In vizor

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu doarme pe banii statului

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu e o institutie aflata in deriva, atat din punctul de vedere al cetateanului simplu, platitor de taxe si impozite, cat si in ochii legii. Angajatii directiei nu si-au depus declaratiile de avere, desi e obligatoriu, site-ul institutiei prezinta informatii vechi de cinci ani, face reclama la bijuterii si prezinta cladiri ca Institutul Politehnic drept “obiective culturale”.

Nici unul din membrii conducerii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National (DJCPN) nu si-a depus declaratia de avere pe site-ul institutiei. Mai mult, rubrica “Declaratii de avere” de pe pagina cuprinde organigrama din 2010, an de cand dateaza si cele mai recente documente postate acolo. La sectiunea de “Noutati”, cifra zero apare la fiecare dintre lunile anului 2015. La fel a fost gestionata si rubrica de “Evenimente”. Mai exista si o sectiune de “Publicatii” care „isi propune sa prezinte diverse reviste, anuare si culegeri de articole”, cu o prezentare pe trei sectiuni, insa nici aici nu a fost postat nimic. In schimb, se promoveaza Cardul Euro 26 si chiar exista un banner de publicitate de la o firma de bijuterii.

La “Obiective culturale” din judetul Cluj, sunt enumerate cladiri ca „Ansamblul clinicilor universitare”, „Bastionul Bethlen (fost Turnul Croitorilor)”, Castelul Banffy, Gradina botanica, „Institutul Politehnic” (ilustrat cu o cladire a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca), „Palatele „Status-ului romano-catolic””,  „Palatul Teleki”,  „Palatul Tholdalagy-Korda , azi Universitatea „Babes-Bolyai” – administratia tehnica”, precum si Teatrul National.

Directorul Victor Cublesan a precizat pentru Ziar de Cluj ca site-ul este blocat de mai multa vreme.

E un proiect al ministerului si, sincer sa fiu, eu intentionez acum sa fac un alt site, care sa fie administrat de catre noi, pentru ca in momentul de fata nu putem incarca mai nimic pe el, este blocat. practic, este nefunctional. firma cu care Bucurestiul care l-a facut nu ne raspunde la mailuri, situatia este grea”, spune acesta.

Despre reclama la bijuterii, directorul spune ca este o poveste pentru care a facut scandal cu ceva timp in urma, aceasta fiind postata fara acordul conducerii de la Cluj.

E o problema la nivel national, e un proiect mai vechi pentru care s-a facut o licitatie. Ministerul Culturii a facut site-urile pentru toate directiile din tara, cu o firma din Bucuresti care sa le administreze. Toate acestea arata la fel, nu sunt administrate. Probabil toti vor iesi din acest proiect care era frumos ca idee, sa fie o platforma unica pentru directiile cu acest profil din Romania. In conditiile in care nu putem controla continutul, va dati seama ca nu ne foloseste la mare lucru. Dincolo de aspectele legale, nu e nici practic„, a mai spus Cublesan.

Noua pagina se doreste sa fie functionala la inceputul anului viitor.

Ce averi au angajatii institutiei

Victor Cublesan, directorul DJCPN a castigat in 2014 30.980 de lei, adica 2.581 de lei lunar. Venitul sau a fost completat cu 4.584 de lei de la Uniunea Scriitorilor din Romania – Revista Steaua printr-un contract civil de prestari servicii, 1.250 de lei din aceeasi sursa, printr-un contract de drepturi de proprietate intelectuala, plus 250 de lei de la Casa de Cultura  a Studentilor (CCS) din Cluj-Napoca in baza unui contract de prestari servicii. Familia sa detine doua apartamente si doua autoturisme, un Toyota Yaris din 2006 si Toyota Corolla din 2005, precum si un credit de 85.000 de euro din 2013.

Virgil Pop, consilier superior in cadrul directiei, a castigat anul trecut 18.498 de lei brut de la DJCPN, deci 1.541 de lei lunar. Venitul sau a fost completat la activitatea de conferentiar la Facultatea de Arhitectura a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pentru un salariu anual de 69.810 lei. Declaratia sa de avere mai cuprinde un teren in Geaca si o casa in Poieni, toate mostenite, precum si doua apartamente in Cluj-Napoca primite in 1970 prin donatie. Arhitectul mai detine un autoturism Dacia Logan din 2008.

Lucian Marchis, consilier superior in cadrul DJCPN a castigat in 2014 un salariu de 20.233 de lei, deci 1.686 de lei lunar. Declaratia sa de avere mai cuprinde un teren si un apartament in Cluj-Napoca si trei autoturisme:  o Skoda Octavia din 2000, un Seat Leon din 2008 si un Ford fiesta din 2012. De asemenea, consilierul detine trei depozite bancare, de 284.000 de lei, 25.000 de lei, respectiv 45.000 de euro.

Virginia Radeanu, consilier principal al directiei, are din 2014 un credit la Porsche Leasing de 47.000 de lei, adaugandu-se la cel de 57.000 de euro deschis in 2010 . Venitul sau pe anul trecut a fost de 12.972 de lei, adica 1.081 de lei pe luna. Sotul sau lucreaza la Spitalul Clinic Judetean Cluj, la Cinica Salvosan si la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Familia sa detine un apartament in Cluj-Napoca, un Oper Corsa din 2002 si un Skoda Superb din 2013.

Nagy Iozsef Gabor, consilier principal in cadrul directiei, a obtinut anul trecut un venit de 5.712 lei, adica 476 de lei pe luna. Venitul sau a fost completat cu 1.686 de lei din activitatea de arheolog la firma SC Constructorul salard SRL. Declaratia sa de avere mai cuprinde un Volkswagen Caddy din 2006, un depozit bancar de 23.387 de lei si un cont de 3.981 euro.

Potrivit site-ului inca in functiune, D.J.C.P.N. Cluj, institutie publica cu personalitate juridica, este serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii  si Patrimoniului National in judetul Cluj. In prezent, institutia incorporeaza Oficiul Judetean pentru Patrimoniu Cluj si Comisia Zonala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice Cluj.

DJCPN Cluj, conform aceluiasi site:

– emite avize pentru interventii la imobile monumente istorice sau aflate in zona de protectie a monumentelor istorice, sau in zone protejate construite/cf. Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice;

– emite avizul/certificatul de descarcare de sarcina arheologica/conform Ordonantei nr. 43 din 30 ianuarie 2000 privind protectia

-patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, republicata si cu Ordinul ministrului culturii si cultelor nr. 2518/2007 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a procedurii de descarcare de sarcina arheologica;

– elibereaza avize pentru monumente de for public/cf. Legii 120/2006 a monumentelor de for public;

– elibereaza certificate de export temporar sau definitiv pentru bunuri culturale mobile/cf. Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil.

– organizeaza activitati culturale in domeniul protejarii patrimoniului national, in cadrul unor proiecte proprii, dar si in parteneriat cu alte institutii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *