Din oras

Doi clujeni, nominalizati la „Oscarul” alpinismului mondial

Cosmin I. Andron si Cristina Pogacean au pus Romania pe harta alpinismului mondial. Muntele i-a adus impreuna si i-a facut sa isi ia in serios responsabilitatile, chiar si cand e vorba de o pasiune. In acest fel au ajuns sa fie primii romani nominalizati la premiul „Pioletul de Aur”, unul din cele mai prestigioase premii oferite in alpinism. 

Cei doi sunt membri ai Clubului Alpin Roman, ai carui oficiali au si anuntat vestea. 

„Organizatie cu traditie in ce priveste organizarea de activitati montane, Clubul Alpin Roman, infiintat pe 18 martie 1934 la Bucuresti la initiativa “Gruparii alpine”, se mandreste astazi cu recunoasterea internationala a membrilor organizatiei. Astfel, pentru prima oara in istoria clubului si a tarii, doi membri, Cosmin I. Andron si Cristina Pogacean se afla pe lista nominalizatilor la prestigiosul premiu Pioletul de Aur”, precizeaza acestia intr-un comunicat de presa. 

Este unul dintre cele mai ravnite premii in domeniu, fiind acordat anual incepand cu anul 1991 de catre revista franceza Montagnessi organizatia Groupe de Haute Montagnes. 

„Criteriile care stau la baza selectiei juriului sunt nivelul tehnic si angajamentul alpinistilor, originalitatea in alegerea obiectivului, respectiv natura inovatoare cu privire la modul de a conduce ascensiunea, fiind la fel de importanta”, arata oficialii clubului. 

Cosmin I. Andron si-a descoperit pasiunea pentru alpinism la varsta de 13 ani, cand a trait prima experienta montana, in apropiere de orasul sau natal, Baia Mare.

Are la activ o cariera academica de 15 ani, fiind licentiat in filosofie al Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) si doctor in filosofie al Universitatii din Londra, unde a profesat in perioada 2000 – 2004. Intre 2004 si 2009 a predat Cultura si Civilizatie Occidentala si Stiinte Sociale in Republica Populara Chineza. Intre 2009 si 2010 a fost directorul Centrului de Cooperare Internationala al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti. Cu toate acestea, atunci cand se prezinta, se recomanda drept „ghid montan in Romania”.

„Dupa anii la catedra mi-am deschis o firma de expeditii si aventura in Hong Kong. Experienta la SNSPA m-a convins ca nu merita sa faci cariera academica in Romania, pentru ca nu sunt bani decat in anumite locuri si conditii. Ca ghid montan, castig la fel ca un profesor”, a explicat Andron pentru Ziar de Cluj. 

De-a lungul anilor, hobby-ul sau s-a dovedit a fi un mod de viata. Cosmin I. Andron are acum in palmares numeroase expeditii in Europa, America, Asia si Africa, este atat ghid montan, cat si mountain trainer si instructor de ski. Se poate lauda cu experiente unice in China, Tibet (unde a escaladat in premiera mondiala mai multe cascade de gheata), Alaska sau Tanzania.

Expeditia care i-a adus prezenta pe listele de la Pioletul de Aur este cea de anul trecut, ascensiunea in premiera mondiala pe varful Gandharva Chuli – 6248 m (Himalaya regiunea Annapurna), realizata alaturi de Cristina Pogacean.

„Nici nu ma gandesc ca ar fi vreo sansa sa primim noi acest premiu. Pe aceeasi lista este si elvetianul Ueli Steck, care a escaladat in 28 de ore fata sud-vestica a Annapurnei, un varf de 8.000 de metri.  A fost o escalada perfecta, unul dintre cele mai grele trasee facute vreodata. Ca sa parafrazez un ministru de-al nostru, regret ca s-a intamplat in mandatul meu”, spune alpinistul. 

Competitia are la baza criterii cum ar fi un numar cat mai mic de participanti, dotari tehnice minime, anumite abilitati si creativitate. 

„Ar fi frumos daca ne-am plasa intre primii sase, dar, faptul ca doi romani au fost nominalizati pentru prima data la acest premiu e un premiu in sine, restul e cancan. Pentru noi e important sa putem dovedi ca in Romania se mai poate face si altceva decat alpinism de marketing”, a conchis Andron. 

Partenera sa de escalada si de viata Cristina Pogacean are 30 de ani, este originara din Targu Mures, si practica alpinismul din 2004, dupa noua ani de atletism, in cadrul Clubului Alpin Roman, Sectia Cluj. 

„Anii de atletism m-au ajutat mult si la urcarea pe munte”, marturiseste tanara. 

In viata de zi cu zi, Cristina este inginer in constructii civile si are o firma de proiectari in Cluj-Napoca. 

„Am fost impreuna cu Cosmin si intr-o expeditie pe Himalaya dupa care am ramas impreuna si in viata. Pe munte iti dai seama cel mai bine cand ti se potriveste cineva. Daca poti convietui intr-un cort, poti sa faci asta foarte bine si mai departe. Pana la urma ajungi sa ii acorzi toata increderea persoanei cu care mergi in expeditie”, dezvaluie alpinista. 

Si ea a participat la numeroase competitii de bouldering, escalada sportiva, escalada pe gheata si dry-tooling, obtinand numeroase premii si medalii.

„Se poate spune ca Pioletul de Aur este un Oscar al alpinismului, mai ales ca e greu sa faci diferenta, nu prea exista un grad de comparatie in aceasta zona. Se pune accent pe impactul asupra mediului, povestea din spatele ascensiunii si alte asemenea lucruri”, adauga ea. 

Despre atuul lor in fata altor alpinisti romani la nominalizarea pentru acest premiu clujeanca este de parere ca au reusit sa se distanteze de tendinta generala de a face „escalade comparabile cu ce se facea pe plan mondial in anii 80-90.

„Din pacate, ar trebui sa sarim niste etape ca sa ajungem in rand cu lumea. Toate ascensiunile romanilor de pana acum au fost pe trasee comerciale clasice, unde merg anual sute de oameni. Astea erau practicate mai mult in anii 70. De atunci s-au mai schimbat lucrurile. Acum sunt apreciate expeditiile cu persoane putine, cat mai putine mijloace, pana si oxigenul din masti e considerat, de pilda, dopaj. Trebuie sa fii abil si sa ajungi cat mai departe cu forte proprii”, a incheiat Cristina Pogacean. 

Cele sase nominalizari finale la Pioletul de Aur vor fi anuntate la sfarsitul lunii martie. Premiile sunt acordate anul acesta in perioada 26 – 29 martie, la Chamonix, Mont Blanc, de catre un juriu alcatuit din George Lowe (USA), Erri de Luca (Italia) Catherine Destivelle (Franta), Denis Urubko (Rusia), Sungmuk Lim (Korea) si Karin Steinbach (Germania).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *