Directorul Companiei de Apă Someș: „Singura șansă pentru Calea Someșeni ar fi ca PRIMĂRIA să facă o rețea de canalizare”

Directorul Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu, a explicat motivele pentru care strada Calea Someșeni devine un adevărat lac la fiecare ploaie. Neamțu a precizat că singura soluție este ca Primăria Cluj-Napoca să realizeze acolo o rețea de canalizare pluvială. În acest moment strada nu are nici canalizare pluvială și nici canalizare menajeră.

„Pe Calea Someșeni, porțiunea de la Selgros și până la unitățile militare nu există niciun fel de canalizare nici menajeră și nici pluvială, iar pe porțiunea de la strada moș Ion Roată și până la Calea Dezmirului, prin fața gării nu există nici rețea de canalizare și nici menajeră și pluvială. În zonele respective existau rigole care colectau apa de pe trama stradală și o duceau în pârâul Murători. Rigolele au fost desființate de către proprietarii terenurilor din zonă și apa nemaiavând unde să se scurgă rămâne pe trama stradală. Din această cauză acolo există astfel de probleme.Singura șansă ar fi ca Primărie să facă o rețea de canalizare pluvială care să colecteze această apă și să o ducă în pârâul Murători și nu în rețeaua de canalizare menajeră”, a declarat Călin Neamțu la un post de radio local.

În ceea ce privește rețeaua de canalizare menajeră, Călin Neamțu a menționat că pot fi căutate împreună cu Primăria soluții de finanțare pentru a fi realizată, în situația în care în zonă se va dori construcția unor ansambluri imobiliare. 

„Pentru rețeaua de canalizare menajeră, ținând cont că în perioada când noi am lucrat la studiile de fezabilitate, zona respectivă nefiind populată nu a fost prinsă în niciun program de investiții. Pe viitor, împreună cu Primărie putem să găsi o sursă de finanțare dacă se vor construi ansambluri de locuințe se poate realiza o rețea de canalizare menajeră. Deocamdată nu este prevăzut în niciun proiect realizarea canalizării menajere în zona respectivă”, a menționat Neamțu.

În 2013 a fost aprobat un proiect de hotâre pentru modernizarea străzii Calea Someșeni, iar unul dintre motive a fost tocmai faptul că scurgerea apelor nu era asigurată. Opt ani mai târziu, problema apei care se acumulează pe această stradă încă nu a fost rezolvată. Atunci a existat un proiect de hotărâre și un contract de lucrări câștigat de asocierea Diferit SRL - Kiat Construct SRL. Valoarea contractului a fost de 6,7 milioane de lei plus TVA. Ulterior Primăria a făcut noi promisiuni privind Calea Someșeni și dădea asigurări că lucrările de modernizare vor începe în 2020. Lucrările nu au început încă, chiar dacă drumul este intens circulat, făcând legătura cu centura Vâlcele Apahida. Atunci când plouă, jumătate din stradă este acoperită de apă, astfel că circulația se poate desfășura pe un singur sens.

Adauga comentariu