Din oras

Doar 35% din cainii din Cluj au fost microcipati

Microciparea cainilor in judetul Cluj este departe de a fi finalizata, chiar daca data limita pentru aceasta actiune era 1 ianuarie 2015. In ciuda faptului ca oficial termenul nu a fost prelungit, oficialii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj spun ca in urmatoarele doua luni se asteapta sa inregistreze un “numar important de caini”, ajungand astfel la microciparea a 80% din cainii din judet. Deocamdata au fost inregistrati si microcipati 35% din cateii judetului.

Problemele cele mai mari sunt in zona rurala, unde proprietarii de caini nu au  bani sa plateasca pentru microcip.

“Nu putem sa ii amendam pentru ca ei nu refuza microciparea, pur si simplu spun ca nu au bani. Asa ca am ajuns la o serie de compromisuri. Am apelat inclusiv la sprijinul primariilor, sa suporte ei contravaloarea microciparii. La Savadisla, la Chiuiesti s-a facut asa. In alte cazuri au facut medicii veterinari pe cheltuiala lor, urmand sa-si recupereze ulterior banii”, arata Nicolae Pivariu, directorul DSVSA Cluj.

Perioada pentru vaccinarea antirabica obligatorie a cainilor s-a prelungit pana la finalul lunii februarie.

“Speram ca in aceste doua luni sa microcipam un numar important de caini. Acum suntem undeva la 35%, Clujul nu sta rau, dar speram sa ajungem undeva la 80% pana la finalul lunii februarie. Termenul de 1 ianuarie era nerealist, vom insista in aceste doua luni si facem un apel la proprietarii de caini sa faca un efort financiar pentru a-si inregistra animalele”, a mai explicat Pivariu.

Acesta spune ca in judet 72 de medici veterinari arondati la circumscriptiile sanitar-veterinare pot inregistra si microcipa cainii.

“Orice medic veterinar poate face asta, avem 72 de medici in judet plus toate cabinetele din Cluj. Cu cei din mediul rural avem probleme, cei din mediul urban isi duc cainii la veterinar, ii vaccineaza”, a punctat Pivariu.

Potrivit Ordinului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare “cainii adulti cu proprietar se identifica si se inregistreaza pana la data de 1 ianuarie 2015 si in orice caz inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora si cel mai tarziu inaintea vaccinarii contra rabiei”.
Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Cluj, Adrian Oros, spune ca saptamana viitoare se va intruni colegiul pentru a avea o imagine clara asupra situatiei la nivelul tarii.

“S-a dat acea lege pentru ca era singura modalitate de a opri abandonul cainilor si inmultirea lor necontrolata, dar si o modalitate de a sti cu exactitate care caini au fost vaccinati antirabic. Legea nu permite acum vaccinarea antirabica a cainilor fara microcip, acesta fiind motivul pentru care termenul de vaccinare a fost prelungit pana la finalul lunii februarie. Si din cauza problemelor financiare sunt zone in judet in care microciparea s-a facut doar 20-30%, sunt localitati unde s-a facut 100%, in altele 50%. Multa vreme actiunile obligatorii au fost subventionate de stat, de aceea li se pare acum indreptatit cetatenilor ca si aceasta actiune sa fie subventionata. Microciparea  costa intre 30 si 100 de lei”, a subliniat Adrian Oros.

Acesta a mai spus ca in localitatile unde au avut parte de sprijin din partea autoritatilor si a fundatiilor identificarea s-a realizat in proportie mai mare.

“La sfarsitul saptamanii viitoare vom avea o informare la nivel national pentru a vedea care este situatia reala din teren pentru ca ANSVSA sa poata lua masurile necesare”, a mai explicat medicul veterinar.

Foto: click.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *