Directorul Radio Cluj a plagiat, iar conducerii SRR putin ii pasa

Conducerea Radiodifuziunii Romane refuza sa transmita un punct de vedere in cazul noului manager al Radio Cluj, Bogdan Rosca, gasit vinovat de plagiat. Ziar de Cluj a solicitat o pozitie oficiala presedintelui SRR, Ovidiu Miculescu (foto), in privinta cazului de plagiat de la Cluj, insa acesta nu a binevoit sa raspunda. Nici rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, nu s-a decis inca daca va sesiza instanta in acest caz, singura in masura sa anuleze diploma de licenta obtinuta de jurnalist.

In 6 februarie, Comisia de Etica a Universitatii Babes-Bolyai a decis ca jurnalistul Bogdan Rosca, ales manager al Radio Cluj la inceputul acestei luni, a plagiat lucrarea de diploma. Este un caz dovedit, si o luare de pozitie din partea universitatii clujene. In aceeasi zi, Ziar de Cluj i-a solicitat presedintelui SRR, Ovidiu Miculescu, un punct de vedere oficial. Cu toate ca, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, institutia trebuia sa raspunda in termen de zece zile acestei cereri, Miculescu nu a transmis punctul de vedere pana astazi.

Ovidiu Miculescu este o persoana foarte ocupata, jurnalistii Ziar de Cluj nereusind sa vorbeasca telefonic cu el. Asa ca redactia noastra a solicitat un punct de vedere via email, in urma cu 11 zile. In repetate randuri, secretara lui Miculescu ne-a transmis ca presedintele SRR este “ocupat”, iar raspunsul este la "avizat".

Potrivit Legii 544/2001, “autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile”. Cei de la SRR se pare ca nu cunosc, insa, prevederile acestei legi.

Cu toate ca Bogdan Rosca si-a plagiat lucrarea de licenta, el este, in continuare, managerul Radio Cluj.

"Analizand sesizarea depusa de domnul Vasile Luca, a probelor depuse la dosar si studiind comparativ cele doua lucrari de licenta, "Campaniile prezidentiale televizate", realizata de domnul Mihai Miclaus si sustinuta in 1997, respectiv cu lucrarea "Politica prin televiziune", elaborata de Mihai Bogdan Rosca, sustinuta in 1998, Comisia de Etica a UBB a constatat existenta plagiatului din partea domnului Mihai Bogdan Rosca, prin preluarea, aproape integral, a lucrarii domnului Miclaus. Universitatea "Babes-Bolyai" respinge ferm orice forma de plagiat", se arata in raspunsul Comisiei de Etica a UBB.

In acest caz, numai instanta, la cererea rectorului UBB Cluj, poate dispune anularea diplomei de licenta.

In astfel de cazuri, potrivit Legii Educatiei, articolul 146, se arata ca “rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instantei competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci cand se dovedeste, prin actiuni de control intern, control al Ministerului Educatiei Nationale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de etica si deontologie universitara”.

Rectorul UBB a fost plecat in Cuba, nu are timp de cazul Rosca

Numai ca, pana acum rectorul Ioan Aurel Pop nu a luat nicio decizie. Contactat de Ziar de Cluj, rectorul UBB Cluj a declarat ca nu a apucat sa vada decizia Comisiei de Etica si nu a luat, inca, o hotarare.

“Am lipsit opt zile din localitate, astazi este prima zi de serviciu. Nu am vazut cu ochii mei decizia Comisiei de Etica, nu am apucat sa iau o decizie”, a declarat, astazi, Ioan Aurel Pop. Potrivit spuselor sale, acesta a fost plecat in Cuba in ultimele zile.

 

Foto: srr.ro

 

 

 

Adauga comentariu