Doctoranzii de azi, somerii de maine

Universitatile clujene produc, pe banda rulanta, doctoranzi. In acest an, la principalele institutii de invatamant superior din oras, cerceteaza peste 1.500 de tineri doctoranzi. Specialistii in resurse umane sustin ca piata fortei de munca din Cluj-Napoca nu ii poate integra pe toti tinerii doctori in concordanta cu studiile lor. De cealalta parte, absolventii de doctorat gasesc cu greu posturi la Cluj-Napoca, pentru ca sunt putine firme interesate sa-si dezvolte cercetarea si se orienteaza catre somaj. Universitatile spun ca nivelul de cercetare din oras e atat de avansat, incat tinerii cercetatori sunt ofertati de institutele de cercetare din Vestul Europei sau din Statele Unite ale Americii (SUA). In Cluj-Napoca tinerii cercetatori de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) spun ca nu-si gasesc job-uri in concordanta cu studiile pe care le au. Ca varianta de back-up, tinerii absolventi aleg sa-si depuna dosarele pentru somaj.
“Nu am vrut sa merg sa ma angajez in multinationale. In urma doctoratului nu ai experienta practica deloc. Eu am doctorat in marketing, insa piata nu e interesata foarte mult de studiile mele. In plus, nu poti sa-i pretinzi unui angajator sa-ti dea 3.000 de lei pentru simplul fapt ca ai diploma de doctor. Cand ma angajez, ma duc pe entry level. Asa ca am ales sa-mi depun dosarul de somaj”, a spus o tanara absolventa de doctorat de la UBB.
206 doctoranzi de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) au absolvit, astazi, proiectul european “Q-DOC Cresterea calitatii studiilor doctorale in stiinte ingineresti pentru sprijinirea dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, proiect in valoare de peste 20 de milioane de lei. De-a lungul anilor de studii, tinerii doctoranzi au primit burse de 1.850 de lei pe luna. Reprezentantii Universitatii Tehnice sustin ca majoritatea absolventilor de studii doctorale de la UTCN isi gasesc de lucru in institute de cercetare din strainatate.
“Toti cei care termina o scoala doctorala sunt persoane care pleaca dupa aceea. Multi din ei sunt plecati din tara. In general nu prea exista absolventi de doctorat de la UTCN care sa nu-si gaseasca de lucru. Acest lucru e caracteristic altor universitati. Probabil ca absolventii de comunicare sau de studii europene nu o sa-si gaseasca de lucru la reprezentantele diplomatice ale Romaniei in Europa. Sunt niste meserii care candva au fost utile. In inginerie lucrurile sunt putin altfel. Ingineria progreseaza, fiindca inginerul, doctor sau nedoctor,  are o admiratie retinuta fata de realizarile sale si stie ce datoreaza trecutului. (…) Inginerul are o gandire algoritmica, care doreste sa realizeze ceva. Multi lucreaza inca din timpul facultatii, de pe vremea masteratului”, a explicat, pentru Ziar de Cluj,  presedintele Consiliului de Administratie al UTCN, profesorul Radu Muntean.
In urma celor 3 ani de studii prin Q-DOC, la UTCN s-au realizat 5 co-tutele cu universitati de prestigiu din strainatate si au fost obtinute peste 50 brevete si cereri de brevete de inventie. Dascalii de la UTCN sustin ca salariile de incadrare pentru absolventii cu studii superioare sunt mai mari.
 “Salariile de incadrare, in Romania, sunt mai mari in cazul absolventilor cu studii superioare. Multi dintre Alumni UTCN sunt in strainatate. Din toti doctoranzii mei de la PRODOC toti sunt angajati in alte tari. Pe multi incercam sa-i angajam ca si cadre didactice aici, insa, din pacate nici acest lucru nu prea e posibil. Romania e inca in urma cu numarul de doctoranzi la nivelul tarii, fata de alte tari din Europa. Tot ceea ce se intampla aici e spre binele tarii”, a explicat decanul Facultatii de Constructii de Masini a UTCN, Daniela Popescu.
Universitatea “Babes-Bolyai” a admis, in acest an, 390 de tineri la studii doctorale. La UBB au absolvit, in 2013, 280 de tineri cercetatori. Potrivit Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, in 2012, 22 de doctoranzi si-au depus dosarele pentru somaj. In 2013 sunt in plata 29 de dosare ale tinerilor doctoranzi. Absolventii cu studii superioare primesc o indemnizatie de somaj de 50% din salariul de referinta.
“In general companiile mari, multinationalele sunt interesate sa angajeze oameni pentru partea de cercetare. Daca vorbim despre Nokia, pe vremuri, ei cautau specialisti IT, tehnici sau economici. Acum, doar companiile care au departament de cercetare si imbunatatirea tehnologiei angajeaza experti, IMM-urile mai putin”, a explicat, pentru Ziar de Cluj, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Comentarii

januvia

03.12.2013 12:36

si eu sunt in situatia asta.. ma voi recalifica ca electrician.. Romania are nevoie de muncitori .. asta ca sa auda totzi cei care se lasa prostiti de faculatile care promit marea cu sarea in special multe din Babes Bolyai

Radu

05.04.2015 15:39

 Nu-i nimic rau in a fii electrician, ba din contra, este o alegere buna si un job cinstit.

DT

28.11.2013 11:36

"Din toti doctoranzii mei de la PRODOC toti sunt angajati in alte tari"

o mica precizare: Daniela Popescu nu a avut nici un doctorand la PRODOC - la vremea aceea nici nu avea macar conducere de doctorat. Altfel...informatia este perfect adevarata.

NC

04.02.2014 15:11

Eu sunt absolvent de O-doc si nu am de lucru. 

Adevar 100%

10.02.2014 20:14

E trista stirea asta, dar adevarata. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar doctoratele date de UBB sunt pe banda rulanta... conducatorii de doctorat sunt de multe ori sub nivelul doctoranzilor, habar n-au de subiect, dar se pretind atotstiutori. Daca ati vedea ce "panarame" zac prin UBB v-ati ingrozi. Si ce salarii au! Apoi, saracii doctoranzi nu se aleg cu nimik dupa terminarea studiilor,poate cu vreo nevroza si cu o diploma de carton :(Cunosc aceasta situatie foarte bine si nu sfatuiesc pe nimeni sa-si piarda timpul facand doctorate aici in Romania, in schimb in strainatate esti apreciat daca ai un doctorat facut asa cum se face in "afara".adevar 100%

corect

29.09.2017 19:51

Frumos zis !Si eu cunosc situatia doctoranzilor din Romania. Ca student doctorand al unei facultati din UBB, cu articole ISI in reviste cunoscute si cu ore predate la facultate, mentionez urmatoarele :1.) Doctoranzii sunt tinuti ca sa tina seminariile profesorilor. Nimeni nu poate sa nege acest lucru.2.) Esti nevoit sa te angajezi in timpul doctoratului , caci bursa e prea mica.3.) In facultate nu raman cei mai buni, ci cei cu pile si relatii.4.) In momentul in care ai ore de tinut, doctorat de facut (caci coordonatorii nu fac absolut nimic) si esti si angajat, realizezi ca iti distrugi sanatatea iar stresul te consuma enorm.Dupa 2 ani de doctorat, nu recomand nimanui sa se inscrie la doctorat ! E cea mai mare greseala a vietii mele. 

Adauga comentariu