DNA acuza: Ioan Petran si-a cumparat din spaga primita un iPhone 5 aurit

Referatul DNA de propunere a arestarii preventive in cazul lui presedintelui CJ Cluj, Horia Uioreanu (PNL), releva faptul ca unul dintre directorii SC UTI Facility Management SA Bucuresti, Gabriel Davidescu, ar fi dat spaga 20.000 de euro, prin intermediul consilierului Ioan Petran. Gabriel Davidescu are calitatea de suspect in acest dosar. Intermediarul spagii, Ioan Petran, si-a cumparat un iPhone 5 S Gold. Redam in cele ce urmeaza referatul DNA, cu precizarea ca intertitlurile apartin redactiei.


La data de 17 august 2010, intre Consiliul Judetean Cluj, in calitate de concedent si SC UTI Facility Management SA Bucuresti, in calitate de concesionar, a intervenit Contractul de concesiune lucrari publice nr. 29/2010, avand ca obiect extindere parcare auto existenta, construire parking etajat si construire hotel 4 stele, precum si mentenanta acestora, toate in incinta Aeroportului International din Cluj-Napoca. Durata contractului a fost stabilita pentru un termen de 45 de ani, lucrarile urmau a fi executate pe cheltuiala concesionarului care, dupa finalizare, beneficia de toate profiturile realizate de pe urma exploatarii constructiilor, cu plata unei redevente anuale catre concedent. Dupa incheierea contractului, in contextul unor impedimente legate de titlurile de proprietate asupra terenurilor avute in vedere in cuprinsul actului de concesiune, obiectivele legate de construirea parkingului etajat si a hotelului au fost suspendate pana la clarificarea situatiei juridice. Lucrarile de extindere a parcarii auto existente, precum si cele de modernizare a sistemului de acces si construirea unui rondo (sens giratoriu) pe drumul national la poarta de acces in incinta aeroportului, au fost realizate, finalizate si date in folosinta de SC UTI SA in cursul anului 2013.

 

Giratoriul care se invarte de 20.000 de euro

In conditiile in care situatia juridica a terenului asupra caruia urmau sa fie ridicate celelalte constructii persista in incertitudine, iar lucrarile deja executate (cu referire la noul sistem de acces si la sensul giratoriu) au fost de natura sa reduca spatiul alocat parcarilor din incinta aeroportului, ce erau producatoare de venituri pentru concesionarul SC UTI SA, directorul de dezvoltare al societatii, Gabriel Davidescu a intrat in legatura cu suspectii Uioreanu Horea Dorin si Petran Ioan, pentru a negocia termenii in care institutia judeteana ar putea aloca o alta suprafata de teren in vederea extinderii parcarilor aflate in exploatarea societatii.

In acest sens, urmare a discutiilor purtate la inceputul lunii aprilie 2014, cei doi reprezentanti ai CJ Cluj, au convenit cu Gabriel Davidescu a vor efectua o deplasare in Bucuresti la sediul SC UTI SA, in vederea negocierii conditiilor in care un astfel de contract ar putea fi incheiat intre parti.

Pentru aceasta intalnire Uioreanu Horea Dorin s-a deplasat in Bucuresti in dupa-masa de 8 aprilie 2014 si s-a cazat la Hotel Radisson, iar suspectul Petran Ioan s-a deplasat la Bucuresti in dimineata de 9 aprilie 2014. De la aeroport, Petran Ioan a fost preluat de o masina pusa la dispozitie de suspectul Davidescu Gabriel si, dupa o scurta intalnire derulata intre cei trei la Hotel Radisson, acestia s-au deplasat la sediul UTI GRUP SA.

Dupa finalizarea negocierilor, suspectii Petran Ioan si Uioreanu Horea Dorin au revenit in Cluj-Napoca. In dupa-masa aceleiasi zile, suspectul Petran Ioan a luat legatura cu suspectul Davidescu Gabriel, caruia i-a comunicat prin intermediul unui SMS ca va trebui sa plateasca suma de 20.000 euro cash si ca vor mai tine legatura pe problema luata in dezbatere.

 

Nu-mi raspunzi la SMS...

A doua zi, in data de 10 aprilie 2014, la sediul CJ Cluj, suspectul Uioreanu Horea Dorin a convocat o sedinta pe tema contractului de concesiune incheiat intre institutia judeteana si SC UTI SA, sedinta la care au participat Ratiu Mariana, Director Directia de Investitii din cadrul CJ Cluj, Cretu Alexandru si Ciortea Teofil, sefi servicii in cadrul aceleiasi directii, precum si arhitectul sef al judetului, Salanta Claudiu Daniel. Presedintele consiliului judetean a solicitat participantilor intocmirea unui referat in vederea aprobarii de catre CJ Cluj a alocarii unei suprafete de teren care sa fie data in concesiune societatii UTI, justificat tocmai de diminuarea locurilor de parcare urmare a constructiilor si modernizarilor ce au fost efectuate pana in anul 2013 de aceeasi societate.

In cursul zilei de 10 aprilie 2014, in conditiile in care Davidescu Gabriel nu a dat nici un raspuns catre Petran Ioan, urmare a SMS-ului prin care i se solicita plata unei sume de bani in numerar, consilierul judetean a revenit cu un nou mesaj prin care i-a solicitat lui Davidescu Gabriel sa-i comunice daca va ajunge saptamana urmatoare luni sau marti in Cluj. Totodata, Petran Ioan a luat legatura cu directorul Aeroportului International Cluj Napoca, Ciceo David Ioan cu care a stabilit o intalnire doua zi.

A doua zi de dimineata, in 11 aprilie 2014, in jurul orei 10,00 Petran Ioan s-a deplasat la aeroport unde a purtat o discutie cu directorul Ciceo David despre preconizata extindere a parcarii prin concesionarea unei noi suprafete de teren in favoarea SC UTI Facility Management SA. Pe parcursul discutiilor, Petran Ioan l-a contactat si pe arhitectul sef al judetului, Salanta Claudiu, caruia i-a cerut sa se prezinte la sedinta de la aeroport intrucat acestea erau mult mai aplicate, avand la indemana planurile urbanistice. Fiind cooptat intr-o alta activitate programata anterior, arhitectul sef a declinat invitatia de participare la discutii.

In aceeasi zi, dupa sedinta de la aeroport, in jurul orei 11,00 suspectul Petran Ioan a trimis un nou SMS catre  Davidescu Gabriel, in care i-a comunicat faptul ca asteapta un raspuns fata de solicitarile anterioare. Davidescu Gabriel i-a comunicat la randul sau ca, cel mai probabil saptamana urmatoare, marti, va veni la Cluj.

Luni, in 14 aprilie 2014, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj telefonic catre Davidescu si l-a intrebat daca ramane valabila intalnirea pentru a doua zi, mesaj ramas fara raspuns, context in care dupa alte 30 de minute, suspectul Petran Ioan a insistat si i-a comunicat Davidescu Gabriel, prin intermediul unui alt SMS ca „are mare nevoie de el”.

Marti, 15 aprilie 2014, in conditiile in care suspectul Davidescu Gabriel in continuare nu a dat niciun raspuns, suspectul Petran Ioan i-a trimis acestuia un nou SMS la ora 18:15, in care l-a intrebat daca in acea saptamana mai vine la Cluj, insistenta sa fiind justificata de faptul ca „trebuie sa comunice mai departe raspunsul sau”, referirea fiind evidenta la presedintele CJ Cluj, suspectul Uioreanu Horea Dorin, care astepta si el o confirmare a respectivei deplasari.

Dupa 5 minute de la acest mesaj, Davidescu Gabriel l-a apelat pe suspectul Petran Ioan si i-a confirmat ca va veni joi, 17 aprilie 2014, la Cluj-Napoca si ca a fost nevoie de mai mult timp pentru ca a trebuit „sa rezolve problema”.

 

Cate-un plic, plic, plic...

In dimineata de 17 aprilie 2014, la ora 9:45 suspectul Petran Ioan i-a trimis un SMS lui Davidescu Gabriel intrebandu-l daca a sosit in Cluj, raspunsul primit fiind de confirmare, acesta din urma fiind sosit in Cluj-Napoca cu o cursa Tarom de linie. Ulterior, cei doi s-au contactat telefonic si au stabilit o intalnire de pranz la Restaurantul Hanul Dacilor din incinta Iulius Mall, fixata pentru ora 12:30. Dupa ce au luat masa, cei doi au iesit impreuna din complexul comercial si, in fata cladirii, suspectul Davidescu Gabriel a scos din rucsacul aflat asupra sa mai multe plicuri din care unul (cel mai voluminos) l-a inmanat suspectului Petran Ioan, existand indicii ca acesta continea suma de 20.000 euro anterior pretinsa de suspectul Petran Ioan pentru sine si pentru presedintele CJ Cluj, pentru ca institutia CJ Cluj sa concesioneze societatii UTI o noua suprafata de teren in incinta aeroportului in vederea extinderii parcarilor.

Suspiciunile ca respectivul plic continea suma de bani pretinsa de suspectul Petran Ioan au fost intarite de faptul ca, imediat dupa ce consilierul judetean s-a despartit de suspectul Davidescu Gabriel, respectiv in aceeasi zi si in cursul zilei urmatoare, acesta a efectuat plati in sume consistente, precum si achizitii de bunuri de valoare ridicata. Astfel, din probele de la dosar rezulta ca suspectul Petran Ioan s-a despartit de suspectul Davidescu Gabriel in jurul orei 14:00 iar la orele 14:37, respectiv 14:45, a luat legatura cu numitul Lupusor Calin, caruia i-a efectuat o plata de 2.000 euro pentru materiale publicitare din campania electorala in derulare si, cu numitul Cosmin (reprezentant al Editurii Napoca) caruia i-a platit mai multe facturi. De asemenea, in cursul zilei urmatoare, suspectul Petran Ioan a achizitionat un telefon iPhone S 5 GOLD, al carui pret de piata este de 3.000 lei.

Imprejurarea ca, intalnirea cu suspectul Davidescu Gabriel privea primirea unei sume de bani anterior pretinsa, ca parte din aceasta era destinata presedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin si ca acesta astepta banii, este confirmata dincolo de continutul mesajului dat de suspectul Petran Ioan, potrivit caruia trebuia sa comunice mai departe sosirea lui Davidescu Gabriel in Cluj si de faptul ca in seara de 17 aprilie 2014, dupa ce intrase in posesia banilor, in jurul orei 20:00, consilierul judetean l-a contactat telefonic pe Uioreanu Horea Dorin, cu care a avut o intalnire de numai doua minute in Piata Cipariu. In mod evident, intalnirea a avut ca scop transmiterea banilor, respectiv a unei parti din cei 20.000 euro primiti de suspectul Petran Ioan de la suspectul Davidescu Gabriel. Orice alt pretext pentru o astfel de intalnire nu ar putea fi justificata in conditiile in care cei doi se intalnesc zilnic la sediul CJ Cluj, iar pentru o altfel de comunicare era suficienta folosirea telefonului mobil si nicidecum o intalnire fizica.

 

Bonus, recomandare de la Compania de Apa Somes

La cateva zile dupa intalnirea din 17 aprilie 2014, cand a remis Petran Ioan suma de 20.000 euro destinata acestuia si presedintelui CJ Cluj cu titlu de mita, Davidescu Gabriel l-a contactat telefonic pe consilierul judetean (in data de 22 aprilie 2014) si i-a cerut sa intervina la directorul Companiei de Apa Somes SA Cluj, aflata in subordinea CJ, numitul Ciataras Dorin pentru a-i elibera o recomandare favorabila societatii UTI, necesara pentru indeplinirea conditiilor de participare la o licitatie la care societatea se inscrisese la nivelul judetului Mehedinti. Interventia era necesara deoarece reprezentantii UTI au fost primiti cu un refuz la solicitarea lor anterioara. Interventiile solicitate au fost efectuate de catre Petran Ioan in zilele de 22 si 23 aprilie 2014, si s-au concretizat in emiterea recomandarii in favoarea SC UTI SA.

 

E foame de bani, e foame de bani, baieti!

In data de 23 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a revenit cu un mesaj telefonic la Davidescu Gabriel pe care l-a intrebat cand va debarca la Cluj. A doua zi, in 24 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a trimis din nou un SMS catre suspectul Davidescu Gabriel pe care l-a intrebat daca a uitat de el, fiind evident ca reprezentantul institutiei judetene mai stabilise o intelegere cu Davidescu Gabriel si astepta de la acesta un raspuns. Mesajul sau a ramas fara ecou, imprejurare in care in dimineata urmatoare, la ora 8:57, Petran Ioan a revenit cu un nou mesaj la Davidescu Gabriel, intrebandu-l cand vine la Cluj.

In urmatoarea zi (25 aprilie 2014, la ora 10:48), suspectul Petran Ioan a contactat-o pe numita Sanda, angajata a societatii UTI, careia i-a comunicat faptul ca in cursul saptamanii ce va urma se vor rezolva „adresele” de care aveau nevoie si ca CJ Cluj va formula un raspuns catre UTI, imprejurari pe care i le-a confirmat insusi arhitectul sef al judetului. In discutia purtata cu angajata UTI, Petran Ioan i-a solicitat acesteia sa ii comunice cand va plati societatea restanta in cuantum de 49.000 lei pe care o aveau pentru construirea sensului giratoriu, plata pe care o datorau societatii Constructii Napoca SA. Numita Sanda a confirmat ca plata se va efectua in cateva zile, imediat ce se va emite factura de catre constructor.

In cursul zilei de 27 aprilie 2014, suspectul Petran Ioan a revenit cu un SMS la Davidescu Gabriel pe care l-a intrebat cum rezolva problema lor. Davidescu Gabriel i-a raspuns ca se vor auzi a doua zi, de dimineata.

Discutia telefonica purtata de cei doi in ziua urmatoare a lamurit ca „problema” ce trebuia rezolvata intre Davidescu Gabriel si Petran Ioan era legata tot de remiterea unei noi sume de bani pe care suspectul Petran Ioan o astepta de la reprezentantul societatii UTI. Astfel, la ora 16:44 Davidescu Gabriel l-a contactat pe consilierul judetean si i-a comunicat ca nu reusit sa rezolve problema sa, la care suspectul Petran Ioan a replicat ca poate primi si lei (de unde se deduce ca suma ce urma sa fie remisa fusese stabilita tot in valuta, exact ca suma ce fusese remisa in 17 aprilie 2014). In continuarea discutiei, suspectul Davidescu Gabriel l-a asigurat pe interlocutor ca nu moneda este o problema, ci faptul ca nu a reusit sa faca rost de bani. Cu toate ca Davidescu Gabriel a fost neechivoc in cuprinsul discutiei, suspectul Petran Ioan a insistat la acesta sa fie ajutat si a cerut de la Davidescu Gabriel sa faca eforturi si sa „il rezolve pe el inainte de toate”. Cei doi au ramas intelesi ca se vor auzi in zilele urmatoare.

La scurt timp dupa discutia telefonica, suspectul Petran Ioan a revenit cu doua SMS-uri la Davidescu Gabriel, pe care l-a rugat insistent sa il rezolve spunandu-i ca este foarte urgent si ca, in situatia in care raspunsul va fi negativ, sa-i comunice oricum pentru a gasi alte variante de rezolvare.

In dimineata zilei urmatoare, respectiv in 29 aprilie 2014, suspectul Davidescu Gabriel i-a trimis un SMS lui Petran Ioan si i-a confirmat ca nu reuseste sa il ajute, replica acestuia din urma fiind plina de dezamagire, suspectul Petran Ioan raspunzand ca este foarte incurcat deoarece a angajat multe cheltuieli.

In perioada urmatoare, contactele telefonice avute de suspectul Petran Ioan au pus in evidenta faptul ca acesta a incercat permanent sa obtina sume de bani, deoarece s-a angajat in numeroase achizitii si promisiuni de plati pentru care avea nevoie de disponibil financiar. In acest sens, remarcam faptul ca la data de 28 aprilie 2014, Petran Ioan a trimis la sediul societatii Constructii Napoca SA un contract si o chitanta (nu s-a putut stabili obiectul contractului si nici valoarea acestuia), intelegerea cu reprezentantul acestei societati fiind de a-i fi transmisa suma de bani indicata in documente, in numerar. Cu toate insistentele si discutiile purtate, cererea sa nu a fost onorata, astfel ca pana la sfarsitul zilei suspectul Petran Ioan a reintrat in posesia documentelor respective.

Dupa o pauza de aproape doua saptamani, suspectul Petran Ioan l-a contactat din nou pe Davidescu Gabriel caruia i-a trimis un SMS la data de 9 mai 2014, in care l-a intrebat daca il mai poate ajuta cu ceva, mesaj ramas fara raspuns.

 

Petran: "Nu am primit niciun plic de la Davidescu"

Avand in vedere cele cuprinse de referatul DNA, Ziar de Cluj a incercat sa obtina un punct de vedere de la Ioan Petran. Contactat, consilierul judetean a negat orice acuzatie a procurorilor DNA.

"Nu este adevarat. Suta la suta neadevarat. Nu am primit niciun plic de la Davidescu".

Intrebat daca a avut intalniri cu directorul ACI la Bucuresti, Petran nu a negat, insa.

"Gabriel Davidescu e prietenul meu de 10 ani. Am avut mai multe intalniri cu el, dar niciuna legata de vreo chestiune ilegala sau de Consiliul Judetean", a declarat acesta pentru Ziar de Cluj.

 

Comentarii

Carbo

01.06.2014 19:30

     Un jeg de profesor, de om. La puscarie Petrane si i-ati icoana aia kitchoasa cu tine ca o sa ai nevoie mare. 

dj

02.06.2014 09:38

bildea il sustine pe petran dragi colegi :)

Adauga comentariu