Diete

Dioterapii cu cirese

Dincolo de faptul ca sunt foarte gustoase, datorita continutului de saruri de potasiu, saponine, flavonoide, tanin, ciresele au o actiune detoxifianta si diuretica, remineralizanta si depurativa, de normalizare a tranzitului intestinal, favorizand digestia si curatind intestinele.

Ciresele sunt o sursa foarte buna de vitamine: provitamina A, vitaminele C, B si K, minerale precum calciu si magneziu, stimuland imunitatea naturala a organismului. Acestea sunt utile in prevenirea infectiilor respiratorii care pot aparea in perioada de tranzit primavara-vara.

Datorita proprietatilor curative, ciresele le sunt recomandate reumaticilor, persoanelor care sufera de guta sau constipatie, artricilor, celor cu litiaze renale si biliare. De asemenea, consumul lor este indicat in caz de edeme si persoanelor cu insuficienta cardiaca si renala usoara, avand actiune diuretica datorita continutului bogat in vitamina K.

 

Dioterapii. Cura de cirese li se recomanda persoanelor cu afectiuni hepato-biliare, pentru ca regleaza functionarea ficatului si favorizeaza eliminarea bilei.

 

Sucul de cirese favorizeaza eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism si reglarea fermentatiei naturale intestinale, fiind recomandat persoanelor ce sufera de  reumatism si guta. Sucul poate fi consumat cu moderatie si de diabetici, zaharul predominant fiind levuloza, perfect asimilabila de catre acestia.

 

Alte indicatii: persoanele anemice, astenice, copiii cu deficiente de crestere, cei cu afectiuni nervoase, pentru ca medicina moderna recunoaste efectul sedativ al acestui fruct remarcabil. Pentru ca au o valoare calorica scazuta, ciresele pot fi consumate si de cei care tin cura de slabire, dar nu in cantitati mari.

 

Cura cu cirese se poate urma in scopul detoxifierii si purificarii organismului. Exista doua moduri de a urma un tratament fitoterapeutic cu cirese:

 

–    Cura de scurta durata: dimineata, pe stomacul gol se incepe cu o doza minima de 100 g. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g se imparte cantitatea in trei prize pana la pranz si nu se mai consuma nici un aliment. In timpul curei nu este recoamndat abuzul de grasimi naturale, zahar rafinat sau alcool. Pranzul si cina vor contine alimente usor digerabile.

 

–    Cura exclusiva – se face timp de 3-4 zile, perioada in care se manaca doar cirese; aceasta cura se poate relua in fiecare luna. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. Cantitatea de cirese este cuprinsa intre 2-3 kg pe zi. Aceasta cantitate de fructe se consuma in mai multe prize in timpul zilei.

 

Atentionare! Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusiva reclama intotdeauna la inceperea ei o anumita prudenta, cu cresterea progresiva a cantitatii, pentru a nu risca anumite tulburari digestive.

 

Efectul diuretic al cozilor de cires. Cozile de cires contin saruri de potasiu, saponine, flavanoide, tanin, uleiuri volatile. Ceaiul din cozi de cires are o excelenta actiune antiimflamatoare si diuretica, actionand favorabil, prin indepartarea excesului de lichide din organism. Se recomanda:

–    in caz de infectii urinare (cistite, pielite) si litiaza urinara – prin cresterea diurezei;
–    afectiuni ale aparatului cardiovascular: insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, edeme – prin scaderea volumului sangvin circulant;
–    afectiuni metabolice: obezitate, guta, uremia – prin favorizarea eliminarii urinare a acidului uric si a altor compusi azotati.

Ceaiul se poate folosi ca atare sau in diferite amestecuri, pentru accentuarea efectului diuretic. Ceaiul simplu: se prepara un decoct dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi.


Amestecuri de ceaiuri:

–    Ceai diuretic 3 (Plafar): contine cozi de cirese, coada-calului, matase de porumb, coada soricelului, cu actiune diuretica si antiseptica urinara. Se face infuzie: 1 lingura de ceai la 1 cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi;

 

–    Alt amestec, cu acceasi actiune: coada-calului, cozi de cirese, radacini de osul-iepurelui, macese, fructe de ienupar, toate in parti egale. Se face o infuzie din 1 lingurita de amestec la 1 cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *