In vizor

Directoarea Bibliotecii Județene „Octavian Goga”: „Biblioteca nu are autorizație de siguranță la incendiu”

Zeci de societăţi comerciale, dar şi instituţii publice din Cluj-Napoca funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Deşi implică anumite riscuri, ca cele din clubul Colectiv, acestea nu încalcă neaparat legea. Legiuitorul nu a avut în vedere toate aspectele pe care le-ar putea întâmpina o clădire.

Una dintre clădirile din Cluj-Napoca care nu are autorizație este Bibiloteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, care funcționează de ani de zile fără autorizație de siguranță la incendiu. Biblioteca nu are autorizația necesară, însă directoarea bibliotecii, Sorina Stanca spune că îi lipsește acest act deoarece clădirea este în construcție, însă funcționează cu o autorizație provizorie ISU.

„Biblioteca nu, nu are autorizație de siguranță la incendiu. Trebuia să se facă. Trebuia noi să facem, dacă am fi putut să facem. Din păcate legea nu e bine făcută. Clădirea bibliotecii este deja construită și nu s-a făcut recepția finală. Noi avem de terminat sala de la etajul 6-7 și să reamenajăm parterul. Să construim pe terasa de la etajul 1 o sală de conferințe și alte activități cu până la 300 de persoane și să închidem o terasă de la etajul 5, să o transformăm într-o sală de cursuri de training. Noi am făcut toate demersurile pe lângă CJ și am obținut bani ca să continuăm lucrările, dar de la Primărie nu am obținut autorizația de construcție deoarece s-a modificat legislația la Primărie. Acum ne obligă să asigurăm și locurile de parcare” spune Sorina Stanca 

Doamna Stanca susține că acea autorizație este doar o hârtie, biblioteca având o situație făcută de către ISU.

„Faptul că noi nu avem autorizație de siguranță la incendiu este doar o hârtie. Noi avem o situație făcută de ISU pentru starea aceasta de provizorat cu plan de evacuare și tot ce înseamnă siguranța publicului în clădire. Se fac exerciții de simulare a unui incendiu cu antrenarea întregului personal, exerciții pentru folosirea extinctoarelor. Am avut un exercițiu de amploare cu serviciu de politie, ambulanță, ISU, cu o simulare de caz real de incendiu. Din acest punct de vedere noi ne-am străduit ca lucrurile să fie. Ar fi doar de încheiat acea formalitate pentru care noua ne lipsește recepția finală a clădirii. Nu e caz e presă, e caz de lege tâmpită. Am făcut adrese atât la ISU Cluj cât și la București la Ministerul Administrației și Internelor pentru modificare legilor pentru situații de genul acesta. Am primit răspuns că se vor strădui să modifice, întrucât legiuitorul nu a prevăzut și o astfel de situație” mai spune directoarea Bibliotecii

Întrebată dacă nu i se pare riscant ca o clădire plină de cărți, în care intră mii de oameni să funcționeze fără acea autorizație, directoarea susține că nu este riscant deoarece biblioteca are tot ce este necesar, mai puțin hârtia de autorizare.

„Nu este riscant să funcționăm așa deoarece noi avem autorizație pentru situația pe care o avem. Avem controale de la ISU în fiecare an. Noi funcționăm în baza acelei autorizații provizorii. Avem absolut tot ce trebuie mai puțin acel dosar care nu e complet din cauză că îi lipsește o hârtie” mai spune Sorina Stanca.

Purtătorul de cuvânt ISU Cluj, Andrei Biriș, confirmă faptul că s-au făcut controale la sediul bibliotecii.

„Au fost făcute controale. Avem acolo foarte des și aplicații majore. Ei au și un serviciu de specialitate care organizează evacuarea imediată în caz de urgență” spune Andrei Biriș.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *