In vizor

Dispută pe banii clujenilor – De peste doi ani, Consiliul Județean cheltuie fonduri pentru avocați într-o dispută cu Atzwanger, fostul constructor al rampei ecologice de deșeuri

De mai bine de doi ani, Consiliul Județean Cluj are o dispută în instanță cu Atzwanger, liderul asocierii care a realizat o parte din lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Periodic, sunt cheltuiți bani frumoși pentru contracte de servicii de consultanță juridică. În ședința de Consiliu Județean de astăzi, a fost votat un proiect de hotărâre pentru încheierea unui astfel de contract cu Societatea Profesională cu Răspundere Limitată ”Mocanu și Asociații”. Conducerea forului județean vrea să recupereze de la Atzwanger 3,7 milioane euro.

Toată tevatura cu procesul pe care Consiliul Județean îl are cu fostul constructor al CMID, asocierea ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VELSERVICE S.A. – prin liderul de asociere ATZWANGER S.P.A. a început în 2012, când a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor. Doi ani mai târziu, contractul a fost reziliat din vina antreprenorului, după cum spunea conducerea Consiliului Județean atunci. S-a încercat remedierea situației de către Comisia de Adjudecare a Disputelor, însă nu s-a reușit și s-a ajuns în instanță.

Pe rolul Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris se află pe rol dosarul arbitral, în care Județul Cluj – Consiliul Județean Cluj are calitatea de parte în contradictoriu cu antreprenorul ASOCIEREA ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VELSERVICE S.A. – prin liderul de asociere ATZWANGER S.P.A..

În temeiul Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 66/29.03.2018 privind aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare a Județului Cluj, în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, a fost încheiat un contract de asistență juridică între Județul Cluj/Consiliul Județean Cluj și Societatea Profesională cu Răspundere Limitată Mocanu și Asociații.

La data de 02.08.2018, Consiliul Județean Cluj a formulat cerere reconvențională în dosarul arbitral respectiv.

Conform clauzelor contractului din 2012 pentru CMID, disputele dintre părți se soluționează de către Comisia de Adjudecare a Disputelor, iar în cazul în care decizia CAD (dacă există) nu a devenit finală și obligatorie, disputa se va soluționa prin arbitraj internațional. Pentru executarea unor lucrări neconforme de către antreprenor, Consiliul Județean Cluj a depus plângere penală în anul 2015, soluția pronunțată în dosar fiind clasarea acestuia. În acest dosar, Consiliul Județean Cluj a formulat și cerere de constituire ca parte civilă cu un prejudiciu în valoare de 17.728.954 lei.

„Având în vedere soluția pronunțată, pentru recuperarea prejudiciului pe cale civilă se impune în mod obligatoriu, conform acordului contractual, inițierea și derularea unei proceduri CAD cu Antreprenorul, în scopul obținerii unei decizii CAD și abia ulterior, după caz, formularea unei cereri pentru soluționarea disputei prin arbitraj internațional”, scrie în proiectul de hotărâre votat astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *