Sanatate

Dizenteria sau diareea calatorului

Inflamarea rectului si a intestinului gros, hrana insuficienta, regimul alimentar incorect, consumarea unei cantitati mari de lichide la masa, excesele culinare, combinarea gresita a alimentelor, produsele excitante, bauturile alcoolice, ceaiul, cafeaua, consumarea apei cu impuritati, nerespectarea masurilor de igiena, consumarea fructelor sau legumelor care au inceput sa se descompuna, a alimentelor care au fost depozitate in spatii neaerisite bine sau care nu au fost corect congelate, hrana contaminata, intestinele iritabile, constipatia cronica si consumul unor tipuri de medicamente (de pilda, laxativele) sunt doar cateva din cauzele dizenteriei.

 

 

Simptome:

–    Moderate: scaune dese, in cantitate mica, insotite de dureri sau cu mucus si striatii de sange. Bolnavul simte permanent nevoia de a iesi afara. Incorfare accentuata. Febra, nu intotdeauna, pierderea poftei de mancare, insomnii si stare de agitatie noaptea. Uneori abdomenul este umflat.

 

–    Severe: febra care urca, senzatie accentuata de sete, limba rosie, in unele cazuri abdomenul poate fi supt, incordarea dispare iar intestinele se relaxeaza si pot iesi afara. Urinatul este frecvent si insotit de arsura. Pulsul este incetinit, respiratia accelerata si, in general, pacientul este palid si epuizat.

 

 

Remedii naturiste

Bolnavul nu trebuie lasat sa ramana in aceasta stare. Aplicand tratamentul prezentat in continuare se pot obtine rezultate bune atat in cazurile usoare, cat si in cele grave. Bolnavul trebuie sa stea la pat.

 

Luati parti egale de ulm rosu, papucul doamnei, ghintura galbena, radacina  mexicana, Myrica cerifera si gura lupului. Amestecati bine. Puneti o lingurita din amestec la o ceasca de apa clocotita si lasati sa infuzeze 30 de minute; se bea cate o jumatate de ceasca la o jumatate de ora pana cand pacientul se calmeaza; apoi se beau 3-4 cesti pe zi. Adaugarea obligenei ajuta la prevenirea colicilor, fermentatiei si gazelor. Aceste plante sunt disponibile sub forma de pudra sau capsule, ceea ce face ca administrarea lor sa fie destul de usoara.

 

O alta combinatie excelenta de plante este ce din parti egale de zmeur rosu si frunze de hamamelis. Daca sunt afectati si rinichii se adauga frunze de piersic. Amestecati-le bine pe toate. Se foloseste o lingurita cu varf din amestec la un litru de apa clocotita si se beau 4-5 cesti pe zi cat se poate de fierbinti.

 

Regimul alimentar trebuie sa fie usor. Se recomanda supa de legume cu continut ridicat de potasiu, lapte de soia sau cu faina de ovaz, si cel putin ½ l pe zi de zeama de ulm rosu si zeama de orz. Fulgii integrali de grau pot fi complet dizolvati in lapte de soia ; o astfel de dieta este extrem de hranitoare si are o reactie alcalina crescuta. Contine toate elementele necesare organismului. Mancarea solida se mesteca si se insaliveaza foarte bine pana devin o pasta inainte de a o inghiti.

 

Se recomanda comprese fierbinti pe abdomen si sira spinarii, in mod continuu, timp de o jumatate de ora. Daca este vorba despre un caz grav, se repeta procedeul de 3-4 ori pe zi. Compresele sunt indispensabile.

 

Se recomanda o clisma in colon cu ceai din scoarta de stejar alb, scoarta de Myrica cerifera sau radacina de geranium maculatum. Toate aceste plante au efect astringent. Clisma trebuie sa fie cat de fierbinte o poate suporta pacientul fara ca sa il arda, de obicei intre 39-42º C. Este destul de dificil sa se retina ceaiul la aceasta temperatura dar efectul calmant este extraordinar.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *