Anchete

Doi clujeni reținuți de DIICOT SIBIU, într-un dosar cu traficanți de droguri. Rețeaua își forța clienții să consume stupefiante

Procurorii de la DIICOT Sibiu au efectuat miercuri, 11 iulie, patru percheziții la Cluj-Napoca. În comunicatul oficial dat de anchetatori se arată că ieri au avut loc peste 20 de percheziții domiciliare în Sibiu și Cluj, la mai multe persoane ce făceau parte dintr-o rețea formată în urmă cu doi ani la Sibiu.

Potrivit surselor Ziar de Cluj, cei de la DIICOT sprijiniți de B.C.C.O Cluj-Napoca, au descins în patru locații din Cluj-Napoca. În urma perchezițiilor, doi tineri (vârste: 19 și 27 de ani, domiciliați în Cluj-Napoca) au fost reținuți pentru 24 de ore. DIICOT Sibiu va înainta propunerile de arest preventiv pentru următoarele 30 de zile.

„S-au efectuat 24 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Sibiu (20 de percheziţii) şi a municipiului Cluj-Napoca (4 percheziţii),  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea  unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, efectuare de operaţiuni  cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic internaţional de droguri de risc şi  trafic internaţional de droguri de mare risc”, arată cei de la DIICOT Sibiu.

Procurorul de caz susține că rețeaua se ocupa cu traficul de substanțe stupefiante astfel: traficanții se aprovizionau cu stupefiante din afara țării, pe care le obțineau de pe Dark Web și ulterior le vindeau prin intermediul unor colaboratori ai grupării, direct către consumatori. Anchetatorii au descoperit că rețeaua se întâlnea în două baruri din Sibiu, unde se stabile planul de distribuție a drogurilor. În comerțul cu stupefiante erau implicați și barmani angajați în respectivele locații.

Comerț cu forța

Liderii rețelei sunt cunoscuți în Sibiu, fiind implicați în mai multe scandaluri (unul dintre aceștia este cercetat pentru tentativă de omor, iar altul pentru comiterea unei crime). Potrivit declarațiilor date la dosar, persoanele ce cumpărau substanțe stupefiante de la membrii rețelei erau obligate să achiziționeze cantități peste consumul propriu. Ulterior, în cazul în care clienții nu plăteau la timp, ”recuperatorii” din rețea recurgeau la amenințări și violențe fizice.

„ În cazul în care aceștia nu reușeau să plătească la timp, recurgeau la amenințări și chiar la violențe fizice, fiind date că iniţiatorul grupării, pe acest fond, la începutul anului 2018 a fost implicat într-un incident petrecut în zona Pieței Cibin din municipiul Sibiu când acesta a înjunghiat o persoană încă neidentificată cu exactitate până în prezent (fiind transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă, după acordarea acestora, a părăsit unitatea medicală înainte de sosirea organelor de poliţie).

   Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri electronice, bani și diferite cantități de masă vegetală susceptibilă să conțină substanțe cu efect psihoactiv.

   Până în acest moment au fost identificaţi un  număr de 15 suspecţi care fac parte din gruparea infracţională sau cu legături strânse cu aceasta şi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale”, mai arată cei de la DIICOT.

Surse apropriate anchete susțină că ieri seară au fost reținute 12 persoane (printre care și cei doi clujeni) și alte două persoane au fost plasate sub control judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *