Primaria Cluj-Napoca, beneficiar al lucrarii. Mai exact, managerul de proiect Ovidiu Campean, deoarece lucrarile sunt finantate din fonduri europene.

Liceul Eminescu, alaturi de Scoala Gimnaziala “Ion Agarbiceanu” si Liceul Teoretic “Avram Iancu”au fost incluse de primaria clujeana intr-un proiect de reabilitare pe fonduri europene. Valoarea totala a proiectului este de peste 62 de milioane de lei, iar contributia municipiului este de 2 milioane de lei.

In cazul a doua scoli – Eminescu si Agarbiceanu – contractele au fost adjudecate de asocierea SC Coldea Constructii SRL – SC Grup Energoinstal SA – SC Dava Invest SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *