Dirty Granny Tales, Arhaic, Lipicioşii şi Times of Need concertează la Cluj

Artiştii invitaţi ai celei de-a patra ediții a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania sunt: Dirty Granny Tales din Grecia, respectiv Arhaic, Lipicioşii şi Times of Need din România. Cele patru grupuri muzicale vor urca pe scena FICT din Piața Unirii, după cum urmează:

Marți, 4 octombrie, ora 20.00

Concert-spectacol dedicat cărții: Didi’s Son al trupei Dirty Granny Tales (muzică live, teatru de păpuși, dans și animație). Concertul va fi urmat de un After Party, începând cu ora 22.00, în Hard Club Cluj (Str. Republicii 110, Complex Observator). Eveniment realizat cu sprijinul Banca Transilvania și Miron Construct.

Miercuri, 5 octombrie, ora 21.00

Concert Arhaic (folk, muzică tradițională). Eveniment realizat în colaborare cu Asociația Maramureșenilor din Cluj-Napoca.

Joi, 6 octombrie, ora 20.00

Concert Lipicioșii (combinație de muzică live, teatru și entertainment).

Vineri, 7 octombrie, ora 20.00

Concert rock Times of Need în memoria victimelor din clubul Colectiv. În deschiderea concertului va avea loc lansarea volumului de poeme Scrum semnat de Silviu Ciocanelli, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv. Prefață de Cristina Ionescu (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016). Prezintă: Crișan Bibian și Vasile George Dâncu. Încasările obținute din vânzarea cărții vor merge către autor! Eveniment realizat în colaborare cu emisiunea Supersound (Radio România Cluj).

 

Dirty Granny Tales (Grecia) este un grup muzical avangardist care pune în scenă povești sumbre. Spectacolele lor, care includ teatru de păpuși, dans și animație video, acompaniate de muzică, creează o atmosferă dark în care poveștile sunt aduse la viață. Influențele vin din partea unor nume ca Tim Burton, Guillermo del Toro, The Tiger Lillies, The Residents, Danny Elfman, precum și din teatrul japonez. Prin spectacolele lor, Dirty Granny Tales înfățișează o lume magică, într-un mod cu totul inedit de îmbinare a  artelor muzicii, dansului și teatrului. Spectacolul Didi’s son descrie o lume inversată în care obiectele prind viață iar oamenii sunt conduși de marionete. Creatorul acestei lumi, Scriitorul, devine personaj în propria sa carte. El se va îndrăgosti de eroina poveștii, va fi amenințat de creaturile pe care le imaginează, iar, într-un final, va reuși să se salveze.

Trupa Arhaic a luat ființă datorită unui proiect gândit și realizat de cantautorul Nicolae Doboș. Arhaicii sunt haiducii folkului românesc care, prin muzica lor, aduc spectatorului trăirile românilor din vremurile apuse. Muzica lui Nicolae Doboș este o poezie cântată pe versurile poeţilor Lucian Blaga, Ion Mărgineanu, Gheorghe Chivu, Lucian Avramescu, Gellu Dorian, Valeriu Armeanu, George Coșbuc, Vasile Muste și mulți alții. Trupa Arhaic a lansat pe piaţa muzicală albumele Să taci, Cântecul durut, Prin glodul destinului și Joc de frunze. Au în pregătire albumele Dor Românesc – Transilvania şi Ultima Elegie, album în care versurile cântecelor sunt semnate de regretatul poet Valeriu Armeanu. Acordurile de chitară ale lui Sorin Mircea Preda, pasajele de solistică realizate de Nicolae Doboș pe caval, fluier irlandez, blockflöte, duduk şi percuţia semnată de Alex Antonescu creează un întreg muzical născut din lacrima, dorul, zâmbetul şi demnitatea poporului român.

Lipicioşii este un proiect muzical marca BIS. Prima ieşire la public a Lipicioşilor a fost în decembrie 2012. De atunci, show-urile lor s-au desfăşurat în locaţii mai mult sau mai puţin convenţionale din Sibiu, Bucureşti, Timişoara, Vama Veche etc. Lipicioşii au concertat în localuri (cluburi, baruri, restaurante), în săli de teatru, în grădinile şi în casele oamenilor, în biserici părăsite (Engelthal), în galerii de artă, în castele (Miklósvár). Ceea ce atrage este combinaţia de muzică live, teatru şi entertainment. Stilul este greu de definit, repertoriul fiind compus din piese originale semnate de Claudiu Fălămaş şi Matli MC, precum şi din coveruri inspirate de trupe şi stiluri muzicale bizar de diverse.

Times of Need este o trupă de Southern/Groove Metal din Cluj-Napoca și a fost înființată la mijlocul anului 2013 de către Mr. Killin (chitară) împreună cu Adrian Low B (bass). Line-up-ului i s-au alăturat Răzvan Usineviciu (voce) și Allen Baietan (tobe), înlocuit ulterior de Cristian Nica. În aprilie 2014, trupa câştigă Marele Premiu în cadrul concursului „Jaxx Rock Battle – Acoustic Edition”. În toamna anului 2014, Times of Need lansează primul EP intitulat „The Road to Nowhere”, care se bucură de succes pe scena rock românească. În anul 2015, Times of Need a împărţit scena cu Trooper, Kempes, Implant pentru Refuz, Altar şi mulţi alţii şi a avut o participare memorabilă în cadrul Untold Festival. La începutul anului 2016, trupa a lansat primul videoclip oficial la piesa „Cycle of Life”.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania se va desfășura în perioada 4-9 octombrie în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Adauga comentariu