Dinamica în scădere a cazurilor de gripă, explicată prin subraportarea autorităților, implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19

Răspândirea infecțiilor cu noul COVID-19 pare să fi distras atenția publică de la efectele produse de un alt virus, și anume virusul gripal. Chiar și autoritățile, care și-au concentrat eforturile pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19, au început să raporteze o diminuare a cazurilor de infecție cu virusul gripal, chiar dacă sezonul gripal nu s-a încheiat, iar până în prezent doar la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 4 decese cauzate de gripă, iar la nivel național numărul total al deceselor este de 72 de persoane. De fapt, numărul descendent al cazurilor de infecție cu virusul gripal este explicat prin neraportarea ori subraportarea numărului de cazuri reale. 

Astfel, conform ultimului raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), deși activitatea gripală a avut un trend descrescător, fiind raportate un număr de 303 cazuri de gripă clinică, scăderea numărului total de gripă nu înseamnă neapărat o diminuare a numărului de cazuri, ci mai degrabă o lipsă a raportărilor corespunzătoare chiar de către autoritățile din teritoriu, adică Direcțiile de Sănătate Publică, în condițiile concentrării eforturilor acestora pentru prevenirea și combatrea infecțiilor cu COVID-19. 

„Scaderea marcata a numarului total de cazuri de infectii respiratorii acute in saptamana 16.03.2020–22.03.2020 comparativ cu cel din saptamana anterioara poate fi datorat si subraportarilor/neraportarilor furnizorilor de servicii medicale, puternic implicati in gestionarea situatiei provocate de COVID-19”, se arată în raportul de vineri al CNSCBT.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 57.086.

De asemenea, au fost raportate 5 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI) și inregistrate 6 decese noi confirmate cu virus gripal.

De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 72 decese confirmate cu virus gripal, din care 50tip A, subtip (H1)pdm09, 9tip A, subtip H3, 6tip A, nesubtipat, 5tip B si 2 coinfectii de AH3+B.

In sezonul precedent, in perioada similara, au fost inregistrate 187 decese confirmate cu virus gripal (de 3 ori mai multe decat in actualul sezon), din care 143tip A, subtip (H1)pdm09, 21tip A, subtip H3, 22tipA,nesubtipat si 1 coinfectie de A(H1)pdm09+AH3.

De la inceputul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 1894 cazuri de gripa:

•542 cazuri gripa cu virus AH3

•331 cazuri gripa cu virus AH1

•282 cazuri gripa A nesubtipat

•729 cazuri gripa cu virus B

•4 cazuri de coinfectii cu gripa cu virus AH3 + virus B

•1 caz de coinfectie cu gripa cu virus AH1 + virus B

•5 cazuri de coinfectii cu gripa cu virus A + virus B 

Pana la data de 22.03.2020 au fost vaccinate antigripal 1.537.162 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

În județul Cluj au fost înregistrate 4 decese cauzate de gripă și un total de 43 de cazuri confirmate clinic cu virus gripal.

Recomandări: 

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;

-Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

-Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul regiunii interne a articulatiei cotului);

-Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;

-Evitarea aglomeratiilor; 

-Continuarea vaccinarii antigripale.

Adauga comentariu