In vizor

DNA Cluj, cea mai harnica “sucursala” din tara

In ultimii trei ani, Clujul a avut cele mai spectaculoase stiri “generate” de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Au fost retinuti si trimisi in judecata un primar, un presedinte de consiliu judetean si alte personaje importante din lumea politica si de afaceri a judetului.  Au fost luate in colimator, fara sfiala, in vreme ce alte judete de dimensiuni asemanatoare au avut o activitate anticoruptie mai modesta, si, la finalul multor cercetari acuzatii au primit condamnari cu suspendare.

Prima trimitere in judecata de catre procurorii din cadrul DNA– Serviciul Teritorial Cluj in 2011 a avut loc in martie, fiind inculpat Petru Valean, fost agent de politie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Cluj – Biroul Inmatriculari, precum si a lui Oltean Adrian si Obrejan Radu Iulian. Fostul agent a inmatriculat 22 de autovehicule pentru care nu s-au platit taxele legale, atasand la dosare si false ordine de plata, fapt pentru care a primit mita si a prejudiciat statul cu 175.043 lei.

Peste  doar cateva zile, urmeaza anuntarea unor cercetari penale fata de Modrea Alain Florin, sef la Serviciul Inspectie Fiscala si Control Ulterior din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj, care a luat mii de euro mita pentru controale favorabile in anumite cazuri, precum si Zurt Mosche, cetatean israelian, administratorul unei societati, pentru ca a dat mita in acest caz.

In 26 mai 2011 procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului Szekely Adalbert Cornel, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta. Acesta fost prins in flagrant dupa ce a primit de la cele doua denuntatoare suma de 10.000 de euro ca sa intervina pe langa magistrate sa le dea pedepse mai mici pentru cazul in care erau cercetate.

A urmat, in 20 septembrie 2011 urmarirea penala a lui Nistor Niculae, director al Colegiului Tehnic „Napoca” din Cluj Napoca, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita. In schimbul banilor, acesta a facilitat atribuirea unei anumite firme inchirierea unei ferme din patrimoniul scolii.

Dosarul Radu Bica –  5 ani de inchisoare cu executare pentru fostul vice CJ

La 1 noiembrie 2011 a inceput seria victoriilor mari pentru procurorii din cadrul DNA– Serviciul teritorial Cluj, o data cu inceperea urmarrii penale asupra lui Radu Vasile Bica, vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj, pentru luare de mita. Cu o luna inainte, acesta a primit 25.000 de euro in schimbul furnizarii unor date pentru facilizarea castigarii unei licitatii privind serviciile de mentenanta la Cluj Arena. Mai exact, denuntatoarea Aspazia Droniuc a afirmat la vremea respectiva ca i-a dat fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean suma de 43.000 de lei. Banii au  fost ascunsi de Radu Bica intr-un apartament incredintat cu  titlu gratuit de catre Stefan Cadar, patronul firmei Fany. Din rechizitoriul procurorilor DNA a reiesit faptul ca Radu Bica a pretins in cursul  lunii octombrie 2011suma de 20.000 de euro de la invinuita Aspazia Droniuc. Motivul pentru care Bica a primit prima transa de bani a fost ca urma sa ii furnizeze lui Droniuc informatii care sa ii faciliteze acesteia castigarea serviciilor de mentenanta la stadionul Cluj Arena. In cadrul aceluiasi dosar Aspazia Droniuc a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita.

Fostul primar Sorin Apostu  –  4 ani si jumatate de inchisoare cu executare

Sorin Apostu a fost acuzat de catre sefa DNA Cuj, Elena Botezan, pentru fapte de coruptie. In dosar au mai fost  acuzati Monica Apostu, sotia fostului primar PDL, si omul de afaceri Calin Stoia. Trimiterea in judecata a lui Sorin Apostu a fost pentru luare de mita in forma continuata, complicitate si instigare la fals sub semnatura privata, complicitate si instigare  la spalare de bani in forma continuata si primire de foloase necuvenite.In urma cu cateva zile  Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca pentru faptele comise Apostu sa primeasca 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare. Sotia lui, Monica Apostu, de profesie avocat, a primit 3  ani de inchisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Calin Stoia a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Contabila hoata de la ADRNV- 8 ani de inchisoare

In 3 august 2012 procurorii DNA Cluj anunta ca efectueaza cercetari penale fata de Cosmina Druta, contabila Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest si  SC Institutul Regional pentru Cercetare Educatie si Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat si administrator la SC Vangher SRL, pentru ca si-a insusit 1,8 milioane de euro din conturile celor doua institutii. Ulterior, aceasta a fost condamnata la 8 ani de inchisoare .

In 17 ianuarie 2013 DNA Cluj comunica presei efectuarea unor acte de urmarire penala fata de Curt-Iosip Mihai-Stefan, ofiter de politie judiciara cu gradul de comisar sef in cadrul I.P.J. Cluj – Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta. Mai precis, acesta a pretins bani de la proprietarul unei masini confiscate pentru ca ar fi fost furata, pentru a i se restitui.

Traian Maris de la Directia Silvica –  3 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare

In 17 aprilie 2013 a fost anuntata urmarirea penala fata Maris Traian, director al Directiei Silvice Cluj. Acesta a fost acuzat de procurorii DNA Cluj pentru luare de mita. Dosarul acestuia a fost dijuns dintr-un alt dosar care il avea in vizor pe Ioan Morar fostul sef al Directiei Silvice Cluj. Conform procurorilor, Traian Maris cerea  bani padurarilor pentru avizarea favorabila a controalelor dispuse in cantoane si  pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca. Maris le cerea padurarilor cate 20.000 de euro anual platibili in doua rate pentru fiecare district al Directiei Silvice Cluj. Pentru ca si-a recunoscut faptele in timpul anchetei, Traian Maris a beneficiat de clementa din partea instantelor fiind condamnat definitiv de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani si zece lui de inchisoare cu suspendare conditionata si interzicerea dreptului de a mai ocupa o functie de conducere. A fost condamnat al trei ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare.

In 09 octombrie 2013 procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Cluj au inceput urmarirea penala fata de Muresan Aurel Alexandru, ofiter de politie judiciara si sef al Politiei municipiului Dej care si-a folosit functia pentru a obtine diverse foloase in cadrul firmelor pe care le administra in paralel.

Dosarul Fany a zguduit tot judetul

In 6 mai 2014 procurorii DNA Cluj a anuntat trimiterea in judecata a lui Cadar Eronim Stefan, patronul de la Fany, a sotiei sale Cadar Olezia, alaturi de Dobrila Daniela, director de licente la RAR Cluj, a lui Kelemen Paul Ovidiu, sef atelier auto in cadrul Fany si a intregii firmei. Patronii Fany sunt cercetati de procurori pentru ca ar fi dat mita 10.000 de lei, o masina, un televizor, un mp3 player, boxe si haine directoarei din cadrul Autoritatii Rutiere Romane, pentru a „aranja” licitatia pentru traseele judetene din Cluj, pentru perioada 2014-2019. Patronii firmei Fany au apelat la Daniela Dobrila, director la Directia Licente din cadrul Autoritatii Rutiere Romane Bucuresti, careia i-au oferit bunuri si bani cu titlu de mita. Rares Pop, seful Inspectoratului de Stat pentru Control in Traficul Rutier

Rares Pop a fost arestat apoi pentru 30 de zile, fiind cercetat de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, santaj si luare de mita.

DNA il “rapune” urgent si pe Uioreanu

Urmeaza la scurta vreme urmarirea penala a lui Horea Uioreanu, presedinte CJ Cluj, anuntata in 28 mai 2014 , o data cu cea a lui Pogacean Vasile. In aceeasi zi, ca urmare autorizarii de catre instanta competenta, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 11 locatii situate in municipiul Cluj Napoca, la sediile unor societati comerciale, institutii publice si la domiciliile unor persoane. Procurorii arata ca, in perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la Vasile Pogacean, remiterea cu titlu de mita a unei sume totale de 693.224 lei, constand intr-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de Consiliul Judetean Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL apartinand omului de afaceri, suma fiind pretinsa tocmai pentru ca, in calitatea sa de conducator la institutiei judetene sa aloce sumele vizate de omul de afaceri.

Pentru anul 2014, potrivit celor convenite intre presedintele C.J. Cluj Uioreanu Horea Dorin si inculpatul Pogacean Vasile, pentru lucrari realizate de SC Sinai Comimpex SRL au mai fost alocate fonduri de 902.497 lei repartizata comunei Bontida, pentru finalizarea contractului derulat intre Sinai Comimpex SRL si Primaria Bontida, avand ca obiectiv „Finalizare corp nou Liceul Tehnologic Rascruci”, precum si suma de 545.000 lei repartizata comunei Fizesul Gherlii, destinata platii arieratelor pentru contractul de „Asfaltare drumuri si strazi comunale-arierate” derulat tot de SC Sinai Comimpex SRL.
Se retine ca, aferent tuturor acestor alocari bugetare, in perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogacean Vasile a remis cu titlu de mita presedintelui C.J. Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totala de 174.500 lei, dupa cum urmeaza: in aprilie 2013 suma de 40.000 lei; la data de 23 mai 2013 suma de 5.000 lei, la data de 24 mai 2013 suma de 5.000 lei, in 3 iunie 2013 suma de 9500 lei, in 6 iunie suma de 4.500 lei, in 5 septembrie 2013 suma de 5.000 lei, in 9 ianuarie 2014 suma de 30.000 lei, in 20 ianuarie 2014 suma de 10.000 lei, in 24 februarie 2014 suma de 2.200 euro (echivalent a 10.000 lei) si in data de 9 mai 2014 suma de 20.000 lei.

De asemenea, pentru a dispune alocari de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru platile efectuate la lucrarile de la contractul mentionat, precum si pentru alte proiecte aflate in derulare, tot cu finantare de la bugetul judetean, se retine ca, in perioada octombrie 2012- martie 2014, omul de afaceri Ioan Bene a remis presedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totala de 278.000 lei, dupa cum urmeaza: in luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, in martie 2013 suma de 40.000 lei, in aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei.

De asemenea, in cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis presedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), suma ce a reprezentat achitarea unui contract avand ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judetului in contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.

Teparii de la Tower si senatorul Cordos, cele mai recente victorii ale DNA Cluj

In 10 iunie 2014, procurorii din cadrul DNA- Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Chezan Mihai Dumitru, Barbos Mihaela Maria, oficiali SC Tower SRL si SC Tower Development SRL, precum si SC Clarck International SRL si SC Sterling International Development SRL pentru inselaciune calificata, savarsita in forma continuata, mai exact vanzarea unor apartamente care nu au mai fost construite. Prejudiciul total efectiv reclamat de cele 99 victime este de 5.044.042,17 euro si 4.816.253,04 lei. 

In 12 august 2014 Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Cordos Alexandru, senator, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de “favorizare a faptuitorului”. 

DNA Brasov, doar cateva dosare, urmate de sentinte cu suspendare

In aceeasi perioada, DNA Brasov a avut doar sase dosare. Primul din 2011, anuntat in luna martie,  l-a avut ca “subiect” pe Racz Karoly, primarul din targu Secuiesc. Acesta a pretins cateva zeci de mii de lei de la o firma de material de constructii, pentru ca aceasta sa aiba siguranta ca respectivul contract se va desfasura corespunzator . La finalul procesului, acesta a primit doau patru ani de inchisoare cu suspendare.

Urmatoarea cercetare a avut loc in iunie 2011, cu noi acuzatii de luare de mita, de data asta pentru Gheorghe Camen, inspector sef in cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) – Inspectoratul Teritorial Brasov, in sarcina caruia s-au retinut trei infractiuni de luare de mita. Acesta cerea intre 100 si 2.000 de lei pentru acordarea unor avize. S-a ales si el cu trei ani de inchisoare cu suspendare.

Vantu de Brasov, inchisoare cu executare

DNA Brasov anunta apoi trimiterea in judecata a lui Nicolae Nedelcu, presedintele Asociatiei C.A.R. Universul Familiei Brasov, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune in forma continuata (410 acte materiale), desfasurare de activitati interzise si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Mai exact, cele 410 persoane au incheiat contracte de economisire creditare, iar banii au fost folositi de Nedelc in scop personal sau pentru alte firme si asociatii la care era direct interesat, in detrimentul acestora. Prejudiciul s-a ridicat la aproximativ 2.661.490 de euro. Supranumit “Vantu de Brasov”, acesta a primit 12 ani de inchisoare cu executare.

Un alt caz important instrumentat de DNA Brasov a fost cel al lui Ionel Spataru, comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita. Acesta a cerut de 300.000 de lei pentru a emite autorizatie de functionare pentru o firma. El a primit cnci ani de inchisoare cu executare.

A mai urmat retinerea unui comisar de la Garda Financiara, Ion Pironea care lua mita pentru “protectie” si a primit patru ani de inchisoare cu suspendare.  In 18 noiembrie sunt retinute doua directoare din cadrul Sucursalei Brasov a CEC Bank, Florentina Tavalica si Afrodita Nicoleta Rentea, care au acordat credite incorecte catre 12 societati comerciale, prejudiciind banca de 7.020.000 lei.

Corupti cercetati in stare de libertate

Urmeaza apoi un caz in care Virginia Martin, director general al Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Brasov a atribuit ilegal contracte de achizitii unor institutii. Ea este cercetata in stare de libertate. In 15 mai 2014, DNA Brasov anunta  inceperea cercetarea penala asupra lui Florin Iordache, la data faptelor comisar sef de politie in cadrul I.P.J Brasov – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Acesta a furat bani din sume confiscate, fiind inentificate nu mai putin de 70 de procese verbale in acest sens.

Cel mai recent caz al procurorilor brasoveni il au in prim-plan pe Claudiu Tamirjan, comisar sef de politie, seful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Brasov, acuzat de trafic de influenta, instigare la abuz in serviciu si folosirea ilegala de informatii. Acesta a creat un intreg grup infractional pentru a oferi “protectie” unor oameni de afaceri si functionari publici, in sensul nesanctionarii contraventionale sau penale de catre personalul din subordine, in schimbul unor foloase material.

Iasiul are un singur dosar important si multe cazuri “solutionate” bland

La Iasi, anul 2011 a inceput pentru procurorii DNA cu cercetarea din 9 ianuarie Angelei Ungureanu, judecator in cadrul Judecatoriei Iasi care a primit 2.500 de lei pentru a urgent o hotarare. S-a ales cu un an de inchisoare cu suspendare.

In 24 iunie, acestia trimit in judecata un comisar de la Garda Financiara, Radu-Vasile Manastireanu, pentru ca a luat 1.000 de lei pentru a nu da sanctiuni prea drastic unei firme. A primit un an si zece luni de inchisoare.

Peste patru zile sunt retinuti Marian Sergiu, subprefect al judetului Vaslui, Mihai Hudum, inginer in cadrul Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S) Vaslui, precum si daniel Prunila, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vaslui. Cu totii erau membri ai Comisiei Judetene de Fond Funciar. Acestia si-au insusit terenuri de de domeniul statului. Sergiu s-a ales cu trei ani de inchisoare cu suspendare.  

La 1 august este retinut Radu-Eugen Moisescu, fost procuror DIICOT Iasi, alaturi de doi avocati si inca doua persoane. Cei trei oameni ai legii au pretins bani pentru a nu se confisca un BMW si au falsificat acte in acest sens. Moisescu a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.

In 19 octombrie sunt cercetati Ioan Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicatii din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (U.M.F.) „Gr. T. Popa” Iasi, Daniela Drugus, director general administrativ al U.M.F. Iasi, alaturi de administratorul unei firme din Bucuresti, cu totii insdusindu-si illicit bani dintr-un proiect european.

Cel mai important dosar al ultimilor ani la Iasi este cel al lui Vasile Astarastoaie, pentru atribuire ilegala a unor servicii in cadrul unui proiect European pentru firma din dosarul mentionat anterior. El este cercetat in mai multe dosare ca ar fi ocuoal abuziv functii in diverse proiecte europene, delcarat imcompatibil si revocat din fruntea universitatii iesene si a Colegiului Medicilor.

Tot in toamna lui 2011 a mai fost retinuta Ancuta Gheorghe, primar al localitatii Siretel, alaturi de cativa functionari din primarie si administratori de firme pentru atribuirea ilegala a unor lucrari de constructii. Primarita a primit cinci ani cu executare.

Anul 2012 a inceput pentru DNA iasi cu retinerea Brandusei Odorica Pacurici, sef al Serviciului Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Prof. Dr. N. Oblu” Iasi si a Elenei Popa, infirmiera la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” Iasi, acestea pretinzand bani de la cateva persoane pentru a intermedia angajarea lor in cadrul unitatii. I

In aprilie 2013, au fost trimisi in judecata 152 de ieseni acuzati ca au incasat necuvenit subventii si ajutoare de somaj. In luna mai au fost retinute trei persoane care au pretins bani pentru a facilita atribuirea unui imobil si apoi niste angajati ai unei firme care au facut demersuri pentru a primi ilegal bani de la Comunitatea Europeana. Alti ieseni au fost cercetati apoi pentru ca au cerut mita ca sa intervina pentru injumatatirea pedepselor intr-un proces de trafic de persoane.

Dosarele acestei veri de la DNA Iasi ii au ca “eroi” pe Radu-Dimitrie Tarniceanu, jedecator la Tribunalul Iasi, acuzat ca a primit bani pentru a influenta solutionatrea uneri cauze civile sip e Constantin Cibotaru, primarul comunei Bals, acuzat ca a cerut bani ca sa aprobe concesiunarea unui teren al comunitatii pentru o firma.

Timis, judetul cauzelor marunte

Primul dosar al DNA Timis pe 2011 a avut in centru un caz de santaj. Ioan Muresan, comisar superior in cadrul Garzii Financiare – Sectia Judeteana Timis care a “regizat” un control pentru ca un apropiat sa isi recupereze o datorie. A urmat la rand un alt comisar al aceluiasi serviciu, Marius Bulugean, care ii avertiza pe patronii de firme asupra controalelor, primind apoi bani pentru acest “serviciu”. In 12 august 2011 este retinuta avocata Maria Cerasela Nitu, care ar fi pretins bani pentru a intervene pe langa un judecator intr-un proces.

In 15 septembrie 2011 procurorii timisoreni au un dosar mai serios: Cornelia Gheorghina Corescu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis a pretins de la o firma 10.000 de lei ca donatie pentru PDL pentru a determina niste sanctiuni mai moderate in urma unui control.

Au mai fost cercetati politisti care pretindeau bani pentru a ajuta o persoana sa “treaca” examenul pentru un post in unitate, judecatori, avocati si un vicepresedinte ai Curtii de Apel care cereau zeci de mii de euro pentru solutionarea unor dosare, iar Gabriela Ionescu, director executiv adjunct in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (D.G.F.P.) a Judetului Timis – Activitatea de Inspectie Fiscala a fost invinuita pentru ca cerea taxe de “protectie”.

Constanta are dosare multe, putine importante

Judetul constanta se remarca prin cantitatea impresionanta de dosare instrumentate de DNA, zeci de cazuri de trafic de influenta, dare si luare de mita, revendicari ilegale de terenuri si case ori santaj.

Intre acestea, cateva se remarca prin importanta personajelor implicate. In 2 aprilie 2012 sunt trimisi in judecata 39 de inculpati,  membri ai unui grup infractional care controla activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, intre care si senatorul Mircea Marius Banias si Laurentiu Mironescu,  secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor. Acestia erau angrenati intr-un mecanism complex care includea introducerea in port de marfuri interzise sau fara acste legale si colectarea de sume importante in acest sens.

Cativa politisti au fost retinuti in decembrie 2012 pentru informarea unor comercianti de botanice asupora unui control, un avocat a luat mita pentru a autoriza o asociere ilegala, iar administratorii unei firme au fost retinuti pentru ca l-au agresat fizic pe patronul unei  de la alte firme pentru a-l convinge sa achite un credit de 28.000 de euro.

In iulie 2013 a inceput cercetarea penala asupra lui Tiberiu-Danut Epure, rector al Universitatii „Ovidius” care a primit mii de euro pentru a facilita admiterea ilicita a unor studenti in institutie. Acesta a primit recent sentinta: doi ani si jumatate de inchisoare, cu suspendare.

Un alt caz notabil instrumentat de procurorii DNA Constanta este cel al directorului Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta si a lui Virgil Lungu, director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National care au facilitate atribuirea ilegala a unor servicii si lucrari in cadrul institutiilor.

In decembrie 2013 a fost trimis in judecata Iucsel Selamet, subprefectul judetului Constanta,  care a promis bani unui politist pentru ca acesta sa intarzie inceperea urmaririi penale impotriva sa intr-un dosar inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta pe care il instrumenta. Si acesta a primit condamnare cu suspendare.

Primarul si viceprimarul comunei Nicolae Balcescu au inceput sa fie cercetati in 15 ianuarie 2014 pentru ca au instrainat terenuri ale comunei la valori mult mai mici decat ale pietei.

A urmat retinerea lui Mihai Pacerea,  consilier superior in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanta care cerea bani pentru a da avize sanitare unor firme si chiar si-a facut o firma prin care intermedia operatiunea.

Presedintele CJ Constanta a fentat sistemul, evadand in SUA

In 10 februarie 2014 a inceput cercetarea penala a lui Nicusor Daniel Constantinescu, presedinte al Consiliului Judetean Constanta, trimis in judecata de procurorii DNA  in trei dosare penale, el fiind acuzat de mai multe fapte de coruptie, atribuirea nelegala a unor terenuri, dar si luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Ulterior, acesta a fugit in SUA, invocand probleme medicale.

 In 17 martie  2014  este retinut Adrian George Gambuteanu,  director general al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP Constanta), in sarcina caruia s-a retinut complicitate la 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice. Acesta este acuzat de folosire ilegala a fondurilor institutiei, plati ilegale si sustragerea de la controale asupra institutiei.

In 18 aprilie a fost trimis in judecata deputatul  Catalin Marian Radulescu, pentru operatiuni financiare incompatibile cu functia si obtinerea de foloase necuvenite.

In 22 aprilie 2014 DNA Constanta anunta perchezitii in trei locatii, intr-un dosar in care este acuzat de fapte de coruptie inclusiv primarul Radu Mazare. In 26 iunie este anuntata extinderea cercetarilor asupra lui Mazare care a vandut un teren unei firme, la un pret mult mai mic decat valoarea pietei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *